De zon en zonnebrand – fabels en feiten

Het is eindelijk weer mooi weer en van het weekend heb ik alweer genoeg verbrandde mensen voorbij zien komen, niet slim! Het is echt ontzettend belangrijk je goed te beschermen tegen de zon en daar het één en ander van af te weten. Daarom heb ik een handige fabels en feiten artikel gemaakt over de zon en het gebruik van zonnebrand!

Feiten:

Met een hogere factor bescherm je je langer tegen de zon. Je moet het zo zien, factor 10 beschermt de 10 keer langer dan dat je in de zon ligt zonder een bescherming. Dus zegt men dat je maar 10 minuten in de zon kan zonder te verbranden, dan kan je met een factor 10 dus 100 minuten, factor 20 dan 200 minuten en ga zo maar door. Let er wel op dat door zweten, afdrogen, wrijven en dat soort dingen de beschermlaag van de huid verdwijnt. Er word dus aangeraden om je elke 2 uur weer goed in te smeren, voor je eigen veiligheid.

Een verbrandde huid kan blijvende schade achterlaten. Wanneer uw huid verbrandt, rood wordt of gaat vervellen dan zijn uw huidcellen beschadigd. Het DNA kan hierdoor veranderen. Wanneer dit een kleine verandering betreft, kan dit door de cel weer worden gerepareerd. Wanneer de beschadiging niet door de cellen wordt opgemerkt of verkeerd wordt gerepareerd, kan de cel zich ongeremd en ongecontroleerd gaan delen en kan er ontstaat huidkanker ontstaan.

De zonnebank is net zo schadelijk als de zon. De hoeveelheid UV-stralen van de zonnebank staat bijna gelijk aan die van de zon, niet echt gezond dus. Pas dus op met hoeveel en hoe vaak je onder de zonnebank gaat en pas op met verbrandingen.

De huid word minder strak van zonnen. De zon heeft een erg negatief effect op de elasticiteit van de huid, hij tast het juist heel erg aan. Door teveel zonnen neemt de elasticiteit dus af en ontstaan en rimpels.

In de schaduw kan je ook verbranden. We verbranden niet door de zon, maar door de UV-stralen van de zon, die zijn er ook in de schaduw maar niet met zulke grote maten als in de volle zon. Is het dus erg zonnig weer, maar zit je toch de hele tijd in de schaduw, smeer je dan als nog goed in!

Op het strand verbrand je sneller. Dit is een feit. Zand en water reflecteren de UV-stralen zodat je eigenlijk dubbel zoveel UV-stralen kan vangen met de huid, pas hier dus altijd goed mee op. Ook met het zwemmen kan je snel verbranden, door het water gaan de UV-stralen heen en zonnebrand blijft hier nooit voor de volle 100% zitten.

Mensen met littekens zoals striae of spataderen verbranden sneller. Ja, dat komt omdat de huid hier een stuk dunner is dan op de rest van het lichaam en dus ook extra gevoelig. Smeer deze plekken daarom altijd extra goed in als je in de zon gaat.

Teveel zon kan tot kanker leiden. Ja, helaas dit is waar. Het zonlicht kan de cellen in de huid zo verwarren en veranderen dat ze gaan woekeren. Daar kan dan huidkanker van ontstaan.

 photo Sunmousse1_zps18d51f9f.png

Fabels:

Een bodylotion kan ook als aftersun gebruikt worden. Dit is niet waar, een aftersun heeft een verkoelende werking en houd het vochtgehalte in de huid op pijl. Een bodylotion doet dat niet en is vaak ook te vettig. Gebruik daarom altijd na het zonnen een aftersun en geen bodylotion.

Mijn zonnebrand van vorig jaar kan ik nog prima gebruiken. Dit is helaas niet waar, was het maar zo! De ingrediënten die in een zonnebrand zitten blijven na opening maar een jaar actief. Daarna doen ze niet goed hun werk meer en zal je dus sneller verbranden. Koop daarom elk jaar weer nieuwe zonnebrandproducten, wel zo veilig.

Als je al een paar dagen niet verbrand bent, hoef je je daarna niet meer in te smeren. Dat is niet waar. Het is altijd belangrijk de huid te beschermen tegen de schadelijke invloed van UV-straling. Niet alle effecten van blootstelling aan UV-straling zijn direct zichtbaar. Dit heeft te maken met de verschillende types UV-straling. Ook wanneer het huidje niet verbrandt dringt de UV-straling door tot de huid en wordt deze beschadigd. Daarom is het belangrijk om de huid altijd goed te beschermen.

Als ik mezelf insmeer met een hoge beschermingsfactor word ik niet bruin. Gelukkig is dit een fabel, maar de meeste mensen denken dat dit wel zo is. De huid word helaas niet zo snel bruin als rood, daarom zie je na het zonnen met een verbrandde huid veel sneller resultaat dan dat je je goed hebt ingesmeerd. Maar als je na een week de huid met elkaar gaat vergelijken je met een goede zonnebrand net zo bruin als iemand die dom heeft liggen bakken zonder een bescherming. Altijd insmeren dus, je wordt gewoon bruin, alleen geen kreeftje.

Yoghurt en kwark verlichten de verbranding. Integendeel zelfs. Wanneer je na het verbranden kwark of yoghurt ter verkoeling op je huid smeert, kunnen de bacteriën hiervan deze verbranding juist erger maken. Het beste is om de verbrande huid in te smeren met kalmerende en verkoelende after-sun producten met bijvoorbeeld aloë vera of avocado-olie.

Je moet eerst verbrand zijn en dan word je pas bruin. Fabel! Als je huid te lang of te vaak wordt blootgesteld aan ultraviolette stralen, treedt er verbranding op. Hierdoor wordt de huid onherstelbare beschadigd en dit moet je altijd zien te voorkomen en je wordt er zeker dus niet bruiner van.

Van scrubben verdwijnt mijn bruine kleur. Je huidlaag word niet bruin aan de huid van binnenuit door de melanine. Deze zit van binnenin en kan je er dus niet afscrubben. Mocht je je benen en armen met een bruin kleurtje dus lekker willen scrubben, dan kan je dat gewoon doen zonder je kleur te verliezen.

Getinte mensen hebben geen zonnebrand nodig. De zelfbescherming van een getinte huid is ongeveer even hoog als een SPF van 4 tot 6. Daarom kunnen mensen met een getinte huid een zonnebrandcrème met lagere SPF gebruiken en zullen mensen met een gevoelige en lichte huid altijd de maximale SPF moeten aanbrengen.

Bronnen: Kring-Apotheek, KWF, Gezondheidsnet

Dit vind je misschien ook leuk

43 reacties

 • Reply
  Kimberly
  8 mei 2013 at 07:40

  Sommige dingen wist ik nog niet, over die yoghurt bijvoorbeeld!

 • Reply
  Tara
  8 mei 2013 at 07:46

  Handig artikel! Weer een paar nieuwe dingen geleerd.

 • Reply
  Sofie
  8 mei 2013 at 07:48

  Fijn artikel!

 • Reply
  Laura
  8 mei 2013 at 08:02

  Super handig! Ik moet er echt aan denken om me altijd in te smeren. Vaak vergeet ik dat.

 • Reply
  Kirsten
  8 mei 2013 at 08:05

  Wat handig!

 • Reply
  Martina
  8 mei 2013 at 08:08

  Goed onderwerp om aandacht aan te besteden!

 • Reply
  iscreambeauty
  8 mei 2013 at 08:31

  Handig artikel !

 • Reply
  Alyssa
  8 mei 2013 at 08:31

  Wat een handig artikel zeg! Ik probeer er goed op te letten, maar soms gaat het helaas mis.

 • Reply
  ChantalAngel
  8 mei 2013 at 08:39

  Heel handig artilel. Dat getinte mensen een minder hoge factor nodig hebben wist ik ook niet.

 • Reply
  Beautydagboek
  8 mei 2013 at 08:44

  Goede fabels en feiten om te weten! Ik smeer me altijd in met spf 30 om verbranding te voorkomen.

 • Reply
  femketje
  8 mei 2013 at 08:58

  Handig artikel!

 • Reply
  Marjet
  8 mei 2013 at 09:20

  Wat een super handig artikel!

 • Reply
  beautyjuf
  8 mei 2013 at 09:20

  De meeste feiten & fabels kende ik al, maar ik heb enkele jaren een bijbaantje gehad bij de Etos. Ondanks dit, vind ik het een goed artikel! Leerzaam :-)

 • Reply
  Danielle Springer
  8 mei 2013 at 09:47

  Super handig. Ik dacht dat je zonnebrand langer kon bewaren. Dat word nieuwe kopen dus en after sun dan? Kun je die wel langer bewaren?

 • Reply
  Laura
  8 mei 2013 at 09:49

  Oh handig! Zeker dat van die yoghurt, haha. Dat wist ik dus echt niet!

 • Reply
  whatevergivesjoy
  8 mei 2013 at 10:13

  Leuk om te weten! (:

 • Reply
  edithmeijer
  8 mei 2013 at 10:14

  Heel handig artikel!

 • Reply
  charlotte
  8 mei 2013 at 10:50

  Handig zo alle feiten en fabels nog een keer op een rijtje!

 • Reply
  Kimberley
  8 mei 2013 at 10:50

  Ik smeerde mij vaak niet in met zonnebrand, omdat ik dacht dat ik dan niet bruin werd, maar dit jaar ga ik mij zeker insmeren zodat ik juist bruin word.
  Wat ik wel raar vind, wanneer ik veel in de tuin lig of actief bezig ben in de zon dan word ik eerst helemaal rood, vervolgens paar weken daarna ga ik vervellen, resultaat ik krijg geen bruin kleurtje over mijn huid, zelfs mijn benen zijn daarna nog erg licht:S Hoe kan dat ??

 • Reply
  stephanie
  8 mei 2013 at 10:55

  Heel erg handig artikel!

 • Reply
  Ashleey
  8 mei 2013 at 11:01

  Heel handig artikel! Dankjewel <3

 • Reply
  Anne Solveig
  8 mei 2013 at 11:05

  Heel erg handig, dankjewel Aranka! Weer wat geleerd!

 • Reply
  Evelien
  8 mei 2013 at 11:09

  Handig artikel! Veel wist ik al wel, maar dat je je zonnebrandcrème van vorig jaar écht niet mag gebruiken, wist ik niet? Wat slecht van mij, haha. Maar het is wel hartstikke logisch natuurlijk! Maar toch even nieuwe zonnebrandcrème kopen dan, en de oude in de prullenbak mikken!

 • Reply
  Kim
  8 mei 2013 at 11:12

  Handig artikel, ik moet mezelf echt vaker insmeren.

 • Reply
  margriet kuper
  8 mei 2013 at 11:16

  toch weer wat nieuws geleerd.

 • Reply
  Nina
  8 mei 2013 at 12:03

  handig!

 • Reply
  Joyce
  8 mei 2013 at 12:20

  handig om te lezen!

 • Reply
  beautycasebycaro
  8 mei 2013 at 12:21

  Handige tips! Ik raad altijd iedereen af naar de zonnebank te gaan!

 • Reply
  Charlotte
  8 mei 2013 at 12:40

  Leuk artikel om te lezen!
  Veel dingen wist ik al. Bijvoorbeeld huidkanker :(
  Dat van de bodylotion wist ik niet. Goeie tip dus!

 • Reply
  Laura Louise - Fablouise.nl
  8 mei 2013 at 13:04

  Wat een fijn artikel!!

 • Reply
  Marielle
  8 mei 2013 at 13:53

  Goed artikel! Maar wat ik een beetje jammer vind is dat er zo’n mager model op de foto staat… Geeft voor mij een verkeerde indruk, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen!

 • Reply
  Anniek
  8 mei 2013 at 16:47

  Het is niet waar dat na een jaar je zonnebrand niet meer houdbaar zou zijn. Volgens onderzoeken is uitgewezen dan na een jaar nog dezelfde factor in de zonnebrand zit. Wel word aanbevolen goed te schudden, omdat de stof die voor de bescherming zorgt zwaarder is dan de anndere stoffen in de zonnebrand en daardoor naar de bodem zakt. Zonnebrand is dus wel degelijk langer houdbaar dan een jaar ;).

  • Reply
   kim
   8 mei 2013 at 18:17

   Heb je daar een bron van het onderzoek van? Ik vind dat wel interessant om te lezen. Ik dacht namelijk dat de factor halveerde met 9-12 maanden?

   • Reply
    Anniek
    13 mei 2013 at 23:29

    Volgens mij heb ik dat een keer op televisie gezien of ergens in een bla gelezen, maar ik zal kijken of ik het kan vinden!

 • Reply
  Milou - LounaBeauty
  8 mei 2013 at 19:41

  Ik ben verbaasd over sommige dingen. Als ik mezelf namelijk scrub en het afspoel zie ik wel degelijk dat mijn bruine kleurtje door het putje loopt. Of je echt ‘van binnenuit’ bruin wordt weet ik eigenlijk niet. Ik houd mij onwetend, heb er vrij weinig kennis over. Maar over bepaalde dingen ben ik wel heel verbaasd. hihi. Ook over dat zonnecrème na een jaar niet meer houdbaar is. WIST ik niet :-| wow.

 • Reply
  Melanie
  9 mei 2013 at 00:01

  Super artikel! Hierbij hou ik nog steeds het filmpje ’16 jarige ik..’ In mijn hoofd.

 • Reply
  Femke
  9 mei 2013 at 00:51

  Fijn artikel heb je geschreven Aranka! Ik wist eigenlijk alles wel, mag ook wel als je in de Sunshine State woont natuurlijk..

 • Reply
  M.
  9 mei 2013 at 08:27

  Mijn vader is apotheker, en die zei me eens dat de fabrikanten van zonnecrème niet kan garanderen dat je flesje na 1 jaar nog evenveel bescherming geeft. Het neemt namelijk wel iets af, maar daarom moet je het volgens hem niet meteen weggooien. :)

 • Reply
  Stephanie
  9 mei 2013 at 11:02

  handig artikel en leuk om te lezen! irriteer me soms wel aan de typ fouten .. ;$

 • Reply
  Eliza
  9 mei 2013 at 11:06

  Handig artikel, ik wist de meeste dingen al wel (porcelain skin all the way), maar vooral de fabels vond ik interessant om te lezen! :)

 • Reply
  Marije
  9 mei 2013 at 18:50

  Ik gooi mijn zonnebrandproducten eigenlijk nooit na een jaar weg. Als ik zonder zonneproduct in de zon ga liggen wordt ik rood, maar als ik smeer met een crème die al ruim een jaar oud is, wordt ik echt niet rood. Het werkt dus nog gewoon, maar misschien moet je iets vaker smeren.

 • Reply
  Audrey
  9 mei 2013 at 21:52

  Neeee! Ik vind het zelf echt jammer dat het een fabel is dat scrubben de ”bruinheid” wegscrubt! Ik heb zelf al een licht getinte huid en ik wil absoluut niet donkerder worden haha!

 • Reply
  keepitfashionable
  10 mei 2013 at 19:28

  Super handig!

 • Laat een reactie achter