DIY: Je tuin/balkon winterklaar maken

 photo Tuin winterklaar maken4_zpskf34gngv.png

De blaadjes vallen van de bomen en alle planten hebben hun beste tijd wel gehad. De tuin of je balkon ziet er wellicht een beetje treurig uit, maar dat hoeft helemaal niet! Met een paar kleine aanpassingen in je tuin of op je balkon kun je helemaal fris de winter door. Oktober is dé maand om je balkon of tuin even een kleine make-over te geven en hem klaar te maken voor de winter.

 photo Tuin winterklaar maken3_zpsvrnmi14x.png

Ik had mijn plantenbakken nog vol staan met uitgebloeide bloemen van deze zomer, die moesten gewoon weg. Eénseizoensplanten hun je gewoon weggooien en vaste planten zoals bollen kun je gewoon kort afknippen.

 photo Tuin winterklaar maken1_zpsffolvdmj.png

 photo Tuin winterklaar maken2_zpsqdrgh93b.png

Mijn plantenbakken heb ik voorzien van planten die het goed in de herfst en winter doen. Ik heb gekozen voor Calluna (heide) en Bergthee. Wil jij ook nog wat kleur en fleur op je balkon of in de tuin? Deze planten zijn geschikt voor de herfst en deels winter:

 • Calluna (heide)
 • Bergthee
 • Hebe
 • Viooltjes
 • Chrysanten

Let trouwens wel op aanbiedingen, ik heb vorige week alles lekker goedkoop bij de Albert Heijn gehaald, want als ze niet in de aanbieding zijn kunnen de plantjes best prijzig zijn.

 photo Tuin winterklaar maken5_zps85firetp.png

Ook mijn mandje met viooltjes zag er niet meer zo florissant uit, daar staan nu ook een paar plantjes Bergthee in. Wist je trouwens dat oktober dé maand is om bollen zoals  lenteklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen te planten? Die kun je er bijvoorbeeld tussen planten, die komen dan in het voorjaar op, super leuk!

 photo Tuin winterklaar maken7_zps576dz4qc.png

Ook mijn kruidenrekje heeft zijn beste tijd gehad. Alle verdorde plantjes heb ik weggehaald en de potjes bewaard voor volgend jaar. Het ziet er misschien niet heel gezellig uit, maar dat komt volgend jaar wel weer!

 photo Tuin winterklaar maken_zpsqipwxbld.png

En natuurlijk moeten we de vogeltjes niet vergeten, voor hun heb ik ook lekkers gehaald en tussen de planten en op het rekje verstopt. Deze kun je nu overal weer kopen bij supermarkten en tuincentra.

 photo Tuin winterklaar maken6_zpsevvnf7yx.png

En ruim de boel natuurlijk op, je tuinset kan weer aan de kant, veeg alles weer even een keer goed aan en haal dingen waarvan je het niet zeker weet gewoon weer naar binnen of zet het in de schuur. Ons balkon is nu dan wel een beetje leeg, maar wel helemaal klaar voor de herfst en winter met wat gezelligheid! Is jullie balkon of tuin al klaar voor de winter?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reply
  Femke
  27 oktober 2015 at 06:26

  Ik vind zo’n rek die je hebt staan (die witte) zo leuk. Zelf heb ik niet zo heel veel ruimte op mijn balkon om iets weg te zetten. Wel hebben wij een soort steigerhouten ’tafeltje’, daar zitten kruidenplantjes in. Maarja, in de winter natuurlijk niet want dan gaan ze kapot haha. Ik moet dus eerlijk bekennen dat er bij ons geen groen te bekennen is op het balkon, terwijl het er wel zo leuk uit ziet!

 • Reply
  chucky1012
  27 oktober 2015 at 07:17

  Fijn en zo netjes opgeruimd!
  Leuke herfst plantjes.

 • Reply
  Paola
  27 oktober 2015 at 07:41

  Dat ziet er weer netjes uit! Hier is de achtertuin een chaos met betonblokken en ander puin. Ben dus niet echt er mee bezig om het netjes te krijgen, want dat lukt toch niet! Van het voorjaar komt het wel weer!

 • Reply
  Willemse
  27 oktober 2015 at 08:13

  Heerlijk z’on opgeruimd balkon ?
  Wat kan je met dat uitzicht bij jullie goed de seisoens veranderingen zien zeg, prachtig gewoon!
  Heel leuk gedaan die herfst plantjes met kleur.
  Ziet er weer opgeruimd & kleurig uit.
  Denk dat Mila blij zal zijn met de vogeljes die komen snoepen, poezen tv hahaha

 • Reply
  Dagmar
  27 oktober 2015 at 08:33

  Dat ziet er mooi uit! Wat een heerlijk balkon, echt ready voor het najaar!

 • Reply
  Tineke
  27 oktober 2015 at 08:40

  Erg leuk! Jij hebt ook wel een mooi ruim balkon… Die van ons is erg klein, we doen er ook niet zoveel mee. Maar het staat wel mooi!
  Lefs

 • Reply
  Suzanne
  27 oktober 2015 at 09:49

  Ik heb inderdaad ook laatst zo’n heideplant gekocht. Leuk. Ik wist niet dat violen ook nog in de herfst/winter kunnen, weer wat geleerd ;-)

 • Reply
  Lindsey Beljaars
  27 oktober 2015 at 11:18

  Ziet er weer netjes en fris uit! Vooral dat rekje vind ik heel erg leuk staan!

 • Reply
  daantje loves to read
  27 oktober 2015 at 14:27

  Wat een gezelligheid op je balkon! Ik krijg direct zin om allerlei leuke plantjes te kopen. Vooral dat heide vind ik erg leuk. Effe zoeken waar hier ergens een tuincentra is. Ciao fijne dag allemaal.

 • Reply
  Iffy Alvi
  27 oktober 2015 at 18:27

  Leuke post! Ziet er netjes uit

  XO

 • Reply
  manon
  27 oktober 2015 at 19:18

  Dat ziet er super gezellig uit!

 • Reply
  ingridspeijer
  30 oktober 2015 at 02:19

  Leuk!
  Minountje, ik irriteerde mij aan de 5! Pop-up reclames gedurende het lezen van het artikel, snap dat dit geld oplevert, maar vond het dit x wel erg veel, normaal is bij mij 2 de max hier…

 • Reply
  sanne
  9 november 2015 at 09:00

  Leuke blog. Vind het altijd heerlijk om de tuin weer winterklaar te maken. Alles weer heerlijk opgeruimd. Mis alleen in de winter altijd wel de kleur op ons balkon. Wij hebben deze zomer dan ook een gekleurde tegel gelegd. Echt super praktisch voor een balkon en kleurrijk ook. Ik ben er helemaal blij mee. Mijn balkonnetje is in ieder geval weer winter klaar. Nu hopen dat de vogeltjes veel op visite komen. Is altijd zo gezellig.

 • Reply
  Mariëlle
  24 november 2015 at 16:59

  Leuk om te zien hoe je zo bezig bent met het balkon. Zelf heb ik ook een balkon, maar soms lijkt het meer een opslag voor spullen, hihi. Ik vind dat witte houten trappetje/tafeltje erg leuk! Ik denk dat ik dit jaar op mijn balkon ook maar wat mooie planten moet plaatsen!

 • Reply
  Marlies
  1 februari 2016 at 10:57

  Wat een leuke blog zeg. Zit zelf nog steeds op een flatje en waar je vaak mee stoeit is dat het gewoon een erg klein terrein is wat je kan aankleden. Een tuinsetje erop en mijn balkon staat al vol. Vandaar dat ik straks blij ben als ik gewoon met een tuin aan de slag kan!

 • Reply
  Tara
  19 april 2016 at 15:58

  wat een leuke blog! ik heb echt wat aan deze tips!

 • Reply
  Dee Gort
  30 januari 2017 at 14:16

  Leuk artikel, heb er zelf ook een aantal toegepast deze winter :)

 • Laat een reactie achter