Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duurzaam leven en slim besparen

Wist je dat je met eenvoudige aanpassingen in je dagelijks leven niet alleen iets goed doet voor het milieu, maar ook flink kunt besparen? Denk aan het veranderen van je eetgewoontes, je levensstijl of via veranderingen in huis. Ben je benieuwd hoe? In deze blog geven we je een paar praktische tips om je op weg te helpen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Duurzame keuzes in huis

Duurzaam leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan al beginnen met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. Gebruik bijvoorbeeld composteerbare pedaalemmer- en afvalzakken, in plaats van plastic soorten. Deze zijn gemaakt van plantaardige materialen en zijn biologisch afbreekbaar. Ook het verminderen van watergebruik maakt een groot verschil. Probeer dus wat korter te douchen, of installeer een waterbesparende douchekop.

Slim boodschappen doen

Doe je boodschappen, kies dan voor lokale en seizoensgebonden producten. Niet alleen eet je zo verser, je steunt hiermee ook de lokale economie. Bovendien verminder je de CO2-uitstoot, die komt van het vervoeren van producten uit verre landen. Probeer daarnaast om minder vlees te eten. De productie van vlees heeft namelijk een hoge ecologische voetafdruk. Door een paar keer minder vlees te eten per week, draag je al bij aan een beter milieu.

Tweedehands en gerecycled

Een andere manier om duurzaam en budgetvriendelijk te leven, is door tweedehands te kopen. Of het nu gaat om kleding, meubels of elektronica: hergebruiken is altijd beter dan nieuw kopen. Dit bespaart grondstoffen en energie, die nodig zijn voor de productie van nieuwe goederen. En – ook mooi meegenomen – het geeft je de kans unieke items te vinden die niemand anders heeft.

Duurzaam investeren

Wat te doen met je spaargeld? Ook hier kun je duurzame keuzes maken. Zo kun je je spaargeld investeren in groene fondsen of andere duurzame beleggingsopties. Hiermee help je niet alleen mee aan een groenere toekomst, maar werk je ook aan je eigen financiële groei.

Groen reizen

Heb je een auto, dan ben je snel geneigd om deze te gebruiken in plaats van je fiets. Kies, als het even kan, toch voor je fiets of het openbaar vervoer. Dit vermindert niet alleen de uitstoot van broeikasgassen, maar is ook goed voor je gezondheid en portemonnee. Duurzaam reizen over lange afstanden kan ook. Ontdek bijvoorbeeld of je kunt carpoolen, of ga met de trein in plaats van het vliegtuig.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *