Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Ik ben gek op snacken en lekker drinken. Je zult mij niet de hele dag door fruit zien eten – ben er ook allergisch voor – en water drinken. Ik hou van een lekker smaakje aan mijn drinken, het liefst lekker zoet. Ook ben ik gek op tussendoor even iets lekkers te nemen, een snoepje, koekje of zelfs een ijsje. Voorheen pakte ik gewoon wat ik lekker vond zonder er op te letten of het eigenlijk wel een bewuste keuze was. Afgelopen tijd heb ik dat wel gedaan en je kunt heel gemakkelijk bewust drinken met tussendoortjes.

Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Het Vinkje maakt ons bewust wat een betere keuze binnen een bepaalde productgroep is. Er zijn twee verschillende soorten Vinkjes, het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel. Maar wat is nou het verschil? Het Vinkje met de groene cirkel vind je op gezondere producten met belangrijke voedingstoffen, die je elke dag nodig hebt en die daarom in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan. Voorbeelden zijn: volkorenbrood met minder zout en meer vezels, magere kaas met minder verzadigd vet en vers fruit zonder toegevoegd suiker. Het Vinkje met de blauwe cirkel vind je op producten die niet in de Schijf van Vijf horen zoals frisdrank, koekjes, sauzen, soepen en meer. Om ook de keuze in overige producten gemakkelijk te maken, is er dus het Vinkje met de blauwe cirkel. Dit staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker en/of zout bevatten. Denk bijvoorbeeld aan soep met minder zout of een snack met minder calorieën.

Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Omdat we het vandaag over drinken en tussendoortjes hebben, hebben we het vooral over Het Vinkje met de blauwe cirkel. Er zijn natuurlijk basisproducten als melk, kaas en vlees met de groene cirkel, maar het leek me juist wel eens leuk het te hebben over de blauwe cirkel. Dit zijn dus producten die niet in de schijf van 5 horen. Hoewel het veelal ‘extraatjes’ zijn – dranken, sauzen, soepen, snacks – kunnen ze wel een betere keuze zijn (of minder slecht?)  Het is dus geen gezonde keuze om een koekje met de blauwe cirkel te nemen, het is een betere keuze in deze productgroep. Dus eigenlijk simpel gezegd: als je toch wilt zondigen en voor en koekje kiest, kies dan voor een koekje met het Vinkje (er zijn er niet veel verkrijgbaar, trouwens. Wél biscuits).

Ik laat jullie vandaag zien wat ik aan drinken en tussendoortjes heb gehad, natuurlijk met producten met Het Vinkje.

Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Rond een uurtje of 10 krijg ik dorst en heb ik zin in een groot glas met limonade. Deze neem ik van mijn favoriete merk en smaak, Raak Frambozen. Toevallig, want deze heeft al Het Vinkje! Deze ranja was dus al onbewust een betere keuze! Normaal zal ik er een lekkere koek of cake bij nemen, maar dat is verre weg een bewuste keuze. Ik neem dus maar twee marie biscuitjes. Ik moet me natuurlijk wel tot 1 of 2 beperken, want anders is het net zo slecht. Lastig hoor, deze koekjes blijf ik eten!

Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Met de lunch kies is voor een kopje cup-a-soup en een lekkere muesli bol met kaas. Dit is eigenlijk niet heel anders dan normaal. Vaak wil ik ook wel een beker melk of iets dergelijks pakken, maar omdat ik nog maar één bolletje had koos ik voor een wat vullender soepje. Wel heb ik andere kaas gebruikt. Normaal was dat 45+ kaas en dit is 30+ kaas met Het Vinkje.

Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Omdat het lekker weer was besloot ik mezelf rond een uurtje of twee te verwennen met een ijsje. Jullie weten allemaal dat ik gek ben op ijs, vooral Magnum, een bak Ben & Jerry’s of een lekkere cornetto. Alleen daar zit heel erg veel suiker in… Geen bewuste keuze dus! Ik koos voor een regenboogwaterijsje dat wel Het Vinkje had met een blauwe cirkel. Het viel me trouwens op dat heel wat ijsjes Het Vinkje hadden. Je kan kiezen uit raketjes, frestini’s en ga zo maar door.

Drinken en Tussendoortjes met Het Vinkje

Tot een uur of 6 werk ik aan mijn blog en heb wel weer zin in een lekker glas met drinken. Dit keer ga ik voor een sapje. Gelukkig is het heel erg makkelijk een sapje te vinden met daar op Het Vinkje. Ik had zelfs al genoeg pakken in huis! Samen met een lekker glas sap snoepte ik ook nog een paar dropjes, lekker!

En dat was mijn dag die bestond uit drinken en tussendoortjes. Het is eigenlijk heel erg gemakkelijk Het Vinkje toe te voegen aan je dagelijkse eetgewoonte. In elke productgroep vind je meestal wel een betere keuze. Natuurlijk niet tussen de zakken chips, maar in het algemeen tussen de snacks wel. Wil je meer informatie hebben over Het Vinkje, ga dan naar hun website!

Dit is een gesponsord artikel

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reply
  chucky1012
  4 augustus 2015 at 15:14

  Goed zijn de producten met een vinkje.
  Ik zal er ook eens op gaan letten want producten zonder suiker is veel gezonder.

 • Reply
  lisanne
  4 augustus 2015 at 15:39

  Zo tellen de calorieen lekker op als je de hele dag frisdrank en snacks neemt..
  Ik ben al jaren gestopt met frisdrank drinken.. zoveel beter voor je lichaam en tanden.. snacken doe ik eel af en toe haha ben dol op snoepjes en koekjes maar niet te vaak.. al die kleine dingen bij elkaar tellen juist op naar veel calorieen op een dag.
  En dan kunnen ze het vinkje hebben maar erg goed lijkt het me niet om er veel van te nemen

 • Reply
  Tamara
  4 augustus 2015 at 16:53

  Het vinkje is gewoon een betere keuze toch? Ik kijk niet echt naar de vinkjes.

 • Reply
  anouk
  4 augustus 2015 at 17:37

  Het vinkje is grote onzin. Het is een goede of betere keus inderdaad, als je van producten vol met E-nummers houdt. Veel merken betalen gewoon geld om het vinkje op hun producten te krijgen. Let hier dus alsjeblieft mee op. Als je echt gezond wil snacken, kies dan liever producten die dichter bij de natuur, zoals ongebrande noten of pure chocola. Er zijn zo veel gezonde opties, dat het bijna zonde is om deze troep in je lichaam te stoppen. Je zult verbaast zijn wat voor effect het op je lichaam heeft als je stopt met het eten van dergelijke producten!

  • Reply
   Aranka
   4 augustus 2015 at 18:32

   Ik snap je punt en dat is ook waar. Alleen het Vinkje is daar niet voor bedoeld, het is voor consumenten bedoeld die juist wél een koekje willen eten en die dus daarin hun betere keuze kunnen maken en dat dat wordt aangeboden. Niet heel Nederland is nog zo ver dat ze kiezen voor ongebrande noten, een snack tomaatje of iets echt gezonds. Ook is het waar dat merken en bedrijven voor het Vinkje moeten betalen. Maar ze betalen voor het onderzoek naar hun product of het het Vinkje mag voeren en naar andere onderzoeken. Als je dus betaald voor het Vinkje is het geen garantie dat je een vinkje krijgt op je product.

 • Reply
  Els
  4 augustus 2015 at 17:45

  Vinkjes zijn onzin inderdaad. https://www.youtube.com/watch?v=2xyRys_lKe4. Ik snap dat het een gesponsord artikel is, maar alsnog jammer.

 • Reply
  Desiree
  4 augustus 2015 at 20:43

  Leuk artikel! Ik probeer zelf te letten op een gezondere levensstijl. Af en toe vind ik het helemaal niks om alleen maar water te drinken en niet te snacken. Dit vind ik veelte lekker om volledig op te geven. (En vind ik persoonlijk ook een beetje onzin) Een lekker koekje, ijsje, taartje of iets dergelijks gaat er bij mij altijd wel in. Je leeft ten slotte maar 1 keer. Toch wel fijn dat je met het vinkje een bewustere keuze kunt maken.

 • Reply
  Femke
  4 augustus 2015 at 21:16

  Mij lijkt het wel een uitdaging haha, leuke challenge!

 • Reply
  Stephanie
  4 augustus 2015 at 23:15

  Leuk artikel! Zelf doe ik de opleiding Voeding & diëtetiek en daarbij kijken we natuurlijk ook naar de ‘vertaling’ voor de consument. Het vinkje is daar een goed voorbeeld van. Producten krijgen alleen het bepaalde vinkje wanneer het aan bepaalde voorwaarden voordoet en dat goed gecontroleerd is, ze krijgen dus niet ‘zomaar’ een vinkje als ze er voor betalen bijvoorbeeld. Het is dus betrouwbaar en helpt een consument op een eenvoudige manier bewuster keuzes te maken!

  • Reply
   Els
   4 augustus 2015 at 23:37

   Klopt, maar dat neemt nog niet weg dat producten van merken/bedrijven die niet kunnen of willen betalen voor het vinkje dus ook nooit het vinkje zullen krijgen. Ook al voldoen ze wel aan de voorwaarden en zouden ze het vinkje wel verdienen.

 • Reply
  Kelly
  5 augustus 2015 at 07:51

  Goed dat je probeert om een gezonde keuze te maken, maar besef je je ook dat producten met weinig suiker vaak veel aspartaam bevatten? En producten met weinig zout heet veel smaakversterkers? En dat juist die dingen ook heel slecht voor je zijn. Ik heb laatst een programma gezien waarin men liet zien dat je lichaam de aspartaam gewoon ziet en opslaat als suiker, terwijl het schadelijker is dan suiker zelf en dat smaakversterkers een soort verslavende werking hebben waardoor je steeds meer en meer wilt eten van dat product.

  Ik begrijp best dat je water op zich niet zo lekker vindt, maar er zijn tal van gezonde alternatieven, alleen daar moet je wel een klein beetje tijd en moeite in stoppen en kan je niet zo uit een pak schenken. Dat geldt in meer of mindere mate ook voor eten. Een fruitallergie is natuurlijk lastig, maar ik snack bijvoorbeeld ook regelmatig komkommer, tomaat en paprika, soms ook worteltjes of andere groentesoorten.

 • Reply
  Janna
  5 augustus 2015 at 10:13

  Klinkt als grote onzin. Bij zulke gesponsorde artikelen zou ik het toch fijn vinden als je wat dieper in de materie duikt… Bijvoorbeeld vergelijkingen tussen producten met en zonder het vinkje. Dan kun je pas echt zien hoe nuttig het vinkje is. Maar goed, de kritische noot kan vast niet vanwege de sponsoring.

 • Reply
  Ilona
  5 augustus 2015 at 10:25

  Ik snap dat de blauwe vinkjes bedoelt zijn voor mensen die graag dergelijke tussendoortjes nemen. Hoewel… als je af en toe (wat is af en toe?) in deze categorie ‘snoept’ ben je dan wel echt bezig met een gezondere levensstijl? En hoeveel eet je van dat ‘blauwe vinkje’? Een mueslibol met het ‘blauwe vinkjes kaas’ dat zo dik belegd is… Voor iedereen heeft ‘af en toe’ snoepen in deze categorie een andere betekenis: alle tussendoortjes die ik bijvoorbeeld hier op 1 dag voorbij zie komen eet ik volgens mij in een hele week. Dat betekent niet dat ik altijd bezig ben met gezond eten, maar ik vind het wel erg belangrijk. Ik vind het stoer en eerlijk van je dat je dit artikel plaatst. Ook al is het een advertorial: het zorgt zeker voor discussie. Goed bezig!

 • Reply
  Stefanie
  5 augustus 2015 at 11:20

  Hoi Aranka,

  Gisteren stond op de website van het Evmi dat het groene vinkje niet meer op vruchtenschappen mag staan. Moet er uiteindelijk vanaf. Behoren nl niet tot schijf van 5. En laat je idd niet verleiden door het blauwe vinkje! Suiker of zoetstoffen: te veel is niet goed! Stond ook een keer een artikel over in de consumentbond.

 • Reply
  Jesse
  5 augustus 2015 at 12:52

  Het Vinkje geeft ook geen houvast, want dat prijkt ook op ‘pretproducten’.
  Zo zitten er tussen de Ik Kies Bewust producten heel veel levensmiddelen waarvan je je kunt afvragen hoe gezond ze eigenlijk zijn, zoals ijsjes, magnetron-pizza’s en de mierzoete vruchtensappen…..

 • Reply
  Eef
  5 augustus 2015 at 13:41

  Met alle respect hoor – maar hoeveel gesponsorde artikelen over het vinkje gaan er nog komen. Dit is al de derde in 2015 – is het een combideal ofzo?

 • Reply
  monique
  6 augustus 2015 at 15:45

  Met zo’n voedingspatroon zul je nooit slank worden en een gezonde levensstijl hebben.
  Zowel koekjes, ijs en dropjes op 1 dag! Wohhh ookal hebben ze het vinkje…. een goede keuze is het niet wat mij betreft…. ;)
  Af en toe snoepen geen probleem…. maar dit komt echt niet allemaal op 1 dag mijn lichaam in hoor!!!

 • Laat een reactie achter