Zoek
Sluit dit zoekvak.

De mooiste bezienswaardigheden van Istanbul

Istanboel

De stad die mij het meest verrast heeft de afgelopen tijd is Istanboel of ook wel Instanbul genoemd. Deze metropool in Turkije heeft alles: cultuur, sfeer, historie, moderne invloeden en ga zo maar door. Ik mocht deze stad een paar dagen verkennen en eigenlijk had ik hier te weinig aan, want ga ja naar Istanbul, dan heb je echt genoeg te zien en te doen. Ik deel met jou de mooiste bezienswaardigheden van Istanbul.

Istanbul, de ideale plek voor een stedentrip

Veel mensen denken aan Turkije meteen aan de kustlijn met daaraan talloze resorts en natuurlijk aan Istanbul! Istanbul is vanaf Amsterdam 3,5 uur vliegen en je staat meteen in een andere wereld. Vliegen vanaf Amsterdam kan met KLM of Turkish Airlines (hier vloog ik mee, aanrader!). Istanbul heeft twee vliegvelden, eentje in het Europese gedeelte, Istanbul Airport (de nieuwe en sneller bij het centrum) en Istanbul Sabiha Gökçen in het Aziatische gedeelte.

Waar in Istanbul verblijven?

Wanneer je naar Istanbul gaat kun je echt op talloze plekken verblijven. Het is aan te raden om in het Oude Centrum te verblijven omdat je hier dichtbij alle bezienswaardigheden bent. Dit is dus de ideale uitvalsbasis voor een stedentrip in Istanbul. Ik verbleef in het The Marmara Pera, een prachtig hotel met vele kamers en een geweldig dakterras met uitzicht over de hele stad.

Bezienswaardigheden in Istanbul

Je verwacht het misschien niet, maar Istanbul heeft echt een rijke geschiedenis en er is dan ook genoeg te zien in de stad. Vooral het oude gedeelte van de stad heeft een tal aan bezienswaardigheden. Ik deel de aller mooiste met je die je zeker gezien moet hebben.

1. Hagia Sofia

Ik denk dat dit één van de meest bekende bezienswaardigheden in Istanbul is, de Hagia Sofia. Het is een ontzettend oude moskee met een rijke geschiedenis. Wist je dat dit vroeger een kerk is geweest? Als je goed oplet en kijk die je nog Christelijke afbeeldingen en muurschilderingen. Tegenwoordig is het een moskee en zijn de Christelijke herleidingen zo ver mogelijk weggewerkt, maar je kunt ze zeker nog zien. Daarnaast is het ook een prachtige moskee die zeker een bezoekje waard is. Vooraf een ticket kopen is niet nodig, het is er druk maar er staan geen hele lange rijen.

2021 10 29 10.00.33 1

2. Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Moskee)

Meteen aan de overkant van de Hagia Sofia vind je de Blauwe Moskee. Wederom een ontzettend mooie en grote moskee met zes indrukwekkende minaretten. Helaas was de Blauwe Moskee in restauratie toen ik er was, dus helaas ben ik niet binnen geweest. De moskee schijnt prachtig te zijn en de toegang is gratis.

3. Obelisk van Theodosius

Wanneer je in de buurt van de Blauwe Moskee en de Hagia Sofia bent kun je ook naar het Sultan Ahmet Park lopen waar twee prachtige Obelisken staan. Eén daarvan is de Obelisk van Theodosius. Dit is een Egyptische obelisk met hiërogliefen uit circa 1400 voor Christus, die hier in de 4e eeuw weer is herbouwd.

Trouwens een grappig weetje over de kat, of eigenlijk katten in Istanbul. Istanbul wordt ook wel de stad van de katten genoemd. Overal zie je katten rondlopen en de mensen zorgen er goed voor, echt leuk om te zien!

4. Soğuk Çeşme straat

Achter de Hagia Sofia vind je de Soğuk Çeşme straat. Het is leuk om hier even doorheen te lopen omdat de huisjes hier totaal anders zijn dan de rest van heel Istanbul. Alle huizen zijn gemaakt van hout en het ziet er vooral heel gezellig uit. Natuurlijk vind je hier ook een aantal boutique hotels. Zeker leuk om hier wat foto’s te maken.

5. Topkapipaleis

Wanneer je in Istanbul bent, je de Hagia Sofia en de Blauwe Moskee hebt gezien moet je ook zeker iets verder doorlopen naar het Topkapipaleis. Hier zijn prachtige bouwwerken te vinden. Het is een 15e-eeuws paleis met Ottomaanse schatten, dat 400 jaar lang werd bezet door sultans. Entrée kost ongeveer € 15,00 maar kan krijg je ook echt wat.

6. Archeologisch museum van Istanbul

Naast de Hagia Sofia en het Topkapipaleis vind je het Archeologisch museum van Istanbul. Het is een neoklassiek museum dat in een prachtig aangelegd park staat. Je vind hier prachtige en unieke stukken uit de geschiedenis van Turkije. Denk hierbij aan beelden, graftombes en dergelijke. Heel interessant om doorheen te lopen. Entree is ongeveer € 5,00.

7. Galata toren

We verlaten het gebied bij de Hagia Sofia en gaan naar het andere deel van het oude centrum waar je onder andere de Galata Toren vind. Deze gerestaureerde 5e-eeuwse toren en voormalige gevangenis steekt al ver boven alle gebouwen uit. Je kunt de toren voor ongeveer € 10,00 beklimmen door middel van een lift en genieten van het uitzicht over de stad. Je gaat naar beneden via een trap en daarbij is op elke verdieping meer informatie te vinden over de toren, erg leuk!

8. Egyptische Bazaar

De Grote Bazaar is natuurlijk het meest bekend in Istanbul, maar helaas is die gesloten op zondag toen wij er waren. Deze heb ik helaas dus niet kunnen zien. Wel was de Egyptische Bazaar open en deze mag je ook echt niet overslaan. De Egyptische Bazaar is te vinden in prachtige markthallen en verkoopt vooral etenswaren. Wil je de verse kruiden of Turks Fruit mee naar huis nemen? Vraag dan of ze het vacuüm willen verpakken voor je.

9. Galata Brug

Vanaf de Galata Toren loop je zo naar de Galata Brug, dit is echt een happening om te zien, honderden mensen staan hier te vissen en halen de ene na de andere vis uit de Bosporus. Aan de kade vind je ook een super leuk park waar je doorheen kunt lopen en op de vismarkt kun je natuurlijk de vers gevangen vis kopen.

10. De Bosporus

De rivier de Bosporus verdeelt Istanbul in twee delen, het Europese gedeelte en het Aziatische gedeelte. In het Europese gedeelte vind je eigenlijk alle hoogtepunten, maar ook het Aziatische gedeelte is in opkomst met hele hippe wijken. De Bosporus is een prachtige rivier en zeker een aanrader om langs de kade te lopen in Karaköy, of in het donker onder de prachtig verlichte Bosporusbrug te eten. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om een boottocht te maken over de Bosporus en langs de Leandertoren te varen.

11. Istiklal, Beyoglu

Beyoglu in het hippe centrum van Istanbul. Hier vind je talloze hotels, restaurants en winkels. De hoofdstraat van Beyoglu is Istiklal en deze straat in drie kilometer lang met allerlei winkels en bezienswaardigheden. Je kunt hier heerlijk shoppen of het oude trammetje nemen die hier rijdt. Tip, kom je vanaf het oude centrum dan kun je de metro omhoog nemen voor een paar cent, scheelt een hele klim!

De Istiklal hoofdstraat is trouwens echt prachtig, zo vind je hier verschillende ambassades in prachtige gebouwen, ook die van Nederland. Ook aan de Istiklal straat vind je één van de weinige kerken in Istanbul, de Sint-Antoniuskathedraal. Erg mooi om deze even te bezoeken.

12. Het Taksim plein

Als je heel Istiklal uitloopt kom je vanzelf bij het Taksim plein uit. Dit is een groot plein met daarin prachtige gebouwen zoals de Taksim moskee, het Ataturk Cultural Center en een prachtig park. Loop hier gezellig rond, drink ergens koffie, je vermaakt je hier wel eventjes.

13. Bezoek één van de vele rooftop bars

Wanneer je ergens gaat eten of drinken in Istanbul, kan ik je van harte aanraden om een mooie rooftopbar op te zoeken. Vaak heb je hier prachtig uitzicht over de stad, de grote bezienswaardigheden en de Bosporus. Mijn favorieten: Madam Niça, Balkon Restaurant and Bar en Firuze Beyoğlu.

Zijn jullie wel eens in Istanbul geweest en wat waren jouw favoriete plekken/bezienswaardigheden? Ik wil graag nog een keer terug om het Aziatische gedeelte te ervaren.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *