De Sims 4, mijn ervaringen

Volgens mij heeft iedereen in zijn leven wel een keer de Sims gespeeld. Vroeger had ik een blik vol met Sims 1 spellen. Met de Sims 2 deelde ik met vriendinnen de uitbreidingspakketen en de Sims 3 heb ik af en toe bij mijn vriend gespeeld. Ik was dan ook super enthousiast toen de Sims 4 uitkwam! Helaas las ik alleen maar teleurstellende reviews. Maar ik kon me toch niet inhouden en kocht de Sims 4, ik vertel jullie wat ik van het spel vind!

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, de Sims 3 heb ik niet echt intensief gespeeld dus ik ben een beetje kwijt hoe deze game in elkaar zat. Misschien ben ik daarom enthousiaster over het spel dan anderen. Maar laten we bij het begin beginnen, wat vind ik nou van de Sims 4?

Ik kocht de Sims 4 Deluxe voor € 69,99 via Origin, dat vond ik handig, want zo heb je meteen de game en op de Origin account blijft deze staan zodat je hem op elke computer kan installeren en spelen. Dat heb ik ook met SimCity zo kan ik op mijn gewone PC en laptop mijn spellen spelen en verder spelen. Het is alleen wel op je eigen account en kan hem dus niet tegelijk spelen met een andere computer, dus dat is niet heel handig als je hem wilt delen.

Het installeren viel me behoorlijk tegen, het bestand is een kleine 10 GB en duurde ongeveer 3 uur dat hij geïnstalleerd was. Maar misschien lag dit ook wel aan mijn computer. Voor de rest verliep het prima zonder slag of stoot en de game is natuurlijk gewoon in het Nederlands.

Na het spel te hebben geïnstalleerd was het natuurlijk tijd om te gaan spelen. Het viel me op dat het spel in een korte tijd is geladen en snel aan de slag kunt. Je begint met het ontwerpen van een eigen poppetje of je kunt natuurlijk een bestaand gezin of personage kiezen. Mij leek het leuk om er natuurlijk zelf eentje te maken. Je kiest als eerst de naam en karakter eigenschappen van de Sim en natuurlijk de levensdoelen. Leuk dat dit een vrij uitgebreide keuze is! Daarna kun je aan de slag met je eigen Sims haar of zijn uiterlijk. Ik vind de keuze vrij ruim, het is niet geweldig, maar dat verwacht ik ook niet van het basisspel. Ook kun je alle kledingstukken aanpassen van kleur en patroon. Zo heb je toch nog een uitgebreide keuze. Ik hoorde veel negatieve berichten over de Create A Sim, maar ik vond het heel prettig en uitgebreid, maar dat is misschien omdat ik de Sims 3 niet zo bewust heb gespeeld.

Na het maken of kiezen van een gezin kun je naar een huis gaan zoeken. De buurt vind ik opvallend klein en je hebt maar een paar kavels om te bouwen en er staan maar een paar kant en klare huizen. Dit had van mij wel groter gemogen, jammer! Ik koos een simpel huisje dat ik kon betalen en ging aan de slag. Het bouwen is heel simpel, bijna te simpel. Je kunt heel gemakkelijke ruimtes aanklikken en kant en klaar neerzetten, muren verplaatsen en het passend maken. Wat ik ook heel makkelijk vind zijn de kant en klare ruimtes die ook al ingericht zijn. Plaats hem waar je wil en alles is klaar, er zit zelfs al een deur op de juiste plek! Als je dus snel een studeerkamer of kinderkamer nodig hebt is dit ideaal!

De keuze qua meubels is nog klein, maar zeker groot genoeg om er iets leuks van te maken. Je kunt alle meubels in je eigen kleuren kiezen waardoor het altijd een mooi geheel wordt. Ook vind ik de zoekfunctie echt ideaal. Je typt in de zoekbalk wat je nodig hebt en het staat meteen klaar, handig! Vooral als je je het spel nog niet helemaal eigen bent. Meubels kunnen makkelijk geplaatst en gedraaid worden!

Het spelen met de Sim is even wennen, maar al snel heb ik het onder de knie. Alles staat even net iets anders waardoor je even moet zoeken. Je wordt wegwijs gemaakt door tip’s pop-ups waar je je op een gegeven moment helemaal dood aan ergert, ik zoek nog een knop waarbij ik ze uit kan zetten! Je Sim is gelukkig makkelijk tevreden te houden en geeft aan wat hij of zij wil. Ook kun je naar doelen werken en stemmingen aanpassen. Zo kan mijn Sim ineens heel fliterig zijn of juist erg last hebben van bindingsangst. Jouw taak is dan hier een goede oplossing of afleiding voor te zoeken.

Wat me meteen opviel is dat het heel makkelijk is vrienden te maken, ze knopen zelf al snel een praatje aan met anderen en worden zo vrienden. Ook het krijgen van een relatie is heel gemakkelijk, bij de eerste persoon was het al raak. Na het trouwen kon je kiezen of de Sims bij jouw huishouden kwam inwonen of niet. Na het trouwen leek het mij natuurlijk leuk een kindje te krijgen, dit was heel snel gefixt. Grappig is dat je een zwangerschapstest op de wc moet doen om te kijken of ze zwanger is. Zwanger zijn duurt nog steeds 3 dagen en daarna heb je een baby! Bij de Sims 3 moest je altijd lang wachten tot het kind opgroeide en moest je wel een nanny nemen als je aan het werk was. Bij mijn baby kon ik zo op opgroeien drukken en was het al een kind. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant scheelde het veel gedoe.

In het huis spelen met de Sims gaat perfect en ontzettend makkelijk, vooral ook het multitasken is fantastisch! Maar dan komen we bij een aantal nadelen en een van de grootsten vind ik toch wel het laadscherm. Overal waar je heen wil krijg je een laadscherm dat zo lang duurt dat je maar eens je telefoon erbij pakt of een glas drinken uit de keuken, niet echt heel spelvriendelijk dus. Dit zorgt ervoor dat ik mijn bezoekjes zoveel mogelijk uitstel. Ook vind ik het jammer dat er geen auto’s of schoolbussen meer zijn. Gaan de Sims aan het werk of naar school verdwijnen ze gewoon uit het beeld, niet echt realistisch.

Voor de rest vind ik het wel leuk, er zijn niet veel banen waar uit gekozen kan worden maar ze moeten wel leuke uitdagende dingen doen om promotie te maken of opdrachten. Naar school gaan is simpel door het huiswerk te maken. In het begin zocht ik overal naar mijn huiswerk, maar dit vind je blijkbaar bij inventaris. Ik zocht al naar dat boekje dat ze overal zo neerleggen.

Al met al ben ik echt heel enthousiast over de Sims 4 en weet zeker dat ik er thuis – en niet onderweg want het kan nog niet op de mac… – heel veel uren plezier aan ga beleven. Ik kan niet wachten tot er meerdere uitbreidingen komen om het allemaal nog leuker en uitgebreider te maken. Maar toch vind ik het wel jammer dat het elke keer weer zoveel geld kost. Ik vind 70 euro voor een basis game en rond de 40 euro voor een uitbreiding best veel.

Maar voor nu vind ik het erg leuk en verslavend, ik vind het weer vernieuwend en anders waardoor je het wilt spelen! En natuurlijk zijn alle cheat codes gewoon bruikbaar!

Wat vinden jullie van de Sims 4?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

33 reacties

 • Reply
  chucky1012
  21 september 2014 at 15:48

  Had wel ooit van dit spel gehoord maar speel het zelf niet.
  Leuk om te lezen dat je hier heel enthousiast over bent ;-)

 • Reply
  Maureen
  21 september 2014 at 15:59

  Ik ben van mening dat sims 2, het leukste deel is samen met de derde deel. Ik heb de derde pas gekocht, dus heb nog niet alles uitgevonden. Maar sims 4 ga ik zeker niet kopen! Ik lees er inderdaad heel veel negatieve reacties over. En voor mij is het een groot gemis dat je de kleuren niet kan aanpassen, dat je geen zwembad hebt, de kavels maar vooral ook de peuters. Ondanks dat het een lang proces is, maakt dit het net wat leuker omdat het in het echt ook allemaal mogelijk is! Het hoort er gewoon bij, ze hadden deze dingen er niet na 3 delen ineens uit moeten halen! Om deze redenen hou ik het lekker bij de sims 2 en 3. Het aanpassen van je poppetje in deel 4 vind ik dan wel weer heel gaaf. Maar ik wacht het even af. Wie weet komt er een deel 5 of komen er uitbreidingen of patches die de sims 4 leuker zullen maken. Ik hoop het van harte!

  xoxo

  • Reply
   Aranka
   21 september 2014 at 16:02

   Je kan de kleuren van alle meubels en dergelijke gewoon aanpassen, ik had ook gelezen van niet maar ik kan alles aanpassen en veel verschillende kleuren en patroontjes kiezen :)! Maar inderdaad het zwembad, lange laadscherm en geen open buurt is gewoon jammer.

   • Reply
    Maureen
    21 september 2014 at 16:12

    Oh kan dat wel? Dat is alweer een pluspunt erbij! Dat laadscherm is misschien nog het ergste frustratiepuntje! Maar ik vind de peuters en de zwembaden gewoon echt heel leuk. Zonder is het minder realistisch..

    • Reply
     Samme
     4 augustus 2015 at 16:44

     Zembaden Zijn ook toegevoegd

  • Reply
   anoniem
   3 april 2020 at 07:53

   ik heb hem gekocht voor 9,99 op origin. ik wacht al 3 jaar op de sims 4 om hem te kopen maar vond hem heel duur. bij de 40,00 heb ik toch nog maar even gewacht, toen wou ik hem gaan halen voor 16,00 en nu heb ik hem voor 9,99. ik zelf vind de sims 4 fantastisch. het enige jammere vind ik dat je zoveel moet downloaden.

 • Reply
  Denise
  21 september 2014 at 16:45

  Fijn artikel! Ik wacht nog even tot het spel voor Mac uitkomt!

 • Reply
  MySimplySpecial
  21 september 2014 at 16:46

  Wat ziet het er weer leuk uit! Vroeger speelde ik het zo vaak, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer.

 • Reply
  mywickedweirdlife
  21 september 2014 at 16:58

  Heel leuk voor fans maar gamen is niet mijn ding!

 • Reply
  Pamela Janssens
  21 september 2014 at 17:19

  Ik speel het toch niet vaak dus hou het bij mijn sims 3!

 • Reply
  Elsbet | La Vie Pure
  21 september 2014 at 17:20

  Lijkt me leuk, maar écht te duur!

  • Reply
   anoniem
   3 april 2020 at 07:55

   ik heb hem gekocht voor 9,99 op origin. ik wacht al 3 jaar op de sims 4 om hem te kopen maar vond hem heel duur. bij de 40,00 heb ik toch nog maar even gewacht, toen wou ik hem gaan halen voor 16,00 en nu heb ik hem voor 9,99. ik zelf vind de sims 4 fantastisch. het enige jammere vind ik dat je zoveel moet downloaden.

 • Reply
  Marjolein
  21 september 2014 at 17:47

  Ziet er leuk uit! Ik heb t/m 3 wel gespeeld maar vind 4 voor nu wel erg prijzig. Maar het blijft leuk om te doen :p.

 • Reply
  brenda
  21 september 2014 at 17:48

  Vond het in het begin een erg saai spel, maar je hebt nu bijvoorbeeld verzamelingen die je aan kan leggen, zo kan je vissoorten verzamelen, kikkersoorten, kristallen opgraven, moet je in het park op zoek naar nieuwe fruit/groente/bloemsoorten om die zelf weer te kweken… als je een beetje doorhebt hoe je het moet spelen is het best een leuk spel. MAAR ik vond de sims 3 een stuk soepeler lopen en een veel grotere wereld om te spelen.

 • Reply
  REDDIAMOND
  21 september 2014 at 18:00

  Ik was / ben ook helemaal dol op sims. Alleen is mijn ‘ik ga op de computer’ gedachten zo’n beetje voorbij. Omdat ik ‘bijna’ alles op mijn mobiel kan. Helaas!

 • Reply
  lucindainwonderland
  21 september 2014 at 18:03

  Ik ben gek op gamen, maar dan wel op consoles en niet op mijn pc. The Sims heb ik vroeger wel gespeeld maar is niet mijn soort spelletje. xxx Lucinda

 • Reply
  Croco Jill
  21 september 2014 at 19:08

  Ik vind Sims 4 een vernieuwend leuk spel ten opzichte van Sims 3, het enige wat ik erg jammer vind is dat dieren niet vast zitten in het spel (zodat je waarschijnlijk weer uitbreidingspakketten moet kopen) ik vind persoonlijk dat een hond en/of een kat er standaard in hoort te zitten, dat hoort toch ook bij een familie?

 • Reply
  Melanie
  21 september 2014 at 19:25

  Ik speelde vroeger ook heel vaak de Sims, het is zo’n verslavend spelletje!

 • Reply
  ingridspeijer
  21 september 2014 at 20:18

  Geloof dat ik de enige ben die het nooit gespeeld heeft en er ook totaal geen behoefte aan heeft hahaha, maar wel leuk om te lezen

 • Reply
  moondarkness
  21 september 2014 at 21:16

  Ik vindt de sims 3 toch wel wat leuker dan de sims 4. M
  aar alsnog ben ik blij met deze laadschermen van de sims 4, het spel is ook veel sneller dan de sims 3 en valt nooit uit.

 • Reply
  Amy
  21 september 2014 at 22:02

  Wow, 3 uur installatie is wel heel erg veel!
  Ik vond de Sims 3 echt een dikke tegenvaller, zeker omdat ik zo fan was van de Sims 2. De Sims 3 heb ik dus ook bijna niet gespeeld – en toen kwam de Sims 4.. Jeetje ik vind het zo leuk! Ik snap wel dat jij zegt dat er in meubilair niet heel veel verschillende dingen zijn, daar ben ik het mee eens, maar het spel zit heel leuk in elkaar! Hopelijk komen er snel wat uitbreidingen haha

 • Reply
  Kelly Ooms
  21 september 2014 at 22:49

  Ik twijfel nog even of ik sims 4 ga aanschaffen. Ik vind sims wel leuk om te spelen, maar ik doe het meer als ik echt niets te doen heb en dat gebeurt niet zovaak.

 • Reply
  Mirne
  22 september 2014 at 11:50

  Leuk! Laatst kon je alle delen van sims 2 downloaden, dus die speel ik wel eens, weet nog niet of ik deze ga kopen.

 • Reply
  Caro
  22 september 2014 at 12:48

  Ik ben gek op de sims en heb the sims 3 super lang gespeeld (nu wat minder) en was benieuwd naar the sims 4 maar als ik dit zo lees vind ik het helemaal niks eigenlijk. Vooral die laadschermen als je ergens heen wilt en dat er geen auto’s en schoolbussen meer zijn, en ook dat alles nu zo simpel
  wordt als huis bouwen en kind snel opgroeien vind ik niet leuk. Het ligt eraan wat voor uitbreidingen er gaan komen maar ik denk toch dat ik het bij the sims 3 hou, echt jammer!

 • Reply
  Julia van Dooren
  22 september 2014 at 13:05

  Ik mis the Sims zo erg! Ik heb een redelijk oude macbook en ik kan zelfs the sims 3 er niet op spelen.. Zo jammer!! XO

 • Reply
  beautyforgirls
  22 september 2014 at 15:25

  Ik heb het spel ook en het is zo verslavend. Ben er erg blij mee.
  Liefs, xxx

 • Reply
  Lisanne
  22 september 2014 at 22:43

  Ik ben een ware Sims liefhebber, helaas kan de Sims 4 inderdaad nog niet op de Mac… Dus ik wacht af…

 • Reply
  mrn
  26 oktober 2014 at 23:21

  Ondertussn is bekend dat in november een GRATIS download voor zwembaden komt en waarschijnlijk komen er in een ep ook peuters t spel zelf is super leuk je sim kan zelfs een zwangerschapstest doen

 • Reply
  anoniem meisje
  11 januari 2015 at 17:40

  Ik hield van Sims 1 tot en met 3… de derde vond ik de beste… maar dit? Wat een ROT spel! Het aller aller irritantste is dat je geen grote stad hebt maar kleine kavel stukken. Elke keer dat laden omfg. En nu komen ze met een halve uitbreiding ofwel Gamepack? Geen eens een releasedatum genoemd. EA ga je dood schamen.

 • Reply
  Melll
  10 februari 2015 at 09:46

  Ik ben altijd verslaafd geweesd aan sims 1 hele boxen vol met uitbreidingen had ik! Sims 2 vond ik ook super vooral studentenleven. Toen kwam sims 3 en daar heb ik gister nog een uitbreidinspalkett voor gekocht! Ik hou van dat spel!♡ Toen ik op een dag ineens Free gametime kreeg van orgin! 48 uur! Dus daarvan heb ik 22 uur kunnen spelen en ik vond het super! Alleen sims 3 is weer even wennen.. maar ik vind het echt een leuk spel! En je schreef een leuke review! Ik wist niet van die zwangerschapstest haha:)

 • Reply
  Anne
  4 oktober 2015 at 21:57

  Ik vind het vreemd dat mijn sims ineens dood/ouder zijn zonder dat ik ermee gespeeld heb.
  Weet iemand hoe ik dit kan uitzetten?

  • Reply
   Imme
   16 april 2016 at 20:36

   Je kan dit uitzetten in de opties. Ga naar menu –> opties –> gameplay (weet ik niet zeker) en daar kan je het volgens mij uitzetten. Ik hoop dat ik je hierbij heb kunnen helpen!

 • Reply
  Imme
  16 april 2016 at 20:30

  Hoi! Ik speel de sims 4 ook! Wist je dat je mods kan downloaden? Het is heel makkelijk! Er zijn genoeg filmpjes op youtube die laten zien hoe je dit moet doen. Je kan meubels downloaden, make up, haar, kleding, sims en veel meer!

 • Laat een reactie achter