Search
Close this search box.

DIY: Je tuin/balkon winterklaar maken

 photo Tuin winterklaar maken4_zpskf34gngv.png

De blaadjes vallen van de bomen en alle planten hebben hun beste tijd wel gehad. De tuin of je balkon ziet er wellicht een beetje treurig uit, maar dat hoeft helemaal niet! Met een paar kleine aanpassingen in je tuin of op je balkon kun je helemaal fris de winter door. Oktober is dé maand om je balkon of tuin even een kleine make-over te geven en hem klaar te maken voor de winter.

 photo Tuin winterklaar maken3_zpsvrnmi14x.png

Ik had mijn plantenbakken nog vol staan met uitgebloeide bloemen van deze zomer, die moesten gewoon weg. Eénseizoensplanten hun je gewoon weggooien en vaste planten zoals bollen kun je gewoon kort afknippen.

 photo Tuin winterklaar maken1_zpsffolvdmj.png

 photo Tuin winterklaar maken2_zpsqdrgh93b.png

Mijn plantenbakken heb ik voorzien van planten die het goed in de herfst en winter doen. Ik heb gekozen voor Calluna (heide) en Bergthee. Wil jij ook nog wat kleur en fleur op je balkon of in de tuin? Deze planten zijn geschikt voor de herfst en deels winter:

 • Calluna (heide)
 • Bergthee
 • Hebe
 • Viooltjes
 • Chrysanten

Let trouwens wel op aanbiedingen, ik heb vorige week alles lekker goedkoop bij de Albert Heijn gehaald, want als ze niet in de aanbieding zijn kunnen de plantjes best prijzig zijn.

 photo Tuin winterklaar maken5_zps85firetp.png

Ook mijn mandje met viooltjes zag er niet meer zo florissant uit, daar staan nu ook een paar plantjes Bergthee in. Wist je trouwens dat oktober dé maand is om bollen zoals  lenteklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen te planten? Die kun je er bijvoorbeeld tussen planten, die komen dan in het voorjaar op, super leuk!

 photo Tuin winterklaar maken7_zps576dz4qc.png

Ook mijn kruidenrekje heeft zijn beste tijd gehad. Alle verdorde plantjes heb ik weggehaald en de potjes bewaard voor volgend jaar. Het ziet er misschien niet heel gezellig uit, maar dat komt volgend jaar wel weer!

 photo Tuin winterklaar maken_zpsqipwxbld.png

En natuurlijk moeten we de vogeltjes niet vergeten, voor hun heb ik ook lekkers gehaald en tussen de planten en op het rekje verstopt. Deze kun je nu overal weer kopen bij supermarkten en tuincentra.

 photo Tuin winterklaar maken6_zpsevvnf7yx.png

En ruim de boel natuurlijk op, je tuinset kan weer aan de kant, veeg alles weer even een keer goed aan en haal dingen waarvan je het niet zeker weet gewoon weer naar binnen of zet het in de schuur. Ons balkon is nu dan wel een beetje leeg, maar wel helemaal klaar voor de herfst en winter met wat gezelligheid! Is jullie balkon of tuin al klaar voor de winter?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi allemaal, welkom op mijn blog over beauty, food en lifestyle! Ik ben Aranka, een echte girl next door van 28 jaar die met veel passie blogt over alles wat op haar pad komt! Bijna elke dag komt er een artikel online over van alles dat de vrouw interesseert! Ik wens je veel kijk- en leesplezier. Liefs, Aranka

17 reacties

 1. Ik vind zo’n rek die je hebt staan (die witte) zo leuk. Zelf heb ik niet zo heel veel ruimte op mijn balkon om iets weg te zetten. Wel hebben wij een soort steigerhouten ’tafeltje’, daar zitten kruidenplantjes in. Maarja, in de winter natuurlijk niet want dan gaan ze kapot haha. Ik moet dus eerlijk bekennen dat er bij ons geen groen te bekennen is op het balkon, terwijl het er wel zo leuk uit ziet!

 2. Dat ziet er weer netjes uit! Hier is de achtertuin een chaos met betonblokken en ander puin. Ben dus niet echt er mee bezig om het netjes te krijgen, want dat lukt toch niet! Van het voorjaar komt het wel weer!

 3. Heerlijk z’on opgeruimd balkon ?
  Wat kan je met dat uitzicht bij jullie goed de seisoens veranderingen zien zeg, prachtig gewoon!
  Heel leuk gedaan die herfst plantjes met kleur.
  Ziet er weer opgeruimd & kleurig uit.
  Denk dat Mila blij zal zijn met de vogeljes die komen snoepen, poezen tv hahaha

 4. Leuk!
  Minountje, ik irriteerde mij aan de 5! Pop-up reclames gedurende het lezen van het artikel, snap dat dit geld oplevert, maar vond het dit x wel erg veel, normaal is bij mij 2 de max hier…

 5. Leuke blog. Vind het altijd heerlijk om de tuin weer winterklaar te maken. Alles weer heerlijk opgeruimd. Mis alleen in de winter altijd wel de kleur op ons balkon. Wij hebben deze zomer dan ook een gekleurde tegel gelegd. Echt super praktisch voor een balkon en kleurrijk ook. Ik ben er helemaal blij mee. Mijn balkonnetje is in ieder geval weer winter klaar. Nu hopen dat de vogeltjes veel op visite komen. Is altijd zo gezellig.

 6. Leuk om te zien hoe je zo bezig bent met het balkon. Zelf heb ik ook een balkon, maar soms lijkt het meer een opslag voor spullen, hihi. Ik vind dat witte houten trappetje/tafeltje erg leuk! Ik denk dat ik dit jaar op mijn balkon ook maar wat mooie planten moet plaatsen!

 7. Wat een leuke blog zeg. Zit zelf nog steeds op een flatje en waar je vaak mee stoeit is dat het gewoon een erg klein terrein is wat je kan aankleden. Een tuinsetje erop en mijn balkon staat al vol. Vandaar dat ik straks blij ben als ik gewoon met een tuin aan de slag kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *