Search
Close this search box.

Dit moet je weten over een MRI scan voor kanker

shutterstock 1893555634

MRI staat voor magnetic resonance imaging, oftewel magnetische resonantie beeldvorming. Zo’n scan wordt door artsen gebruikt voor het controleren van de gezondheid van patiënten. Zo kan een MRI scan ook gebruikt worden voor het vinden van kanker in het lichaam van iemand. Bovendien kan MRI ingezet worden om te checken of de kankercellen verspreid zijn. De scan kan daarnaast door de dokters gebruikt worden voor het maken van een plan om kanker te behandelen. Moet je een MRI scan ondergaan omdat je mogelijk deze verschrikkelijke ziekte hebt? Hieronder lees je daar meer over.

Bron afbeelding: Shutterstock

Wat toont MRI?

Een MRI scan wordt gebruikt om dwarsdoorsnedefoto’s van je ingewanden te maken. Hiervoor wordt geen straling gebruikt, in plaats daarvan maakt MRI gebruik van sterke magneten voor het maken van beelden. Dit zijn aanzichten die vanuit allerlei hoeken geproduceerd worden. Op de foto’s zie je de zachte weefseldelen van je lichaam. Met andere beeldvormingstests zijn ze juist over het algemeen lastig te zijn. In het opsporen en lokaliseren van bepaalde kankers is de MRI scan zeer goed. Hiervoor wordt vaak een contrastkleurstof gebruikt, zo kunnen hersen- en ruggenmergtumoren gevonden worden. Soms kan bovendien gezien worden door een MRI dat de tumor kanker is of niet. Ook kan zo’n scan ingezet worden voor het checken of de kanker uitgezaaid is. De beelden kunnen artsen ook helpen bij het plannen van behandelingen, zoals een operatie of bestralingstherapie.

Hoe werkt MRI?

Inmiddels weet je waarom een MRI scan zonder verwijzing gebruikt wordt om te kijken of je kanker hebt. Je zult echter mogelijk ook benieuwd zijn naar hoe zo’n scan precies werkt. Je ligt hierbij een in lange buis. Deze cilinder bevat een zeer sterke en grote magneet. Je komt in deze buis op een tafel te liggen. De machine omringt je vervolgens met een krachtig magnetisch veld. Dit wordt door de MRI scanner gebruikt samen met een uitbarsting van radiofrequente golven voor het oppikken van signalen van de kernen van waterstofatomen in je lichaam. Deze signalen worden vervolgens omgetoverd in een zwart-witbeeld door een computer. Het zou kunnen dat je bij een MRI scan contraststoffen toegediend krijgt in een ader. Deze vloeistoffen worden bij je ingespoten zodat de beelden van het apparaat duidelijker worden. Het weefsel reageert door het contrast namelijk sneller op de magnetische en radiogolven. Zo worden de beelden van de MRI scanner dus duidelijker.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

3 reacties

  1. Wat een raar artikel. Waarom plaats je zoiets zonder enig voorwoord of persoonlijke tekst erbij? Valt nogal uit het niets zo. Leuk dat je een samenwerking kunt doen, maar wees kieskeurig welke passen bij je site. En maak er dan op z’n minst iets leuks van door er zelf een verhaal omheen te schrijven.

  2. Ja heel triest dit. Verdiep je eens in een onderwerp Aranka, voordat je het plaatst! Het is inmiddels alom bekend wat de sterke (maatschappelijke) nadelen zijn van ’’medische’’ commerciële bedrijven als Prescan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *