Zoek
Sluit dit zoekvak.

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

Zoals jullie wel weten ben ik echt gek op spelletjes spelen. Ik heb op zolder een grote stellingkast vol met spellen staan die geregeld gespeeld worden. Gelukkig ben ik niet de enige, mijn vrienden vinden het vrijwel ook allemaal leuk! We zitten vaak één keer per week bij elkaar om een spelletje te spelen (of vaker). We houden van allerlei soorten spellen, maar tegenwoordig hebben spellen waarbij je echt tactisch moet denken onze voorkeur. Vandaag vertel ik jullie meer over onze favoriete spellen waar net even wat meer uitdaging in zit.

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

Heb je even niet zin in een gemakkelijk spel zoals Catan, Carcassonne of Regenwormen en wil je je echt verdiepen in een spel en dit tactisch spelen? Dan zijn deze drie uitdagende spellen iets voor jou! Als je geregeld spellen speelt zijn ze je vast niet onbekend, want het zijn klassiekers. Maar mocht je niet zo bekend zijn met (bord)spellen zullen deze drie spellen je wellicht niet zo veel zeggen.

Over Machiavelli heb ik al een keer een artikel geschreven, alleen dit is de deluxe versie met meer gebouwen en karakter zodat je het spel steeds helemaal anders in elkaar kunt zetten. Brieven uit Whitechapel is echt een fantastisch spel waarbij je op Jack de Ripper gaat jagen. Eén iemand is Jack die Ripper en probeert de rest van de spelers te slim af te zijn. Het blijft steeds weer spannend of je hem hebt of niet. Als laatst hebben we de Legenden van Andor, een spel wat al heel lang op mijn wishlist stond. Dit spel speel je namelijk met z’n allen tegen het bord en dat klinkt makkelijker dan dat het is.

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

Machiavelli Deluxe

In deze doos zit het populaire kaartspel Machiavelli en de uitbreiding “De donkere landen” en een volledig nieuwe set “De donkere figuren”. In Machiavelli kruip je elke ronde in de huid van een ander karakter. Dat geeft je speciale eigenschappen, waarmee je de andere spelers kunt manipuleren. Bluf en finesse zijn vereist om veel goud te verzamelen en daarmee gebouwen in je eigen stad te bouwen. Wie uiteindelijk de stad met de meeste punten heeft, wint het spel. Machiavelli Deluxe zit vol bluf en intrige en is bij uitstek geschikt om met 5 of meer spelers te spelen, maar is ook ontzettend leuk met kleinere spelersaantallen.

Ik kende natuurlijk het basisspel van Machiavelli al en had eigenlijk geen idee wat het Deluxe spel nou precies inhield. Het is dus het basisspel met twee uitbreidingen en een stuk mooiere en luxere kaarten dan het basisspel uit het kleine doosje. Aan de grote doos te zien dacht ik ook dat er een bord in zat, maar dat is niet zo. De doos is vrij groot voor wat er in zit en dat vind ik stiekem wel jammer, vooral om Machiavelli juist zo een leuk spel is om mee te nemen op vakantie bijvoorbeeld.

Maar hoe is het spel? Ik vond het spel al fantastisch, maar met deze uitbreidingen is het nog veel leuker! Het is nog steeds de bedoeling dat je 8 rollen in het spel hebt kiezen, maar je hebt de keuze 24 rollen die je ook met elkaar kunt combineren waardoor het spel steeds weer anders is. Je moet tactisch vooruit denken hoe jij het snelste goud verdient (dit houdt) en gebouwen kunt bouwen. Je moet je ook in anderen verplaatsen om diegene uit te kunnen schakelen. Het is echt een heel tof spel dat je zeker met een pokerface moet spelen om te winnen. De deluxe versie vind ik echt een toevoeging voor als je al fan van het spel bent, of denkt te worden.

 • Vanaf 10 jaar
 • 2 tot 8 spelers
 • ongeveer 30 minuten
 • € 24,99

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

Brieven uit Whitechapel

Het spel Brieven uit Whitechapel speelt zich af in het district Whitechapel in Londen. Jack the Ripper pleegt 5 moorden in 4 nachten en keert na elke misdaad terug naar zijn vaste schuilplaats. Een van de spelers neemt de rol van Jack op zich. De andere spelers vormen een team van politieagenten, die naar hem op zoek zijn. Zij moeten samenwerken en overleggen om Jack uiteindelijk in de val te lokken. Jack verplaatst zich in het geheim, waarbij hij gebruik mag maken van postkoetsen en steegjes binnendoor. Weet Jack ook na de vierde nacht terug te keren naar zijn schuilplaats, dan heeft hij gewonnen. Lukt dat niet, dan wint het detectiveteam.

Dit spel had ik zelf al in mijn bezit en vind ik echt fantastisch. Eerst was het even aftasten wie Jack de Ripper wilde zijn (want je weet niet hoe het spel moet) maar daarna is het ruzie maken om wie Jack de Ripper is omdat je jouw vrienden of familie te slim af wil zijn. Het spel gaat als volgt. Elke nacht bestaat uit 2 delen met een aantal fases. In elke fase is óf Jack óf het detectiveteam verantwoordelijk voor de betreffende actie(s). Jack legt de “ongelukkigen” op het speelbord, daarna doet de onderzoeksleider hetzelfde met de patrouilles. Omdat er blanco fiches tussen zitten, zijn beide partijen niet zeker van de exacte locaties. Jack bepaalt daarna wanneer hij zijn moord(en) pleegt. Hoe langer hij wacht, des te meer kunnen de patrouilles oprukken, maar des te meer tijd krijgt Jack ook om te ontsnappen. Na het plegen van de moord schrijft Jack steeds in het geheim op waar hij zich bevindt. Hij kan tijdens zijn ontsnapping met een koets sneller bewegen of met een steeg een sluiproute binnendoor nemen. De detectives mogen ieder om aanwijzingen vragen of een arrestatie plegen. Lukt het ze om Jack te arresteren, dan winnen ze direct. Bereikt Jack zijn schuilplaats, dan start de volgende nacht. Als Jack ook na de vierde nacht veilig naar zijn schuilplaats terugkeert, wint hij het spel. Zoniet, dan winnen de detectives!

Omdat de detectives over alles mogen overleggen, ontstaat er al snel een gezellig, interactief spel. Hoewel Jack natuurlijk niet mee discussieert, kan hij wel alles volgen en daardoor zijn conclusies trekken. En dat is juist het leuke, als je je vrienden een beetje kent kun je ze inschatten en te slim af zijn. Maar andersom gaan ze ook voor jou denken, doe jij normaal dingen die juist voor de hand liggen, of juist niet? Het is een spannend spel waarbij zeker veel gelachen wordt!

 •  Vanaf 12 jaar
 •  2 tot 6 spelers
 •  ongeveer 90 minuten
 • € 39,99

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

De Legenden van Andor

Dit spel stond echt heel erg hoog op mijn lijstje van spellen die ik nog graag wilde hebben. Waarom? Omdat je dit spel niet tegen elkaar speelt maar met elkaar tegen het bord. Je kunt met elkaar overleggen, tactische zetten uitdenken en ga zo maar door. En als je het even niet snapt vraag je even een andere speler hoe hij of zij daar over denkt. De Legenden van Andor is een heel uitgebreid spel met heel veel losse onderdelen. Als je er eenmaal aan begint moet je er wel even een uur voor gaan zitten voordat je het helemaal doorhebt. Maar met een handige online speluitleg en duidelijke regels kom je er al snel uit!

De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Ze kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben. De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze hun tegenstanders beter aan. Onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers echter voortdurend lastig. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden overleven! Het spel bevat 5 verschillende, uitdagende legenden, waaronder een introductiespel. Met behulp van een speciale bijlage en legendekaarten kunnen de spelers direct beginnen met spelen!

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

Door het introductiespel kun je meteen aan de slag gaan en hoef je niet eerst een heel boekwerk aan regels door te lezen. Het spel bevat naast het introductiespel 5 verschillende legenden. We dachten eerst dat als je ze alle vijf uitgespeeld hebt het spel wel ‘klaar’ is, maar door de verschillende kaarten en missies is het spel steeds weer anders en kun je het oneindig vaak spelen zonder dat je de clue doorhebt.

Het is een fantasy spel waar je wel van moet houden (ik ben er niet zo van) maar daar geef je al snel niet meer om als je doorhebt hoe gaaf het spel is. Je moet echt samenwerken en overleggen om te winnen, want dat is nog knap lastig! Ons is het na drie keer nog niet gelukt om te winnen want met vier spelers mag er geen enkele monster het fort binnen komen en dat is ontzettend lastig! Maar als het niet gelukt is wil je meteen weer opnieuw spelen in de hoop dat het wel lukt. Hier heb je echt uren speelplezier aan! Voor dit spel zijn trouwens ook veel uitbreidingen te koop mocht je een die-hard fan zijn!

 • Vanaf 10 jaar
 • 2 tot 4 spelers
 • ongeveer 75 minuten
 • € 44,99

De leukste uitdagende spellen om met je vrienden te spelen

Zijn er meer spellen fanaten zoals mij hier en kende jij deze spellen al? Mocht je meer informatie over deze spellen of andere spellen van 999 Games willen, ga dan naar de website, daar vind je alle informatie en handige video’s om de spellen meteen te ervaren (én te leren spelen).

Dit is een betaalde samenwerking met 999 Games

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

15 reacties

 1. Mijn vriend is een echte spellen fanaat! Misschien dat ik hem brieven uit whitechapel ga geven voor kerst.. die lijkt mij namelijk ook heel erg leuk!

 2. Ik heb hier ook 2 spellen liggen waarbij je met elkaar tegen het spel speelt. Het verboden eiland en De vergeten stad. Je hebt allemaal je eigen rol en moet samen werken om de groep op tijd te bevrijden.

 3. Ik vind het zo leuk om te lezen dat je zo’n spellenfanaat bent! Ik ben ook dol op spelletjes, maar momenteel niet zoveel tijd voor. Wij hebben nu de kinderversie van Catan en kunnen het nu ook met de kids spelen!

 4. Wat een toffe spellen heb je ontvangen! Ik ben vooral heel benieuwd naar Legenden van Andor, dat heb ik ooit gespeeld en het is me bijgebleven dat het een heel gaaf spel is!

 5. Wat een leuke spellen weer. Ik ken een hele hoop spellen maar van deze 3 ken ik alleen machiavelli. De andere 2 zien er ook erg leuk uit.

 6. Wat een leuke spellen! Ik ken ze alle drie nog niet. Wij spelen thuis ook regelmatig spelletjes met vrienden. Spellen als Ticket to Ride, Catan en Party & Co zorgen altijd voor flink wat avonden vol gezelligheid. Ik ben er dol op! Zo leuk dat er steeds meer spellen bijkomen!

 7. Machiavelli spelen wij ook vaak met vrienden hartstikke leuk. De andere twee ken ik ook niet maar whitechapel lijkt me ook superleuk! Nog een leuk spel wat je met elkaar tegen het bord speelt is pandemic, dat spelen we nu regelmatig, netzoals escape room the game (alleen jammer dat je elke room maar 1x kunt spelen). Verboden stad is ook wel leuk maar pandemic vind ik persoonlijk leuker. Binnenkort staat een avondje Istanbul op het programma, even ingewikkeld om te leren maar wel heel leuk en kan in ziplock zakjes makkelijk mee op vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *