Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dingen waar ik mij tegenwoordig niet meer druk over maak

Automatische concepten

Ik denk dat wijsheid inderdaad met de tijd komt. De laatste jaren merk ik dat volwassen worden mijn mindset ontzettend heeft veranderd. Ik heb mijzelf leren accepteren, maar ik kijk ook op een hele andere manier naar dingen en naar de wereld. Zo kon ik mij een aantal jaar geleden over heel wat dingen druk maken en wat mij nu geen moer meer interesseert.

Wat andere mensen van mij vinden/denken

Dit was vroeger ontzettend belangrijk voor mij. Ik moest aardig en leuk gevonden worden door andere mensen. Ook hechtte ik ontzettend veel waarde aan de mening van anderen en wat zij van mij vonden. Tegenwoordig kan ik dit helemaal loslaten. Nare reacties doen me niets, als iemand mij een zeur vind kan ik dat ook zo naast mij neer leggen. Wel ben ik een persoon die dat soort reacties goed kan relativeren en als er een kern van waarheid in zit dit wel ten harte neemt en er dus wat mee doet. Maar ik kan het ook zo naast mij neer leggen als er niets van klopt.

Het is best een proces om dit los te laten. Maar de woorden ‘jij vind toch ook niet iedereen leuk en aardig’ hebben mij ontzettend geholpen. Dat klopt, ik vind ook niet iedereen leuk en aardig, dus er zullen ook vast mensen zijn die dat van mij vinden en dat is oké. Ook kan ik alles goed relativeren en filteren of het er een kern van waarheid in zit of gewoon onzin is. En ik kan je vertellen, het geeft je zoveel rust.

Mijn lichaam laten zien

Toen de weegschaal meer dan 100 kilo aangaf had ik wel moeite om mijn lichaam te laten zien. Ik voelde me niet meer prettig in strakke kleding of badkleding. Natuurlijk heeft het meegeholpen dat ik meer dan 15 kilo ben afgevallen, maar het boeit me ook echt niet meer dat mensen die vetrol nou zien of niet (ik moet wel zeggen dat ik wel weer waarde hecht aan of het ook echt staat of niet). Ik loop gewoon in bikini, trek weer strakkere kleding aan waar je een gat van mijn navel kan zien en dergelijke.

Wat mij heeft geholpen is natuurlijk wat kilo’s verliezen (dit hoeft alleen echt niet dé reden te zijn). Kritisch om mij heen te kijken dat iedereen wel iets heeft waar die onzeker over is, of je nou maat 50 of 32 hebt. En ook vooral jezelf te leren accepteren. Ik zou nooit iemand worden met maat 36, dat is mijn bouw niet. Maar ook ben ik iemand die niet gelukkig word in de sportschool en alleen maar gezond te eten. Een mooie balans die ik nu heb is voor mij fijn!

Geen gladgeschoren lichaam

Harige oksels, stoppels op je benen of een behaarde bikinilijn? Echt niet dat ik daar de deur mee uit zou gaan een paar jaar geleden. Tegenwoordig boeit dit mij een stuk minder. Natuurlijk is het geen oerwoud, maar heb ik mij een week niet geschoren (ik heb helaas dikke zwarte haargroei die ik elke dag zou moeten scheren) dan ga ik ook gewoon nog prima de deur uit. Wat maakt het mij nou uit als mensen een paar stoppeltjes of haartjes zien, menselijk toch?

Zonder make-up de deur uit

Ik ken dat er tegenwoordig meer dagen zijn dat ik geen make-up draag dan wel. Ik vind het echt heerlijk om make-up te dragen, maar doe dit tegenwoordig alleen nog maar als ik echt wat heb. Ik vind het heerlijk (vooral in de zomer) om zonder make-up op te lopen. ’s Avonds geen gedoe met alles verwijderen en ’s ochtends geen gedoe met alles aanbrengen. Heerlijk en dan zie ik er maar wat minder fancy uit.

Of ik wel succesvol genoeg ben

Vroeger baalde ik als een stekker dat ik niet eens mijn HAVO diploma kon halen en naar het MBO moest. Ik was niet succesvol en goed genoeg. Tegenwoordig weet ik wel beter en iedereen is succesvol en goed, daar hangt zeker geen opleidingsniveau aan vast. Hoe tof is het als je prachtige tuinen als hovenier kan aanleggen of als je een hartchirurg bent. Als je maar gelukkig bent in wat je doet, dat is het aller belangrijkste.

Dat het gras bij de buren groener is

Ik ben ontzettend goed in mijzelf vergelijken met anderen en helaas doe je dat altijd in het nadeel van jezelf. Iedereen had het altijd beter in mijn ogen dan dat ik het had. Tegenwoordig weet ik wel beter. Natuurlijk zijn er dingen die beter zijn bij een ander, maar ik weet ook dat ik waarschijnlijk ook weer dingen heb die beter zijn dan dat van hun. Je kunt niet alles hebben, zolang je leven maar in balans is.

En zo zijn er vast nog wel heel wat dingen waar ik mij tegenwoordig niet meer druk om kan maken. Ervaren jullie dat ook nadat je ouder wordt makkelijker over dingen gaat denken en zoals wat?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

5 reacties

 1. Groot gelijk ??
  Daar had ik ook problemen mee…
  Nu allang niet meer.
  Ben zoals ik ben en als anderen me bij niet zo accepteren zit ik daar niet mee…
  Ben ook niet knap en o zo onhandig.
  Ook ben ik niet de slimste…
  Sprak ik dagelijks is na het wakker worden tegen mezelf en keek in de spiegel… vertelde ik mezelf dat ik het kan en wel mooi ben etc….
  Het het geaccepteerd zoals ik ben en daarvoor hoeft men niet de hoogste opleiding gedaan te hebben want dat zegt niets….
  Dus respect voor jou ???????

  Xoxo

 2. Mooi lijstje! Ik denk inderdaad dat veel punten steeds minder belangrijk worden omdat je ouder wordt, waardoor je meer waarde gaat hechten aan andere dingen. Dat heb ik in ieder geval wel! Ik vind het bijvoorbeeld inmiddels ook veel makkelijker om mezelf te laten zien (kom maar door met dat zwembad) en maak me minder zorgen om wat andere mensen van mij vinden. Ik vind het wel soms lastig om zeker te zijn van mijn zaak als het aankomt op werk en carrière, maar dat komt denk ik meer voort uit het niet precies weten wat ik eigenlijk wil. Hopelijk komt dat ook vanzelf wel goed!

 3. Ben wel wat ouder maar wil nog steeds graag leuk gevonden worden dus goed van jou dat eerder door krijgt dat niet uitmaakte wat en ander van je vindt .dat leeft zoveel prettiger

 4. yep hoe ouder je word hoe minder sommigen dingen je boeien ;) achteraf denk ik wel eens man man zonde van mijn tijd waar ik mij allemaal niet druk om heb gemaakt. en jou punten zijn daar een paar van.

 5. Heel inspirerend! Vroeger maakte ik mij ook altijd zo druk om allerlei van die zaken die helemaal niet uitmaken in het grote plaatje. Door de tijd heen ben ik dat heel erg in gaan zien en het leven is zo veel fijner als je je geen zorgen hoeft te maken om wat andere vinden en al dat soort onzin. Lekker doen waar je jezelf prettig bij voelt is het belangrijkste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *