Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dingen die ik heb geleerd naarmate ik ouder word

Dingen die ik heb geleerd naarmate ik ouder word

Ouder worden doen we allemaal en naarmate we ouder worden schijnen we ook wijzer te worden. En ik denk dat ik wel kan toegeven dat dat klopt. Ik maak me veel minder snel druk om dingen, ik kan dingen beter relatieveren en zo zijn er heel wat dingen die ik nu wel kan en vroeger absoluut niet. Een stukje volwassen worden denk ik. In dit artikel vertel ik jullie wat ik heb geleerd in de loop der jaren.

Met kritiek omgaan

Als iemand een paar jaar geleden kritiek op mij had zat ik meteen in zak en as, ik vond het verschrikkelijk. Maar ik moet toegeven dat ik de laatste jaren heel goed met kritiek kan omgaan of zelfs naast me neer leggen. Opbouwende kritiek ontvang ik (meestal) met open armen en ben echt bereid daar iets mee te doen. Ik relativeer de ‘kritiek’ en pas het als het nodig is of ik daar het nut van inzie toe. Onnodige kritiek of onterechte kritiek leg ik heel makkelijk naast mij neer. Bijvoorbeeld als ik een vervelende reactie op mijn site krijg of iets dergelijks. Als mensen dat vinden dan vinden ze dat maar, ik reageer er niet op en laat het rusten. Als mensen in mijn directe omgeving het recht in mijn gezicht zeggen vind ik het een ander verhaal maar die brengen het vaak ook op een andere manier.

Wat je ouders zeiden is geen onzin

Ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen, wacht maar tot je later groot bent, dan snap je mij wel. Altijd heb ik gedacht dat ze onzin sprak, maar ik merk toch dat er wel een kern van waarheid in zit. Hoe vaak mijn ouders mij wel niet dingen geadviseerd hebben en dat advies in de wind sloeg en daarna met hangende pootjes thuis kwam is ontelbaar. Of wanneer ik weer een beker drinken over het bureau en alles wat daar ligt laat vallen hoor ik weer dacht stemmetje in mijn hoofd “niet bij de computer drinken Aranka”… Ja, mam. Je had gelijk.

Ikke, ikke, ikke en de rest hoeft niet te stikke

Als je jong bent draait het leven vooral om jouzelf, tenminste als ik een beetje terug mag gaan naar mijn eigen tienerjaren heb ik vooral gedaan wat IK wilde doen zonder eigenlijk echt rekening te houden met anderen. Ik heb ik de jaren geleerd meer op mijn omgeving te letten en mij aan te passen naar anderen en hier een mooie middenweg in te vinden. En ik kan je vertellen, dat maakt de omgang en relatie een stuk beter. Leef je in en anderen en pas je ook eens aan wat een ander leuk vind, het moet van twee kanten komen, daar ben ik zeker achter gekomen.

Nee zeggen

Dit ben ik nog aan het leren maar ik moet wel zeggen dat het me steeds makkelijker af gaat. Ik ben van nature iemand die graag naar de pijpen van iemand anders danst (lekker tegenstrijdig met wat ik hierboven zei, maar jullie herkennen het wellicht wel) en daarom moeilijk nee kan zeggen. Wilde ik extra werken, ja hoor geen probleem. Maar eigenlijk wel een probleem want ik kreeg andere deadlines niet af. Wil je me ophalen aan de andere kant van de stad zodat ik om moet rijden, nou vooruit… In dit soort gevallen kan en mag ik gewoon nee zeggen en dat doe ik steeds vaker.

Mensen in hun waarde laten

Hier ben ik op dit moment erg mee bezig en vooral aan de bewustwording. Ik kon echt heel gelukkig worden van op het terras zitten en mensen te ‘bekritiseren’. Ik denk dat heel veel mensen dit doen en eigenlijk is het een schandalig iets als je er over nadenkt. Een vriendin van mij attendeerde mij op dit gedrag en dit heeft me aan het denken gezet. Word ik er gelukkiger van als ik iemand afkraak af commentaar op een kledingkeuze heb? Nee? Als iemand anders zich met die keuze qua kleding gelukkig vind, fijn voor hem of haar. Wat is dat eigenlijk de reden waarom ik me daar druk over moet maken of daar iets van moet vinden? Niets! Ik betrap me er steeds vaker op en ben me er steeds meer van bewust dat het een verschrikkelijke eigenschap is die ik snel wil afleren.

Investeren in vriendschappen

Vroeger dacht ik veel te makkelijk over vrienden, je maakt ze zo en als ze er niet meer zijn dan heb je zo weer nieuwe vrienden. Dat was misschien op het schoolplein zo, maar als je sociale wereld wat kleiner wordt (vaste baan, vaste vrienden, niet elke week meer stappen en naar school gaan) ben je al snel op dezelfde mensen aangewezen. Het is dus goed hier in te investeren. Wat willen die personen van je, wat verwachten ze van je en hoe ga je met diegene om. Ik koester mijn vriendschappen nu ook veel meer dat vroeger en doe er veel meer mijn best voor en dat is een fijn gegeven dat ik nu echt mensen om mij heen heb waarvan ik weet dat ze voor mij door het vuur zouden gaan.

Verstandig met geld omgaan

Ik heb vroeger thuis niets tekort gehad, maar we hebben het ook nooit breed gehad. Toen ik ging werken gaf ik eigenlijk altijd al mijn geld uit. Ik kocht de nieuwste iPod Touch, nam eindelijk een telefoon abonnement en kocht eindelijk die gave merkkleding. Maar ik kwam er al snel achter dat ik daarna helemaal geen geld meer had. Ik spaarde dus echt geld om daarna iets duurs te kopen en slaagde ook voor kleren bij de C&A en Hema. Tegenwoordig ben ik helemaal niet meer zo merkengeil (een paar uitzonderingen daar gelaten als gadget freak) en stap ik heel blij de HEMA uit met weer een koopje in plaats van de dure winkelstraat.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

14 reacties

  1. Wat ben je toch een mooi mens, Aranka! Je bent oprecht en dat spat ook van het scherm als ik je blog lees. En je hebt inderdaad helemaal gelijk. Wijze lessen van je ouders en vriendin.

  2. Ik vind vooral ‘met kritiek omgaan’ heel treffend, Ik herken namelijk wat je schrijft. Vroeger was ik echt vreselijk onzeker en als je dan kritiek krijgt, wordt dat onzekere gevoel er natuurlijk absoluut niet beter op. Nu ken ik mezelf veel beter en kan ik kritiek ook beter relativeren. Goed artikel!

  3. tja en dan komt deze moeder hier ook even meelezen hahaha nee gein meis maar je hebt wel gelijk, en had het net zo geschreven!! ik heb die dingen allemaal mee gemaakt maar geloof mij het zal nooit ophouden want je blijft bij leren en ondervinden ;)

  4. Leuk om te lezen wat jij hebt geleerd naarmate je ouder word. Toevallig heb ik gisteren nog over dit soort levenslessen zitten nadenken, omdat ik donderdag jarig ben. Goed dat je je bewuster bent geworden van dingen en vind het ook knap dat je dat zo eerlijk verteld! :) Liefs, Sija

  5. Mooie ontwikkeling en heel herkenbaar! Wat aankopen betreft is het nu eerder andersom bij mij. Vroeger kocht ik zelden iets nieuws; make-up had ik wel maar gewoon een klein tasje. Dagcrèmes had ik ook niet, ik smeerde standaard een paar druppeltjes babyolie op mijn gezicht. ;) En dure shampoos of lipsticks had ik al helemaal niet. Ik gaf er ook niet zo om. Maar nu heb ik lades vol make-up en een flinke lipstickcollectie van dure merken…Misschien komt dat juist omdát ik ouder word (rimpeltjes!). Of door al die leuke blogs en youtube-filmpjes over beauty…;)

  6. Leuk om te lezen. Het zijn zeker wel dingen om over na te denken. Zelf heb totaal geen moeite met nee zeggen, soms iets te vaak zelfs. Wel heb ik nog steeds het ‘ik’ mentaliteit, vooral omdat ik gewoon mijn doelen wil bereiken. Hier heb ik zelfs een relatie voor verbroken, want het werd gewoon een blok aan mijn been.

  7. Wat een mooie en wijze lessen heb je al geleerd zeg! Ik begin ook steeds meer te realiseren dat wat je ouders zeggen helemaal geen onzin is. Ook kan ik steeds beter inzien waarom mensen doen zoals ze doen wat toch wel heel erg prettig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *