Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De grootste beautyfabels

 photo Doutzen4_zpsda627e6f.png

Een verhaaltje is makkelijk de wereld in geholpen, vaak worden deze verhalen zo aangenomen en weer doorverteld. Kijk, zo ontstaan er dus een hoop fabeltjes. Over beauty gaan er ook genoeg fabels in het rond en vandaag bespreek ik de meest voorkomende fabels met jullie, want ze zijn gewoon niet waar!

Van scheren komen je haren dikker terug

Nee, dit is niet waar. Je haartjes komen wel weer terug maar niet dikker, al voelt dat misschien wel zo. Omdat de haartjes die wat langer zijn gaan slijten worden ze vaak dunner, maar onderaan is de haar nog net zo dik. Met andere woorden, je haalt het dunne haartje weg en het dikkere stuk groeit weer door. Laat je dit ook een tijdje zitten is hij na verloop van tijd ook weer afgesleten en net zo dun. Je haren komen dus niet dikker terug.

Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt

Van je haar wassen wordt het juist schoon, als je haar sneller vet wordt dan normaal kan dat liggen aan bijvoorbeeld hormonen of het soort huidtype dat je hebt. Maar het kan bijvoorbeeld ook aan de shampoo liggen.

Van chocolade krijg je puistjes

Gelukkig niet, anders zat elke vrouw wel onder de puistjes niet? Het kan zijn dat je allergisch bent voor chocolade en daarom puistjes kan krijgen van chocolade. Maar is dat niet het geval dan is uit onderzoek gebleken dat chocolade niks met puistjes te maken heeft.

Tussendoor deodorant opspuiten heeft zin

Was het maar zo, de deodorant moet altijd op een schone huid worden aangebracht, dit gaat de bacteriën tegen die gaan stinken. Je kan het wel eventjes als een verfrisser gebruiken maar voor de rest doet het niets tegen de stinkende bacteriën. Je moet het dus echt eventjes wassen.

 photo Clump3_zpsa089b133.png

Je krijgt meer volume door flink in je mascara te pompen

Nee, juist niet! Door het pompen komt er veel zuurstof in het hulsje waardoor je mascara extra snel uitdroogt. Het zorgt er dus niet voor dat je veel mascara aan je borsteltje krijgt voor meer volume of iets dergelijks. Laat het pompen dus alsjeblieft achterwege als je langer van je mascara wilt genieten.

Als je je haar vaak knipt groeit het sneller

Als dit zo was knipte ik elke dag mijn haar, maar helaas. Je haar groeit ongeveer een centimeter per maand en door het dode stukje te verwijderen gaat het niet harder groeien. Wel ziet het er dan mooier en gezonder uit waardoor het ook langer en voller kan lijken.

 photo Dovehair1_zpsa2b3b3f4.png

Er zijn producten voor gespleten haarpunten

We zien ze dagelijks in de drogisterij of voorbij komen op de reclame. Maar er zit nog steeds geen lijm in die producten en je haren kun je echt niet zomaar weer aan elkaar vast plakken. Ze maken je haar wel een stuk zachter maar echt het haar herstellen doen ze niet. Helaas voor je dode haarpunten is maar één oplossing, de kapper.

Zigzag vijlen is goed voor je nagels

Helaas is dit juist niet goed voor je nagels. Hierdoor laten de nagelplaten van elkaar los en ontstaan er van die velletjes op je nagel, niet echt mooi. Om je nagels goed en mooi te houden zeggen ze altijd dat je maar één richting op mag vijlen, hoe lastig dat soms ook is.

 photo Rocher2_zps90359a54.png

Siliconen zijn slecht voor het haar

Siliconen zorgen er juist voor dat de haarschubben weer mooi glad worden en daarom krijgen ze weer een mooie glans. Wel kunnen vette soorten siliconen je haar zwaarder en vetter maken. Er wordt wel eens gezegd dat het je haren helemaal inpakt, maar nee. Het zit als een soort netje om je haren heen, ze kunnen dus nog gewoon vrij ademen.

Make-up dragen is slecht voor de huid

Ik denk dat ik deze wel het meest gehoord heb. Nee, make-up dragen is niet slecht voor de huid. Tenzij je er mee gaat slapen en het er nooit afhaalt. Deze make-up restjes kunnen de poriën gaan verstoppen en daar komen onzuiverheden van. Make-up dragen is dus zeker niet slecht voor de huid, maar het niet op de juiste manier verwijderen wel.

Weten jullie nog fabels waarvan je ze wel eens hoort en denkt, dat is echt niet zo! Deel ze dan in de comments, alleen maar leuk om dat van elkaar te horen!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

41 reacties

 1. Leuk artikel! Al heeft het (vaak) wassen met shampoo volgens mij ook wel een waarheid in zich, want als je continu je haar en hoofdhuid ‘stript’ van de (beschermende) oliën met een agressieve shampoo, dan gaat je hoofdhuid toch zo snel mogelijk weer vet/talg aanmaken om je haar te beschermen. Maar als je een milde shampoo en goede conditioner gebruikt hoeft dat natuurlijk niet zo te zijn ^-^.

  1. Ik dacht ook dat hoe vaker je je haren wast, des te meer talg/vet je hoofdhuid gaat aanmaken. Ik heb zelf jarenlang mijn haren iedere dag gewassen. Het was zelfs zo erg dat na een halve dag mijn haren al vet leken te zijn. Inmiddels was mijn haren om de dag (lang leve de droogshampoo!!). Dit heeft me wat moeite gekost, maar mijn haren worden inmiddels minder snel vet. Wat mij heeft geholpen is shampoo & conditioner vrij van parabenen en sulfaten.

 2. Leuk artikel, maar dat van de shampoo vind ik apart. Wanneer ik namelijk mijn haar vaak was, maakt niet uit met welke shampoo, wordt het toch echt sneller vet. Daar zullen de meningen dus over verdeelt blijven haha. Sommige dingen vind ik wel grappig bedacht zoals dat make up dragen slecht zou zijn haha

 3. Leuk artikel. Het vaak wassen van je haar is niet echt een aanrader. (althans, bij mij niet) mijn haar wordt juist wel vetter als ik het elke dag was.
  Maar dat sommige mensen nog steeds geloven dat make-up slecht is voor je huid.. dat is al een tijdje niet meer zo haha.

 4. Dat van die shampoo is niet waar. Je stript je hoofdhuid van talg etc en je huid gaat daarvan meer aanmaken als het iedere keer weg is, en dat maakt je haar weer vetter. Daarom is het beter om je haar niet iedere dag met shampoo te wassen :)

 5. Blij dat je het meldt! Ik wist het allemaal al, en ik heb er ook een heel stuk aan gewijd, maar er zijn idd nog altijd mensen die hier zo onwetend in zijn! Siliconen leggen juist een beschermend laagje op huid en haar. Ze zijn stabiel en hittebestendig dus perfect om je haar mee te stijlen/föhnen. En vaseline is trouwens ook prima. Huidartsen zeggen juist dat vaseline een uitstekende stof is voor de huid, vooral de droge huidtypes, maar desondanks blijft de fabel dat het slecht is hardnekkig rondgaan.

 6. wat leuk om te lezen! ik vind het altijd leuk om te kijken of er dan dingen tussen zitten die ik wel geloofde. eigenlijk wist ik deze punten allemaal wel. al hbe ik me wel eens laten vertellen dat er in melkchocolade wel een stofje zit die voor puistjes kan zorgen. dus niet de chocolade zelf. en er werd toen ook verteld dat pure chocola eigenlijk goed kan zijn voor je huid :P

 7. Leuk artikel. Deze:’ Als je je haar vaak knipt groeit het sneller’ vond ik ook altijd zó dom als mensen dit zeiden… je haar groeit van bovenaf je hoofdhuid… toch denken mensen nog steeds dat het echt sneller groeit als je het vaak knipt..

 8. Leuk en interessant artikel. Ik wist dat van tussendoor deo opspuiten ook niet. Ik doe dat namelijk best vaak, al is het natuurlijk ook fijn om weer even fris te zijn. En goed dat je meer vertelt over siliconen. Ben het hier helemaal mee eens!

 9. Leuk artikel! Ik spray tussendoor ook nog wel wat deo op, maar dat is eigenlijk gewoon een soort gewenning om een fris gevoel te krijgen :-)

 10. Leuk om te lezen, ik wist eigenlijk alles wel al! Alleen met dat haar wassen ben ik het niet eens, en dat puur uit ervaring haha. Als ik m’n haren elke dag was, is het binnen de kortste keren zelf op de middag al vet. Als ik ’t om de 2 à 3 dagen doe blijft het prachtig. Is toch iets met dat je talg weghaalt wat zorgt voor irritatie en nog méér productie van talg? :)

 11. Leuk om te lezen! Dan ben ik blijkbaar allergisch voor chocolade, want ik krijg er toch echt puisten van. Dat van het tussendoor sprayen van deo weet ik eigenlijk wel, maar doe het altijd toch:P

 12. Leuk artikel om te lezen! Over dat scheren heb ik altijd gedacht dat het waar was, grappig! Over silliconen in shampoo heb ik ook gedacht dat het zo was, fijn om te weten dat je haar dus gewoon nog ‘ademen’. Over vet haar heb ik wel echt het idee dat het sneller vet wordt als ik het vaker was, dit heb ik ook zelf ondervonden.

 13. Gelukkig is de derde niet waar :-) En het is jammer dat gespleten puntjes niet hersteld kunnen worden, maar tja. En die laatste, daar is mijn vriend dus van overtuigd eh. Wanneer ik klaag over mijn huid, dan zegt hij: stop dan met make-up dragen, dat zal helpen. En als ik dan probeer uit te leggen dat het echt niet aan mijn make-up ligt, dan gelooft hij me niet.

 14. Uuhm, je haar wordt wel sneller vet als je het vaak wast. Wat zijn je argumenten dan? Als je haar was wordt je hoofdhuid gestript van de natuurlijke oliën. Die natuurlijke oliën zijn er om je hoofdhuid te beschermen. Dus hoe vaker je dat doet hoe meer je huid aan olie moet produceren om het te beschermen. Er zit namelijk een bacterie op je hoofdhuid. Die werkt in ons voordeel zolang die olielaag tussen de huid en die bacterie zit. Zodra deze laag verdwijnt komen de bacteriën bij de huid en vreten deze aan. Hierdoor kan je hoofd ontzettend gaan jeuken en je krijgt er kale plekken van. Dit gebeurt niet gauw, maar als je een agressieve shampoo te vaak gebruikt kan het wel voorkomen.
  Hoeveel olie je huid moet aanmaken hangt van je hormonen, genen, hoe agressief je shampoo is en hoe vaak je deze gebruik af. Het is dus geen fabeltje. Dat je misschien zelf ervaring heb dat het niet zo betekent niet meteen dat het een fabeltje is. Ik ken handen vol meiden die van elke dag wassen naar eens per week zijn gegaan. Die hadden eerst als ze s’ochtends hun haren wassen s’avonds weer vet haar, maar nu hebben ze na bijna een week pas vet haar. Zo makkelijk maak je mij dus niet wijs dat het maar een fabeltje is. Vooral nu niet meer :’) Want ik heb dus te veel agressieve shampoo gebruikt en moet nu extreem afbouwen met hele lichte shampoo om mijn huid weer te kunnen laten herstellen…
  Zelfs al zou je een speciale shampoo gebruiken voor elke dag wassen. Zodra je die een lange tijd maar 1x per week gebruik zou vanzelf de aanmaak van natuurlijke oliën verminderen.

 15. Eigenlijk wist ik alle beautyfabels al. Maar dat van het wassen van je haren is echt waar. Iemand die zijn haar elke dag wast heeft sneller vetter haar. Ik merk het bij mezelf ook. Als ik mijn haar een lange periode achter elkaar maar 2/3 in de week was dan blijft het heel lang schoon. Maar ga ik in eens mijn haar elke dag wassen dan moet ik het ook veel vaker wassen om het schoon te krijgen omdat het dan dus sneller vet wordt.

  Heb je een bron van je motivatie op die beautyfabel ?

 16. Ik wist niet dat je van tussendoor opspuiten niet schoner werd, maar uit automatisme was ik altijd eerst mijn oksels voordat er nieuwe deo op komt :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *