Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips voor het goed inlopen van je Dr. Martens

Tips voor het goed inlopen van je Dr. Martens

Ze zijn mega populair, de stoere Dr. Martens schoenen. Alleen ze hebben een probleem, het inlopen kan vrij pijnlijk en lastig zijn. Ik vroeg om tips hoe je het beste je Dr. Martens kon inlopen en kreeg daar massaal antwoord op. En wat denk je, na een week had ik zonder problemen mijn Dr. Martens uitgelopen. Ik deel alle tips met jullie om het inlopen zo aangenaam mogelijk te maken.

Tips voor Dr. Martens inlopen

Ik heb nu een paar weken bij Dr. Martens en moest er in het begin wel aan wennen. Ze zaten ontzettend strak (vooral aan de bovenkant van mijn voeten) en deden pijn. Ik heb er ongeveer een week over gedaan om ze echt goed uit te lopen en loop er nu de hele dag op zonder problemen. En het is inderdaad waar, daarna lopen ze als wolkjes.

In het begin moest ik dus vooral wennen aan de rand die aan de binnenkant van de schoenen zit bij de tong (deze drukt in je voet), de stuggere zolen en na een tijdje mijn zere hakken. Maar alles is gelukkig nu voorbij en loop ik heerlijk op mijn Dr. Martens. Al blijf je wel die rand bovenop je voet voelen maar doet niet meer pijn.

1. Kies het juiste model om mee te beginnen

Het beste is om met het juiste model Dr. Martens te beginnen. Er zijn ontzettend veel soorten Dr. Martens met verschillende zolen en materialen. Het meest aangeraden wordt als eerst te beginnen met het model Pascal in de normale (vegan) leer variant. Zelf heb ik de ‘fout’ gemaakt om met de lakleren Pascals te beginnen en die zijn een stuk stugger dan het normale leer. Ben je dus een beginner op het gebied van Dr. Martens, dan kun je het beste de Pascal in de normale (vegan) leer variant kopen.

2. Koop de juiste maat

Dr. Martens vallen normaal qua maat. Ik heb altijd maat 40 en van Dr. Martens heb ik ook maat 40. Koop dus de juiste maat, ook al knellen ze wel een beetje. Dr. Martens mogen niet bij de hak of tenen knellen, dan zou je naar een andere maat moeten zoeken. De welbekende plek waar de Dr. Martens knellen is bovenop de voet, maar geloof me, dit loop je uit.

3. Loop ze thuis in

Heb je je Dr. Martens net nieuw, doe ze dan niet meteen aan als je een dagje gaat winkelen. Nee, doe ze eerst voor korte perioden thuis aan. In het begin zullen ze behoorlijk knellen en strak zitten. De korte perioden thuis zullen er voor zorgen dat ze niet te veel pijn krijgt maar ze wel steeds beter gaan lopen. Wanneer je nog geen pijn hebt hou je ze steeds iets langer aan. Mocht je binnenshuis een lange tijd op je Dr. Martens kunnen lopen, probeer het dan eens buiten hoe het gaat als je een langere tijd loopt.

4. Trek de veters steeds iets strakker aan

Wanneer je Dr. Martens voor het eerst gaat dragen, trek de veters dan niet aan. Laat je voeten eerst even wennen aan de schoenen. Wanneer je geen pijn of last ervaart trek je de veters steeds iets strakker aan. Op een gegeven moment kun je ze zo strak aantrekken als je wilt.

Lief dagboek en lezeressen week 43 – 2020

5. Draag dikke sokken

Tijdens het inlopen droeg ik hele dikke badstoffen sokken. Zo voelde ik die scherpe rand (van de schoen naar de tong bovenop je voet) minder goed. Ook op de hakken voel je ook minder goed de wrijving (en uiteindelijk blaren als je te lang doorloopt) als je dikke sokken aan hebt. Heb je ze goed uitgelopen? Dan kun je natuurlijk de gewone sokken weer aan doen. Ik draag ze nu zelfs zonder problemen met alleen een panty.

6. Haal het zooltje uit je schoenen

Dr. Martens hebben allemaal zooltjes in hun schoenen die je eruit kunt halen. Vooral in het begin wanneer de schoenen nog erg strak zitten kan het helpen het zooltje eruit te halen. Wanneer de schoenen ingelopen zijn kun je het zooltje weer terug plaatsen. In het begin zullen ze natuurlijk weer wat strakker zitten, maar niet zo strak als in het begin. En wederom loop je dit uit.

7. Plak blarenpleisters

Ik heb ontzettend veel verhalen over blaren en kapotte voeten gehoord. Loop dus even een rondje op je Dr. Martens en voel waar de schoenen knellen. Plak op deze plekken blarenpleisters waardoor je hopelijk blaren voorkomt. En mocht je de kans krijgen om je schoenen uit de doen wanneer ze echt heel erg veel pijn gaan doen, doe dat dan ook.

