Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Denk jij na voordat je iets plaatst of zegt?

Denk jij na voordat je iets plaatst of zegt?

Van de week zat ik hier in Zuid Afrika in de bioscoop en kwam en van de beste reclames ooit tegen. Ik dacht eerst dat het een ‘grappig’ voorstukje van een film moest zijn, maar in werkelijkheid was het een steengoede reclame van Unicef hier in Zuid-Afrika. Het gaat over een spontaan berichtje die iemand post maar een ander kapot kan maken.

Kijk eerst eens het bovenstaande filmpje, een campagne die je ineens heel duidelijk maakt hoeveel schade een voor jou zo ‘onschuldig’ berichtje aan kan doen. Maar in werkelijkheid richt je heel veel schade bij die persoon aan waar het om gaat. Internet pesten is tegenwoordig helaas een veelvoorkomend iets en niet alleen bij jongeren.

Ik heb gelukkig in al die jaren tijd een vrij dikke huid gekregen, maar er word me toch wat af geroddeld op het internet. En ik geef ook eerlijk toe dat ik zelf ook een vrij ongezouten mening heb die ik het liefste ook met iedereen deel. Maar ik heb wel geleerd dat voor me te houden of dit alleen met de mensen te delen dat ik weet waar het blijft.

Vroeger was ik zo iemand die snel meeliep met de gedachten van iemand anders, mocht iemand diegene niet, dan vond ik diegene vaak ook al stom, zonder diegene echt te kennen. Tegenwoordig weet ik wel beter en probeer ik eerst iemand te leren kennen voordat ik er over oordeel. En heb ik dan toch een negatief oordeel over dat persoon, dan hou ik dat lekker voor mijzelf of deel het met iemand waarvan ik weet dat het bij die persoon blijft.

Ik heb geleerd om mensen te accepteren zoals ze zijn, mensen in hun waarde te laten en daar blij om te zijn. Doen mensen iets anders dan dat jij dat doet? Helemaal prima, zo kan het dus blijkbaar ook. Trekt iemand een te strak shirtje aan wat jij nooit zal dragen, fijn voor haar, zij heeft er blijkbaar wel het zelfvertrouwen voor en ik niet.

Steeds meer leer ik het accepteren van anderen en mensen daar een mooi persoon om te vinden of diegenen gewoon in hun waarde te laten. Je hoeft niet iedereen aardig te vinden of te mogen, ook niet iedereen vind mij aardig of mag mij, dat is een heel normaal iets. Maar je kunt die mensen daarom wel in hun waarde laten en respecteren. Praat hier niet in het openbaar vuil over of geef ze een steek onder water. Jij wordt daar niet beter van en diegene zelf ook niet, die hebben daar (in de meeste gevallen) niet om gevraagd.

De campagne liet diepe indruk op mijn achter en besefte me eigenlijk weer dat ik mijzelf hier ook wel eens aan schuldig heb gemaakt. Dat ik weer iets te snel de wereld in heb geholpen wat ik eigenlijk gewoon beter had kunnen laten. Bestond er maar echt zo een kleine pop-up die je bewust maakte van het kwaad wat zo een simpel berichtje eigenlijk kan aanrichten. Ben benieuwd of deze Unicef campagne ook naar Nederland komt, ik denk dat het een mooie en goede boodschap is waar velen even stil bij moeten staan.

Hoe zit het bij jullie? Zeg of plaats jij wel eens dingen implusief waar je later spijt van kunt krijgen of hebt gekregen? Of ben jij iemand die iemand heel goed in zijn waarde kan laten? Ik ben erg benieuwd naar jullie bevindingen!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

8 reacties

 1. Mooi geschreven! Vroeger wilde het mij ook nog wel eens overkomen dat ik mij te snel uitte o.i.d. Maar gelukkig heb ik wel altijd iedereen in zijn waarde gelaten.

  Ik had al snel het besef dat ik andere moest behandelen zoals ik zelf ook graag behandeld wilde worden. Maar om mij heen zag ik het ook vaak gebeuren waar jij nu over schrijft. Het is iets menselijks, soms hebben we gewoon geen controlere over onze emotie. Daar zouden we inderdaad bewuster mee om moeten gaan!

 2. Ik denk dat iedereen zich ooit wel eens shuldig heeft gemaakt aan een bewust of onbewuste rot opmerking.
  Zelf formuleer ik dingen vaak dermate onhandig dat het negatief word opgevat terwijl dat compleet niet de bedoeling is.
  Inmiddels ben ik meer op mijn woorden gaan letten, omdat het mij vaak net zo kwetste als de persoon in kwestie, let er nu beter op hoe ik het breng.
  Mensen oordelen zo snel, ik ken genoeg mensen die zeggen heel tolerant te zijn maar wel atijd kritiek op andere hebben.
  Je hebt wel veel zelf kennis dat jij dit bij jezelf herkend, en er ook aan gewerkt hebt.
  Dat vind ik knap.
  Heel mooi dat je hier op deze manier weer aandacht aan geeft.

 3. Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ondanks het feit dat ik best een flapuit ben, zal ik nooit iets échts onaardigs / kwetsends / grofs zeggen, ook niet online. Tuurlijk zie ik dingen voorbij komen op internet waar ik het totaal niet mee eens ben, maar ik hou dan gewoon mijn mond. Want er zijn tenslotte altijd wel dingen waar je een eigen mening over hebt. Het zou allemaal zo veel leuker en gezelliger worden wanneer mensen eens wat vaker iets liefs tegen elkaar zouden zeggen, elkaar wat vaker een welgemeend compliment zouden geven. Dat kan echt veel betekenen voor een ander.

 4. heel goed deze post meis want zag het van de week weer bij een bekende blogger gebeuren en oh my god…why!!! pesten is hier een no go en als mijn meiden het ooit in hun bolle koppie halen hebben ze een probleem!! ik denk zelf goed na want mensen kwetsen willen we natuurlijk niet maar ik ben wel recht voor zijn raap en zeg waar het op staat en ja dat kan er soms heel klote uit komen. maar iemand en dan nog wel op het net de grond in trappen….nee niet mijn ding, doe het liever face to face maar dat gebeurd ook niet vaak mits je mij of mijn gezin gekwetst hebt

  1. Deze bekende blogger had dit toch echt aan zichzelf te danken en het is ook niet de eerste keer dat ze zo’n blunder maakt.

   Ze werd op haar vingers getikt door o.a. haar lezers die toch ook ervoor zorgen dat ze een fijne levenstijl kan leiden. Sommige reacties waren van mensen die behoorlijk tegen het zere been geschopt waren.

   Ik vond dit ook geen internet pesten, maar iemand op zijn gedrag aanspreken.

   Verder kan ik me helemaal vinden wanneer je zegt dat het er “soms klote uit kan komen” Vooral wanneer iets je emotioneel raakt kan dat gebeuren, dus ik probeer te wachten voordat ik reageer. Lukt niet altijd ;-0)

 5. Ik heb 2 jaar opinie voor vrouw.nl geschreven. Met heel veel plezier, maar ik kreeg ook heel veel rotte vis over me heen, haha. Dat went nooit helemaal, hoewel ik het redelijk snel weer naast me neer kon leggen. En het hoort er ook een beetje bij. Maar sommige mensen gaan wel héél ver ja! Ik ben niet heilig, maar meestal is de beste reactie helemaal geen reactie. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *