DIY: moes- of kruidentuintje onderhouden

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden8_zps5u95cwmd.png

Zaadjes zaaien is nog nooit zo hip geweest als dit jaar. Dat komt natuurlijk ook door de super populaire actie van de Albert Heijn met de moestuintjes. Ik krijg vrijwel geen klanten aan de kassa die de moestuintjes weigeren, dat zegt wel iets over de populariteit. Alleen dan is het nog wel een kunst er echte plantjes van te krijgen die je straks kunt gaan oogsten. Met de tips die ik je vandaag geef moet het vast goed komen!

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden_zpsa0fhpkdn.png

Alle moestuintjes heb ik aan mijn moeder gegeven omdat ik zelf geen tuin heb, maar wel een balkon! Ik kreeg toevallig een aantal kruidenpotjes van HEMA en IKEA die ik wel graag wilde zaaien. Toevallig kreeg ik dit super leuke rek van mijn schoonouders voor mijn verjaardag, de perfecte plek om mijn kruidenpotjes op uit te stallen! Snel zaaien dus, want ik wil van de zomer wel verse kruiden kunnen plukken!

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden2_zpszomqqwjt.png

Natuurlijk is de eerste stap al belangrijk, maar daar kan niet zoveel aan fout gaan als je goed de verpakking leest. De potjes die ik heb ontvangen hebben allemaal pastilles met aarde, maar dit is eigenlijk super simpel. Voeg het aantal milliliter water toe aan de bakjes wat de verpakking aangeeft en ze zuigen zich helemaal vol met water en wat er overblijft is mooi vochtig potgrond.

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden3_zpssmf8rv10.png

Als de potjes gevuld zijn met potgrond schep ik er weer 1/3 uit en doe dit even in een bakje. Verdeel nu de zaadjes over het oppervlak en plaats het 1/3 aan potgrond weer terug en druk dit zachtjes aan. Nu zijn de potjes klaar en kunnen we gaan wachten op plantjes!

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden4_zpsqnxriz6g.png

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden9_zpsrin5vaks.png

Hoe moet je de zaadjes onderhouden?

 • plaats ze op een lichte plek, alleen niet in het zonlicht
 • plaats ze op een warme plek, maar ook niet dicht bij een verwarming
 • 12 tot 22 graden is de ideale temperatuur voor de zaadjes zodat ze kunnen ontkiemen
 • dek de potjes af met vershoudfolie, dit geeft een broeierig effect waardoor ze sneller opkomen
 • zorg dat de potgrond goed vochtig blijft
 • als de plantjes boven komen kun je het folie verwijderen
 • draai de potjes regelmatig zodat ze niet krom naar het licht toe gaan groeien

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden6_zpsk9j5pfge.png

Omdat ik deze zaadjes zaai in daarvoor bestemde bakjes hoef je ze niet over te potten, maar dit is wel het geval bij de moestuintjes van de Albert Heijn. Als je een volledige brocolli of wortel wil hebben gaat dat natuurlijk niet in zo een klein bakje. Je kunt ze tijdelijk verpotten in een grotere pot als ze de grootte hebben van vier blaadjes. Zorg dat de potgrond in het nieuwe potje ook goed vochtig is zodat de wortels genoeg kunnen drinken en eventueel kunnen herstellen. Als de plantjes groter zijn mogen ze wel wat meer in de zon staan. En vergeet ze natuurlijk niet voldoende water te geven.

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden5_zpsicaqmvg0.png

Wanneer mogen de plantjes naar buiten?

Je wil natuurlijk niet een hele moestuin binnen in je huis hebben, uiteindelijk is het de bedoeling dat ze in de tuin komen te staan of op het balkon. Zoals ik al zei groeien de zaadjes het beste bij een temperatuur van 12 tot 22 graden, als het buiten zo warm is mogen ze naar buiten. Maar let wel op, zet ze niet meteen in de grond. Laat ze eerst wennen in de potjes aan de frisse buitenlucht. Staan ze een paar dagen buiten in de potjes en zijn ze gewend – je kan helaas niet tegen ze praten, maar daar moet je dan maar vanuit gaan – mogen ze in de volle grond worden geplaatst. Zorg ook hier weer voor een vochtige en voedingsrijke grond!

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden10_zpsqtippek5.png

Je hoeft de zaadjes natuurlijk nu nog niet te zaaien, eigenlijk kan dat het hele jaar voor. Maar dit voorzaaien zorgt er wel voor dat je al eerder van je planten kan genieten! Je hebt het hele proces van ontkiemen tot een plantje worden al veilig binnen gehad waar het geen last heeft gehad van de kou. Als je dit meteen buiten in de grond zou doen komt het plantje pas rond mei naar boven, een stuk later dus! En in mei kun je ook al je hele gezaaide plant verpotten! Maar het is natuurlijk aan jou wat je het leukste vind.

 photo DIY Moes- of kruidentuintje onderhouden7_zpskbgd2376.png

En dan is het wachten en hopen op mooie plantjes. Helaas kan je met sommige dingen geen rekening houden zoals rupsen, slakken, vogels en het weer die wel eens aan je plantjes willen zitten. Dan is het gewoon dikke vette pech, maar het deze tips moet het wel lukken een prachtig plantje buiten te zetten! Ik heb nu al zin in de zomer wanneer ik mijn verse kruiden kan plukken. Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips gehad.

De kruidenpotjes heb ik ontvangen

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reply
  chucky1012
  8 maart 2015 at 07:10

  Dat zijn zeer handige tips om zo een kruidentuintje te maken ;-)

 • Reply
  Ramona BeautyNailsFun
  8 maart 2015 at 07:27

  Wat ontzettend leuk! Ziet er echt heel leuk en decoratief uit zo. Ik ben ook druk bezig met mijn moestuintjes van Appie.. Heb ze allemaal op een wit dienblad gezet, ziet er net even wat leuker uit.

 • Reply
  Tineke
  8 maart 2015 at 08:59

  Dit ziet er zo leuk uit, ik ga dit zeker onthouden, misschien wel erg leuk voor ons balkon.
  Liefs

 • Reply
  lucindainwonderland
  8 maart 2015 at 09:02

  Heb het zelf wel eens geprobeerd, ook op mijn balkon in mijn studentenhuis. Ik vind het super handig en leuk om mijn eigen kruidentuintje te hebben. Nu ik katten heb die overal aan knagen is het wat minder, maar wil het graag weer eens gaan proberen. xxx Lucinda

 • Reply
  Dagmar
  8 maart 2015 at 09:02

  Waaauw dit staat zo ontzettend leuk! Ik heb ook zo’n rek in huis, maar er staan wat tijdschriften op en kaarsjes, maar dit is veel leuker! Ik geloof dat ik volgende week maar eens ga knutselen, heerlijke inspiratie en het staat echt zo mooi!

 • Reply
  Iris | Todayslipstick
  8 maart 2015 at 09:05

  Handige tips! Ik heb totaal geen groene vingers, dus dan komt dit wel van pas als ik ooit een eigen kruidentuintje wil beginnen. Kruiden uit eigen tuin zijn wel veel lekkerder en ook nog eens onbespoten!
  Liefs, Iris

 • Reply
  Saskia
  8 maart 2015 at 09:39

  Leuk zeg! Als de lente begint krijg ik ook altijd weer zin om met plantjes in de weer te gaan.

 • Reply
  Eline
  8 maart 2015 at 09:50

  Het ziet er echt super leuk uit! Die van de hema zijn ook heel leuk. Het blijft leuk om iets te zien groeien dat jij geplant hebt ^^

 • Reply
  Linda / Oh My Beauty
  8 maart 2015 at 10:13

  Leuk artikel! Ik heb sinds gisteren me moestuintje compleet! :) Ben er zo blij mee. Wat een onwijs leuk rekje heb je gekregen.

 • Reply
  Margot
  8 maart 2015 at 10:59

  Wat een leuk rekje heb je! Ik ben ook druk bezig met die potjes van de AH en denk eraan om buiten een moestuintje aan te leggen.

 • Reply
  Sandra (beautybysandra)
  8 maart 2015 at 12:08

  Ziet er leuk uit. Mijn moeder is ook hard bezig met haar moestuintjes van de AH haha.

 • Reply
  Kiss & Make-up
  8 maart 2015 at 13:19

  Mooi, zo een hoekje! En handig.

 • Reply
  Nicolish
  8 maart 2015 at 13:35

  Oeh wat leuk! Ik heb nu ook een moestuintje van de AH en ik ben helemaal excited. Over een half jaar heb ik gewoon mijn eigen tomaten!

 • Reply
  beautifulday4makeup
  8 maart 2015 at 13:55

  Ik heb niet echt groene vingers. Daarom vond ik het leuk dit artikel te lezen. Heb ik weer enkele dingen bijgeleerd

 • Reply
  Marleen
  8 maart 2015 at 14:18

  Het ziet er echt suuuperleuk uit zo! x

 • Reply
  Kelly
  8 maart 2015 at 19:59

  Dit ziet er heel erg leuk uit! Ik houd momenteel een moestuintje van AH bij haha. Als mijn tuin opgeknapt is wil ik daar ook ook wat potjes met kruiden neerzetten!

 • Reply
  Iffy | DiaryOfAMua
  8 maart 2015 at 22:26

  Wat een goede tips! Heel leuk artikel

  XO

 • Reply
  Linda To
  9 maart 2015 at 08:50

  Hey Aranka, dank voor de tip, ik wist niet wat te doen met die moestuinplantjes van de AH maar nu wel! Voor die rupsen misschien een gaas laten afdekken ofzo? Mvg, Linda http://www.atelierlindato.wordpress.com

 • Reply
  alexaslovelyworld
  9 maart 2015 at 11:04

  wat een super leuke DIY en het ziet er ook nog eens heel erg leuk uit!

 • Reply
  Nicky
  9 maart 2015 at 11:39

  Wortelen, radijs, … ben je beter dat je ze meteen in vollegrond (dus buiten) zaait. Want als je ze verpot, heb je kans dat je de wortel beschadigt. En laat dat nu net datgene zijn wat je van dat plantje verwacht dat het een lekkere groente wordt!

  • Reply
   Aranka
   9 maart 2015 at 11:40

   Ja dat klopt :)! Fijn dat je het hier nog even duidelijk neer zet!

 • Reply
  Josanne
  9 maart 2015 at 16:56

  Heel handig, dankjewel!

 • Laat een reactie achter