8. Natte kranten of tennisbal

Dit is een tip die ik heel erg veel hoorde. Stop een nachtje natte kranten of een natte tennisbal in de schoenen. Omdat de schoenen vooral bovenop knellen rekt het (vegan) leer uit door de natte kranten of tennisbal. Zelf heb ik deze truc niet hoeven te gebruiken omdat het met bovenstaande tips goed ging. Maar lukt het echt niet, dan kan je dit altijd nog proberen.

8. Laat ze oprekken bij de schoenmaker

Wil het echt allemaal niet meer lukken dan is dit wellicht de laatste kans, de Dr. Martens laten oprekken bij de schoenmaker. De schoenmaker kan schoenen oprekken en dat scheelt vaak al een hele hoop. Niet heel goedkoop, maar het werkt vaak wel.

Hebben jullie Dr. Martens en hoe lang hebben jullie er over gedaan om ze goed uit te lopen?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

12 reacties

 1. Handige tips! Dr. Martens zijn inderdaad méga populair. Voor mijn smaak zijn ze net wat te robuust, maar ik kan mij voorstellen dat ze ideaal zijn. :)

 2. Volgens mij ligt het er aan welke versie je koopt. Deze met de krokodillenprint is volgens mij wat stugger. Ik heb een tijd de “gewone” versie gehad, en ik kan me echt niet herinneren dat ze te strak waren of ingelopen moesten worden! Maar misschien dat ik het me gewoon niet meer kan herinneren.

 3. Ik heb mijn Dr. Martens eigenlijk nooit echt ingelopen. Tuurlijk zijn ze na een tijdje wel wat soepeler geworden, maar ze zaten van begin af aan al prima. Het lijkt me eerlijk gezegd ook niet echt goed als je allemaal trucjes moet toepassen om ervoor te zorgen dat je voeten niet kapot gaan.

 4. Herkenbaar, inmiddels 4 paar verder en blijft in het begin even inlopen. De kwaliteit van de schoenen blijft wel fantastisch, sommige heb ik al 4 jaar of langer. Nog een tip, in plaats van dure blaren pleisters, kan je inlegkruisjes aan de binnenkant van de schoen plakken. Vooral achterin bij je hiel werkt dit top!

 5. Zooltjes kunnen er niet altijd uit. Heb inmiddels 4 paar en draag zelf steunzooltjes en die zolen kunnen er niet altijd uit helaas.

 6. Het ligt inderdaad aan welke versie je koopt, maar ik koop de mijne gewoon een maat groter omdat het inlopen van mijn 1e paar veel te veel pijn deed en daardoor niet lukte – ik heb een best brede voet.

 7. Ik koop wel schoenen die gelijk goed zitten, veel te veel gedoe en het is nog maar de vraag of ze alsnog prettig lopen met mijn “moeilijke” voeten.

 8. Oh nee, dit is inderdaad niets voor mij. Ik heb zo snel last van blaren en heb nauwelijks eelt op de voeten. Daarnaast is het een kunststof schoen wat ik niet zo prettig vindt. Waarom is nepleer trouwens plotseling veganistisch leer geworden? De prijzen liggen rond de 190 euro voor nepleren synthetische materialen. Ik vind dat vrij heftig. Is ook een stukje merk dat je betaald natuurlijk en dat begrijp ik ook wel. Ik sla toch over ;-)

 9. Hoi ik ben bezig met mijn 2e paar dr martens. Mijn vorige heb ik in mijn eigen maat gekocht en die hoefde ik nauwelijks in te lopen, maar ik vond ze na een jaar te ruim worden. Daarom een maat kleiner genomen. Inlopen met de linkervoet was geen probleem, alleen de rechter bleef knellen op de wreef. Uiteindelijk -na veel plussen en minnen-
  ‘ grootmoeders’ tip opgevolgd. Een nacht met lauwwarme theedoeken laten staan. Volgende dag met boterhamzakje om mijn voet( leer was nat en stroef) aangetrokken, en ik moet zeggen: dit werkt. Misschien nog een keer herhalen, maar dan is het ook klaar.

 10. Net een paar gekocht. In de winkel met passen voelde het vervelend boven op de wreef. Maar ooit een paar gehad en weet nog dat ik die in heb moeten lopen. Vervolgens bijna 5 jaar dagelijks op gelopen en met moeite afscheid genomen. Dus dacht ik koop gewoon weer een paar jaren later. Bij thuiskomst aan die handel maar jee zo strak en pijnlijk. Op naar schoenmaker om op te laten rekken wat helemaal niets, noppes scheelt trouwens. Dus morgen even dikke sokken en een uurtje volhouden en kijken of dit lukt… anders anders stappen want wat zitten ze goddelijk als je ze ingelopen hebt!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *