Zoek
Sluit dit zoekvak.

De tampon test – welke tampon is het beste?

De tampon test – welke tampon is het beste?

Een aantal jaar geleden deed ik een maandverband test met verschillende merken. Ik testte ze allemaal uit en vertelde welke ik het beste vond, ook gezien prijs en kwaliteit. Nu wilde ik hetzelfde doen met tampons en kocht de meest bekende merken en vergeleek deze met elkaar. Welke tampons zijn het fijnst en beste?

Ik gebruik al heel wat jaren maandverband en tampons, maar toch ben je altijd opzoek naar het beste en fijnste wat bij jou past. Op dit moment gebruik ik het liefst mijn menstruatiecup omdat dit gewoon prettig zit en goedkoop is. Maar ben ik buiten de deur dan vind ik het fijn een tampon te gebruiken (kun je makkelijk vervangen en weggooien). Maar welke tampons zijn het fijnst?

De tampon test – welke tampon is het beste?

Even een kleine uitleg waarom ik voor deze tampons heb gekozen, want er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ik heb expres de supermarkt overgeslagen omdat (ik tenminste) je vaak de tampons bij de drogisterij koopt en dit de bekendste merken zijn. Ik heb van elke soort de normale variant met een doosje van 16 gekocht om het zo eerlijk mogelijk met elkaar te vergelijken

De tampon test – welke tampon is het beste?

OB Procomfort tampons

 • Inhoud: 16 stuks
 • Prijs: € 2,77
 • Gemaakt van: viscose

Zelf gebruik ik al heel erg lang deze OB ProComfort tampons. Ik ben ooit begonnen bij de normale goedkope tampons van het huismerk maar ik merk toch dat deze tampons het beste inbrengen en zitten. Ook vertrouw ik op deze tampons omdat ze kwalitatief goed zijn en nooit een gebroken touwtje heb gehad.

De tampon test – welke tampon is het beste?

Sanature Tampons

 • Inhoud: 16 stuks
 • Prijs: € 3,07
 • Gemaakt van: katoen

Deze Sanature tampons had ik nog niet eerder gebruikt maar ik was er ontzettend benieuwd naar. Het zijn de duurste tampons, maar dan krijg je wel echte katoenen tampons en geen tampons van synthetisch materiaal met dingen er in waarvan je je twijfels kunt hebben. Ik vind het fijn om te weten dat deze tampons geen chloor, parfum en superabsorbent polymer. De tampon brengt makkelijk in en ik vind het fijn dat de tampons aan het eind van mijn menstruatie niet irriteren (dat gebeurt nog wel eens met andere merken).

De tampon test – welke tampon is het beste?

Etos Tampons

 • Inhoud: 16 stuks
 • Prijs: € 1,08
 • Gemaakt van: viscose

De Etos tampons heb ik wel eens geprobeerd omdat er dan op dat moment niets anders in de aanbieding was en het toch niet zoveel uit zal maken wat je gebruikt. Eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit, maar het brengt iets stroever in en je kan hem in het begin voelen zitten, vooral als je het meerdere dagen gebruikt. Dat vind ik wel minder.

De tampon test – welke tampon is het beste?

OB Original Tampons

 • Inhoud: 16 stuks
 • Prijs: € 2,05
 • Gemaakt van: viscose

Ook de OB Original tampons hebben een andere vormgeving dan de normale tampons. Het zou voor een betere absorptie zorgen en dat het gemakkelijk ingebracht kan worden. In praktijk merk ik hier eigenlijk niets van in vergelijk met de andere tampons (met de ProComfort merk ik wel verschil). Het zijn prima basic tampons voor een hogere prijs. Ik zou zelf niet zo snel voor deze variant gaan, dan koop ik liever een goedkoper huismerk.

De tampon test – welke tampon is het beste?

Kruidvat Tampons

 • Inhoud: 16 stuks
 • Prijs: € 1,33 (de 32 verpakking kost € 1,12)
 • Gemaakt van: niet bekend

Ik kocht voor deze review de Kruidvat Girl tampons (niet kopen, dikke marketing onzin ze zijn exact hetzelfde als de normale Kruidvat tampons) omdat deze 16 hadden en de normale Kruidvat tampons alleen in verpakkingen van 32 zitten. De tampons hebben een basic uitstraling en brengen prima in, wel na een aantal dagen wordt het gevoeliger. Alleen zelf heb ik niet echt vertrouwen meer in Kruidvat tampons, twee keer is mijn koordje gebroken en ik kan je vertellen, dat is niet chill!

Goed aan de hand van dit lijstje is duidelijk dat de tampons van Etos het goedkoopst zijn (in verhouding de huismerk tampons van Kruidvat in de 32 verpakking). Maar wat niet duidelijk is waar de tampons nou eigenlijk van gemaakt zijn. Ik heb me suf gezocht, maar na goed speuren kwam ik erachter dat OB gebruikt maakt van viscose. Etos heeft het gewoon in de bijsluiter staan dat ze viscose gebruiken en Sanature laat duidelijk weten ze alleen maar 100% katoen gebruiken. Ik heb me een breuk gezocht naar de ingrediënten van de Kruidvat tampons, maar dit is niet te achterhalen, wel verzekeren ze je volgens de verpakking dat er geen synthetische ingrediënten zijn gebruikt.

Verschil tussen normale en natuurlijke tampons

Maar wat is het verschil tussen katoen en viscose? Katoen is een natuurlijk product en viscose is de kunstmatige variant van katoen. Lees vooral het artikel van de Trouw even over viscose en tampons als je meer duidelijkheid hierover wilt. Hierin wordt duidelijk dat viscose schadelijk kán zijn, maar die kans ontzettend klein is. Het is dus aan jezelf of je kiest voor een natuurlijke katoenen tampon zoals Sanature of niet.

De tampon test – welke tampon is het beste?

Goed, dan hebben we de verpakkingen van de tampons. Ze zijn allemaal verpakt in een plastic hulsje en je ziet eigenlijk twee open mogelijkheiden. Zo heb je het ouderwetse scheurrandje zoals je bij Sanature ziet, persoonlijk vind ik het vaak een gedoe dat los te krijgen. Ik ben meer fan van de draai verpakking zoals de rest van de tampons heeft.

De tampon test – welke tampon is het beste?

En zo zien de tampons van de verschillende merken eruit. Je ziet meteen dat OB eigenlijk als enige afwijkt van de rest. De OB Procomfort heeft bijzondere lijnen die ervoor moeten zorgen dat de tampon makkelijk naar binnen glijdt en comfortabel blijft zitten. De OB Original veriant heeft gebogen groeven die voor een betere absortie moeten zorgen volgens het merk. De rest van de tampons ziet er hetzelfde uit en zijn gewoon basic van vorm. Zelf merk ik wel dat ik de OB Procomfort echt het beste vind zitten en het makkelijkste inbrengt.

De tampon test – welke tampon is het beste?

Welke tampon is het beste?

Echt heel veel verschil vind ik niet in de tampons zitten. Ik vind persoonlijk de OB ProComfort tampons het fijnst inbrengen en zitten. Ook vind ik de tampons van Sanature erg fijn, zeker omdat je weet dat die gewoon van katoen zijn gemaakt, terwijl de rest dat niet is.

Maar als het je niets uitmaakt dat je tampon van viscose is gemaakt en hoe die zit zou ik gewoon lekker voor de Kruidvat tampons gaan (die trouwens identiek zijn aan die van Etos) die veruit het goedkoopst zijn met € 1,12 voor 32 tampons. Welke tampons gebruik jij het liefst?

Dit artikel bevat zelf gekochte producten – uitleg

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

19 reacties

 1. Heel fijn en overzichtelijk artikel. Ik snap de eindconclusie alleen niet… Een tampon moet toch lekker zitten lijkt mij en daarnaaat zou ik een tampon waar bij 2 vd 16 het touwtje afbrak zeker niet als eerste keuze geven! Gebruik zelf al jaren de oh procomfort

 2. Super fijn dit! Ik merk dat ik niet zo goed tegen tampons kan en er na een dag of twee echt helemaal klaar mee ben (ik heb altijd die OB ProComfort). Misschien dat ik die Sanature tampons eens ga proberen!

 3. Leuk artikel! Echter zou ik niet zeggen dat die van de etos gelijk zijn aan die van de kruidvat. Bij mij blijft die van de Etos gewoon niet goed zitten. Lijkt al of hij vol is op het moment dat je hem inbrengt. De tampon zakt constant naar beneden. Dit probleem heb ik bij die van de Kruidvat nooit gehad. Ik zou eerder zeggen dat Kruidvat gelijk staat aan die van OB. Beide erg fijn, nooit problemen mee gehad, alleen is die van de Kruidvat stukken goedkoper.

 4. Altijd de procomfort! Heb ook natuurlijke (yoni) geprobeerd maar die gaan vrij stroef. Ben nooit meer heel erg ongesteld (vandaar ook altijd mini versie) dus die gaan echt iriteren.!

 5. Zelf gebruik ik de tampons van Yoni of Natracare, omdat die van 100% biologisch katoen gemaakt zijn. Ik heb de tampons van Sanature een keertje gekocht omdat ik dacht dat die ook uit biologisch katoen bestaan, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is dus bij die ene keer gebleven. Ik heb trouwens ook een menstruatiecup in huis, maar daarmee moet ik nog steeds leren werken, oeps.

  1. Huh? Ik had een mail gestuurd naar sanature en ik kreeg te horen dat ze van biologisch katoen zijn gemaakt. Ik zal het nog ff checken in mn inbox.

 6. Ik heb me inderdaad ook een keer vergist in de Sanature tampons.

  Normaal gebruik ik de Natracare met inbrenghuls. Nooit begrepen waarom vrouwen tampons zonder inbrenghuls gebruiken. Dat is toch veel handiger?

  1. Ja dat heb ik ook. Mij lukt het niet om tampons zonder inbrenghuls in te brengen en ik vind het ook schoner met inbrenghuls. Ik heb altijd Tampax.

 7. Ik gebruik ook altijd tampax met inbrenghuls. Dan blijven mijn vingers schoon, en ik vind de manier van inbrengen ook hygiënischer. Ik heb ook niet altijd een fonteintje in de toilet

 8. Ik gebruik liever tampons met inbrenghuls omdat ik dit gemakkelijker en persoonlijk ook hygiënischer vind… Ik zweer bij tampax radiant/pearl. Ok deze zijn mss wel duurder maar ik heb mijn maandstonden miss max 6 x per jaar en ik koop ze ook alleen maar als er korting afgaat… heb altijd een voorraad staan dus zal komende maanden nog wel toekomen:)

 9. ik draag altijd een maandverband in mijn slipje en als ik ongesteld ben dan breng ik de dikste ob tampons in omdat ik die het beste vind

 10. als ik ongesteld ben , verlies ik altijd veel bloed dus ik breng altijd een dikke tampon in
  en leg tegen het doorlekken ook altijd nog een groot maandverband in mijn slip, verder ben ik nog al eens onregelmatig ongesteld , dus ik heb altijd voldoende tampons en maandverband bij me

 11. Goed artikel. Eng dat dat touwtje brak van dat ene merk en daar staat bij van dat dat niet zo chill was en dat kan ik me voorstellen daar schrik je van. Je wil zeker weten wat het beste is en zoiets zou je beslist willen voorkomen. Sommigen hebben altijd een merk van wat hun goed bevalt.

 12. ik zweer bij ob tampons . gelukkig is het touwtje bij mij nog nooit gebroken , en omdat ik wel is even niet in de gelegenheid ben om mijn tampon te verwisselen , gebruik ik altijd dikke tampons en leg ik altijd een groot maandverband in mijn slip

 13. Er zijn ook nog merken als Vuokkoset, en Ginger, Flo, Tampax, Cottons, Naty, Baum, Sisters. Natracare Sanature en Yoni zijn van 100 % biologisch katoen. Van O.B. is er ook een met biologisch katoen in een bruin doosje. Er staat wel op de verpakking dat het goedgekeurd is door Oeko tex en dat het getest is. Ik weet nog wel dat er eind zeventiger jaren een merk uit Amerika op de markt kwam en dat merk heette Rely en was heel absorberend en het zou je zorgen zelfs absorberen en het was puur van synthetisch materiaal kunstmatig materiaal gemaakt en was een broedplaats voor allerlei bacterien en er kwamen allerlei Toxische shock gevallen uit voort en wel met bijna fatale afloop. Katoen ademt goed en dat doet het synthetisch materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *