Ik vind het heerlijk om op TikTok filmpjes scrollen, vaak kom ik dan ook hele leuke en verrassende recepten tegen zoals de viral surimi salade. Maar nu kwam ik weer iets leuks tegen dat ik meteen wilde proberen, de crispy rice salade. Het is super simpel om te maken maar wel heel origineel als je het mij vraagt. Je bakt de gekookte rijst krokant in de oven en voegt deze toe aan de salade voor een lekkere crunch. Ik leg je heel simpel uit hoe je deze crispy rice salad zelf kunt maken.
Zelf de Crispy Rice Salade maken
Waarschijnlijk heb je op TikTok of andere social media heel wat verschillende varianten van de crispy rice salade voorbij zien komen. Maar eigenlijk is de basis altijd hetzelfde, krokante rijst met een salade naar eigen wens. Ik ben voor simpel gegaan en koos voor komkommer, avocado, edamame boontjes en lenteui. Ik top het af met een lekker sausje van honing, sojasaus en sesamolie. Maar je kunt natuurlijk ook talloze andere combinaties verzinnen of bijvoorbeeld lekkere zalm snippers toevoegen.
Wat vind ik van de Crispy Rice Salade?
Deze salade lijkt me echt heerlijk, het is al een heel oud recept uit de Aziatische keuken, ook wel nam khao tod genoemd. Ik vind de mix van alle ingredienten en de zelfgemaakte dressing echt heerlijk. De salade is absoluut niet pittig, ook al gebruik je best wat crispy chili olie door de rijst heen. Alleen ik vind persoonlijk de rijst net iets te hard, ik was bijna bang mijn kiezen te breken. Nadat ik mijn schaaltje met salade had, had ik gewoon last van mijn kaken van het kauwen. De volgende keer zal ik de rijst dus iets minder lang bakken (ik deed 35 minuten op 200 graden).
Welke rijst moet je gebruiken voor de Crispy Rice Salade?
Eigenlijk kun je alle rijst gebruiken voor de crispy rice salade, zelf gebruik ik zilvervliesrijst. Maar je kunt ook een gewone rijst of sushirijst gebruiken, het is maar net wat je lekker vind of in huis hebt. Belangrijk is de rijst eerst gaar te koken en daarna pas in de oven te doen. Ik kook de zilvervliesrijst zoals ik gewend ben, giet het af wanneer het gaar is en verdeel het met de crispy chili olie over een bakplaat en bak het af in de oven (of airfryer als je dat prettiger vind).
Kan ik de Crispy Rice Salade bewaren?
Het gevaar bij een salade maken is dat je snel te veel maakt. Een pastasalade kun je perfect bewaren in de koelkast en dat kan hierbij ook. Alleen de krokante rijst wordt dan wel wat meer ‘chewy‘ het verliest dus wel een beetje de magie. Daarnaast wordt de avocado vaak ook wat bruiner. Ik raad dus aan de salade meteen op te eten en niet te bewaren
Crispy Rice Salade
Ingrediënten
- 150 gram rijst
- 1 komkommer
- 1 avocado
- lente-ui
- 100 gram edamame boontjes
- 1 eetlepel gefrituurde uitjes
- 1 theelepel sesamzaadjes
- 1 eetlepel crispy chili oil
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel honing
Instructies
- Kook de rijst gaar, giet af en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed het bakblik met bakpapier. Voeg één eetlepel crispy chili oil toe aan de rijst en roer goed door. Verdeel daarna de rijst over de de bakplaat. Bak gedurende 30 minuten af op 200 graden.
- Ondertussen maken we de salade. Snij de komkommer, avocado en lente-ui in stukjes. Zelf gebruik ik edamame boontjes uit de vriezer, deze moet ik nog even 2 minuten koken. Na het koelen spoel ik ze af en voeg ik ze bij de andere groentes in een kom.
- Ik maak een lekker sausje van sojasaus, sesamolie en honing. Roer dit goed door elkaar.
- Wanneer de rijst krokant gebakken is haal ik dit uit de oven en laat het even afkoelen. Roer daarna alle groentes en gebakken rijst elkaar.
- Serveer de salade met nog wat sesamzaadjes en gefrituurde uitjes. Top af met de saus.