De examens zijn begonnen..

Vandaag zijn de eindexamens begonnen voor het voortgezet onderwijs. Voor veel mensen een tijd van stressen, veel leren en geen leuke dingen doen. Als einddoel te slagen voor je HAVO, VMBO of VWO. Voor mij had dat ook zo moeten zijn en dat had ik me ook echt voorgenomen om te doen. Alleen het is vandaag maandag en morgen heb ik mijn eerste examen en ik schaam me nu bijna dood om te zeggen dat ik er nog helemaal niks voor heb gedaan. Met uitzondering op 2 examens half te hebben gemaakt. Mijn motivatie is nergens te vinden, het is er gewoon niet.

Een ding is al heel snel duidelijk bij mij, leren is totaal niks voor mij. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat ik daar geen zin in heb en gewoon veel liever andere dingen doe. Als ik ergens voor ga zitten en het dan leer ken ik het vrijwel altijd meteen. Alleen de drive om te gaan zitten en te gaan leren is er bij mij niet. Ik weet niet wat het is. Ik had al eerder een artikel gemaakt dat het wat stiller zou worden op mijn site omdat ik druk bezig zou zijn met mijn examens, maar dat is niet het geval. Want alle artikelen zijn mooi op tijd online en soms zelfs 2 per dag. Niet helemaal wat ik in de planning had, want ik ben eigenlijk alleen maar bezig met mijn site geweest in de tijd dat ik had moeten leren. Heel slecht van mij dus.

Maar spijt heb ik op een of andere manier niet, ik zie het allemaal wel. Als ik niet slaag dan niet, kan ik lekker een jaartje sprint HAVO doen en overdag lekker werken om geld te verdienen om eindelijk die mooie Mac Book te kunnen kopen en misschien ook nog wel een rijbewijs erbij. En als ik slaag is dat mooi meegenomen en kan ik weer vier jaar vrolijk verder leren waar ik eigenlijk totaal geen zin in heb, maar het moet helaas om tegenwoordig ergens aan de bak te kunnen. Nu denken jullie vast wat is zij een ontzettend lui kind en doet nergens haar best voor. Nou dat klopt deels ook, leren ik kan het wel maar ik doe het niet. Doe mij maar een verslag of een practische opdracht want daar liggen mijn kwaliteiten. Ik hou ervan om zelf iets in elkaar te zetten en er onderzoek naar te doen en dat motiveerd mij. Daarom vind ik mijn website ook zo leuk. Ik kan er lekker zelf mee bezig.

Ik moet maar een eind aan dit stuk maken en mijn boeken in duiken, wens me succes want stiekem wil ik toch wel graag slagen en laten zien dat ik het tóch wel kan!

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

 • Reply
  Jeanne
  16 mei 2011 at 14:43

  Hier zit er nog zo eentje! Pfoeh, ik zie er nu al tegenop om dagen lang te leren, echt niks voor mij!

 • Reply
  Sharon
  16 mei 2011 at 14:44

  Heel vervelend dat je de spirit niet echt kan vinden. Ik snap dat je het hebt geaccepteerd, maar het zou natuurlijk leuker zijn als je dat jaartje niet hoeft te doen en gelijk met iets kunt beginnen wat jou leuk lijkt. Ik hoop dat het je alsnog lukt en je je examen haalt :)

 • Reply
  Sabine
  16 mei 2011 at 14:45

  Ondanks dat je motivatie beneden nul is wens ik je toch veel succes :)

 • Reply
  Ardine
  16 mei 2011 at 15:22

  Ach arankie toch, je haalt het! Net zoals ik ( hope so) zullen we samen de MacBook kopen? Misschien doen ze wel aan een 2e gratis :grin:

  • Reply
   Aranka
   16 mei 2011 at 17:28

   Ja, dan gaan we naar de Xando en laten ons diploma zien en zeggen we: “Omdat wij zo goed ons best hebben gedaan, krijgen we dan de 2de gratis?”

 • Reply
  Lisa
  16 mei 2011 at 15:50

  Dat lukt je best! Ik heb havo gehaald op mijn sloffen zonder te leren het laatste jaar.

 • Reply
  Lisa
  16 mei 2011 at 15:58

  Ik lees dit ook en denk ook. Dit is PRECIES de reden waarom ik geen VWO ga doen maar HAVO.
  Ik leer snel, maar heb geen ‘drive’ om te leren.
  Dankje dat je dit heb gezegt, ik kon er niet echt een woord voor vinden.
  Ik ga denk zo ook maar beginnen om muziek & tekenen te leren, morgen repititie…
  En plus, heb ik morgen gesprek met mijn mentor over wat ik ga doen. Dankje dus dat je dat over ‘de drive’ hebt gezegt :)

 • Reply
  Miss MATC
  16 mei 2011 at 16:14

  Veel succes! Ik ken je probleem, ik ben ook meer voor praktische taken en werken. Ik kom van verzorging en heb een diploma waar ik mee aan de slag kan maar omdat vanuit thuis uit graag wilde dat ik verder ging studeren heb ik dat maar gedaan. Mijn motivatie is ook ver te zoeken. Dus snap je volledig ! :grin:

 • Reply
  Silva
  16 mei 2011 at 16:49

  Ik snap wat je bedoelt, ik heb zelf ook nooit zin om te leren! Praktische dingen zijn een stuk leuker :smile: En veel succes!

 • Reply
  Romy
  16 mei 2011 at 17:47

  Ik had het 2 jaar geleden ook hoor. Uiteindelijk toch geslaagd voor mijn VWO. En ik ben er nu heel blij mee en trots op. Na wat zoeken ook de juiste studie gevonden en ik heb het er naar mijn zin. Voor leren ben ik te lui, maar gelukkig leer ik snel en kan ik het ook goed :)

 • Reply
  Maris
  16 mei 2011 at 18:07

  Ach, hier zit er weer zo’n eentje, haha. Ik heb 6 juni pas praktijkexamen… morgen heb ik mijn theorie examen afgerond. Moet wel Engels luisteren en schrijven herkansen… en van Nederlands lezen en luisteren herkansen. Voor Nederlands ben ik al geslaagd (yay, mijn eerste vak)… en voor de rest zie ik het 6 juni wel. Er wordt tegen mij gezegd dat ik kans heb dat ik kan zakken… maar hoe kun je dit voorspellen? Bijna niet. Ja, een beeld kan je hebben… maar zeggen dat ik kans heb om te zakken? Nee… niet echt, denk ik.

  Heel veel succes met leren! Gelukkig hoeven wij dat niet te doen aangezien we allerlei opdrachten krijgen die we met stage periodes en normale schoolperiodes ook hebben gekregen. Erg fijn dus. Ik zit trouwens op het Grafisch Lyceum Utrecht… een grafische school. Ik weet eigenlijk ook niet waarom we niet hoeven te leren. :) Succes met alles en je kunt het wel! :D
  x

 • Reply
  Wendy
  16 mei 2011 at 21:46

  Ik herken dit wel, maar ik moet wel leren. Anders ga ik mijn Gymnasium diploma nooit halen. En ik had eigenlijk ook geen motivatie, maar ik moet zeggen dat het vorige week aardig gelukt is met leren hoor. Ik hoop dat je je examens goed maakt. In ieder geval veel succes. ;)

 • Reply
  Vera
  16 mei 2011 at 23:52

  Veel succes aankomende twee weken! :smile:

 • Reply
  Lisa
  17 mei 2011 at 01:21

  Veel succes met je examens toegewenst!

 • Reply
  Roos
  17 mei 2011 at 12:55

  Ik leer wel echt heel erg goed, elke dag wel. Ik doe er echt mijn best voor.
  Ik ga namelijk direct een dag na de examens op vakantie, en als ik gewoon denk van even mijn best doen, daarna ga ik op vakantie. Dan doe ik het wel, het is gewoon goed om iets te hebben wat je motiveert om te leren. (:
  Ik ben vandaag ook begonnen.
  Heel veel succes met je examens!

 • Reply
  Iris
  17 mei 2011 at 15:04

  Haha, ik heb mijn examens al gehad. Had eigenlijk ook niet geleerd (alleen een examentraining Scheikunde gevolgd) en heb toch mijn examens gehaald! Er is dus nog hoop. ;)
  In ieder geval veel succes en hoop dat je het haalt!

 • Reply
  Eline
  17 mei 2011 at 19:33

  succes! Ik begin binnen een weekje!

 • Reply
  Suzanne
  17 mei 2011 at 22:44

  haha… ik herken het! toch succes meid!

 • Reply
  K
  19 mei 2011 at 21:05

  Ik heb altijd precies hetzelfde! maar ik sta nu gewoon van mezelf te kijken want ik leer echt super hard, je moet gewoon naar de bieb gaan. dat doe ik nu ook elke dag. ik ga met m’n vriendinnen en dan leren we gewoon de hele dag, om twee uur gaan we dan lunchen en om vier uur nemen we nog een lange pauze en tussendoor bij het leren zitten we soms even te kletsen. maar dat gaat echt super goed want in de bieb is er gewoon niks te beleven dus ga ik vanzelf wel leren! dus als ik jou was zou ik het ook proberen!!
  succes met je examens en je hebt echt een super leuke site! ik ga je volgen!! xx

 • Laat een reactie achter