De droom van elke designer

Waar denk je aan als je leest over een Fashion Week in Las Vegas? Termen die bij je opkomen zijn de namen van topmodellen als Doutzen Kroes, rode lopers, fotografen en waar fotografen zijn, daar tref je Paris Hilton en andere beroemdheden aan. Zien en gezien worden is het credo, zolang je in de bladen staat is er brood op de plank zal menig beroemdheid denken. Mocht dat niet meer lukken dan lekken we een schandaaltje naar de pers en voor de komende weken zijn de paparazzi’s niet meer weg te slaan en de voorpagina’s gevuld: doel bereikt.

Dat is het beeld wat de gemiddelde Nederlander zal hebben van een Fashion Week in Las Vegas, maar sommigen kijken er totaal anders tegenaan. Neem bijvoorbeeld de aanstormende talenten in de modebranche die tijdens de Fashion Week hun creatie mogen inleveren. In totaal waren er in augustus 40 designers die tijdens de Semi Finalist Competition hun ontwerpen aan het grote publiek konden tonen.

Het lijkt een klein dingetje tijdens zo’n Fashion Week, maar voor deze ontwerpers is het een examen. Aan alle mogelijke competities doen zij mee in de hoop dat hun ontwerp wordt uitgekozen als de winnende. Meestal zit er een contract met een modehuis aan vast en dat is het begin van een veelbelovende carrière in de modebranche. Niet meer vragen of je jouw creaties mag tonen, maar gevraagd worden: een enorm verschil natuurlijk. Waar voor de buiten wereld de modewereld één is van het grote geld, is dat natuurlijk alleen maar weggelegd voor de happy few. Het is over het algemeen hard werken voor weinig tot het moment van de grote doorbraak.

Als je dan in Las Vegas bent, dan kan een bezoekje aan de casino’s niet uitblijven natuurlijk. En als je dan nog niet in het bezit bent van het grote geld, liggen daar natuurlijk ook kansen om iets rijker Las Vegas te verlaten dan dat je er bent gekomen. Pokeren wordt door velen al niet meer gezien als een kansspel, maar als denksport: een strategische sport waarbij je beter kan zijn dan je tegenstander en dus geld kan verdienen.

Uit de veertig deelnemers werden drie designers gekozen die in februari terug mogen komen als gastdesigner. Als je als beginnend ontwerper dit op jouw CV kan zetten, dan betekent dat een enorme stap voorwaarts. Het zal makkelijker zijn om investeerders te vinden of om bij een modehuis binnen te komen dan wel hogerop te komen. Als deze drie designers slim zijn, verdiepen zij zich ook nog een beetje in de pokerregels en pokerstrategie. Je bent nou eenmaal toch in Las Vegas, dus een beetje bijverdienen tussen de modeshows door is altijd meegenomen.

Of wij ooit Gisele Bündchen, Heidi Klum, Kate Moss of onze Friese trots Doutzen Kroes ooit in de creaties van de drie winnaars rond zullen zien lopen? Misschien wel en dan begon het allemaal met een competitie tijdens een Fashion Week in Las Vegas. Voor hen is het een droom als vele fotograven zich verdringen bij de première van bijvoorbeeld de nieuwe James Bond Sky Fall, waar de Bond Girl in een creatie van hen de rode loper betreedt. Voorgoed je naam gevestigd en mooie carrière ligt in het verschit.

Geschreven door Bart

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reply
  Laura
  16 november 2012 at 19:05

  Leuk! Bart: je hebt en leuke schrijfstijl!

 • Reply
  Lin
  17 november 2012 at 00:59

  Hoi Bart! Ik heb je introductie denk ik gemist… Maar je schrijft lekker weg!

 • Laat een reactie achter