Search
Close this search box.

Coronavirus? Ik houd mijn hand op de knip

Coronavirus? Ik houd mijn hand op de knip

Voor iedereen heeft het coronavirus denk ik wel negatieve gevolgen. De ene moet thuis werken, de ander is een risicogroep en weer anderen worden financieel hard geraakt. Mensen met een eigen bedrijf, flexwerker of een nul uren contract wordt het allemaal spannend… En laat mij nou net in die groep zitten.

Ik wil absoluut niet zielig overkomen (want dat ben ik alles behalve), maar ik vind het financieel gezien best een spannende tijd. We weten niet wat er gaat gebeuren en helaas heb ik zelf geen financiële zekerheid op dit moment. Ik merk zelf dat ik heel erg naar 6 april toe leef en dan van harte hoop dat alles weer normaal is, maar natuurlijk is het leven dan niet weer in één keer normaal. Wat voor een gevolgen heeft dit virus op lange termijn en wat gaat het doen met de financiën?

Sinds dat ik vorig jaar weer ben gaan werken verdien ik eigenlijk niets meer met mijn website. Klanten zijn vrijwel allemaal weg en ik heb de contacten door tijdsgebrek ook niet warm kunnen houden. Resultaat? Geen inkomsten voor mijn als ZZP’er. Vervelend, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten dus ging opzoek naar een nieuwe baan. Die had ik gevonden en daar ben ik vanaf deze week werkzaam.

Het is een tijdelijke baan op basis van uitzendwerk en je raad het al, de eerste dag werd mijn verteld dat ik niet 32 uur maar 16 uur per week kon gaan werken als gevolg van het virus. Vervelend, want ik heb wel gewoon mijn vaste lasten te betalen die groot en deels op twee fulltime inkomens berekend zijn. Er is niets anders aan te doen en het is onmacht, maar toch vind ik het wel spannend. Ik kan dit wel een maand of twee uithouden, maar hoe gaat het daarna?

Ik ben niet iemand die snel wakker ligt van de financiën. We hebben het altijd goed gehad, twee inkomens, niet al te hoge vaste lasten en bewust gekozen voor een goedkopere koopwoning. We konden altijd alles makkelijk betalen en hadden daarnaast altijd geld over voor leuke dingen.

Maar nu is het wel even anders. Het geld wat ik nu per maand verdien is net genoeg om de hypotheek van te betalen en ik heb wel een spaarpotje, maar de rest moet ook betaald worden. en hoe lang gaat deze crisis duren? En daarnaast ben ik ook iemand van ‘als ik het geld niet heb, dan kan ik het ook niet uitgeven’.

Gelukkig zit ik niet in een situatie dat mijn eigen zaak niet meer open kan of dat ik duizenden euro’s misloop of dat ik personeel moet betalen dat niet werkt. Maar toch vind ik het best spannend allemaal. Om mij heen hoor ik allemaal berichten van help de ondernemer (en terecht) maar zelf denk ik vooral aan mijn eigen portemonnee.

Doordat ik op dit moment echt een stuk minder inkomen heb dan normaal wil ik zuiniger aan doen en besparen waar dat kan. Vorige maand deed ik voor de grap een challenge met mijzelf om van 150 euro rond te komen voor leuke dingen. Grappig genoeg is dat nu echt aan de orde omdat ik gewoon niet meer geld binnen krijg. Voor mij deze maand dus geen uitjes (al was dat toch niet meer mogelijk), nieuwe kleding of andere onzinnige uitgaven. Dat geld is er gewoon niet.

Qua besparingen doe ik nu één keer in de week boodschappen zodat ik in de supermarkt geen andere verleidingen kan kopen. Het eten plan ik vooruit en wil geen eten bestellen, want dat is een stuk duurder. Ik ga met de fiets naar het werk in plaats van de auto. Naar het werk neem ik mijn eigen brood mee in plaats van lekker een broodje te kopen. En eigenlijk al dit soort kleine dingen.

Ook extra luxe dingen die veel geld kosten stellen we nu maar uit. Zo wilde we graag een andere kamer in ons huis opknappen of de badkamer verbouwen. Ik wacht wel even tot er weer zekere tijden zijn. Ik vind het lastig, je kan alles maar één keer uitgeven en als je niet weet wanneer er weer een normaal inkomen binnen komt is dat best lastig.

Hoe gaan jullie financieel gezien met de hele situatie om? Hebben jullie ook last van minder inkomsten door het coronavirus of niet? Het is in ieder geval een spannende tijd en ik hoop dat iedereen er op welke manier dan ook weer gezond uitkomt.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

18 reacties

 1. Goed artikel om op deze manier te leren omgaan met geld in tijden van een crisis.
  Ik hoop inderdaad dat het snel april is en dat iedereen weet waar diegene aan toe is.
  Jeetje dat is even lastig om zo weinig uren te maken.

  Xoxo

 2. Wat een vervelende situatie zo voor je.
  Ik werk in de zorg en man is brandweer man dus bij ons gaat alles gewoon door.
  Alleen hebben we een paar heftige jaren gehad en staat onze vakantie die we echt nodig hadden nu op losse schroeven.
  Het is even allemaal niet anders maar ik baal stiekem wel een beetje.

 3. Aangezien ik in de zorg werk gaat er voor mij financieel niets veranderen, maar ik heb natuurlijk wel meer kans op besmetting.. Durf nu ook enkele weken niet naar mijn ouders te gaan omdat zij meer risico hebben om erg ziek te worden. En vind het jammer dat ik uitgeput thuis kom van het werk en dat er nauwelijks nog iets in de supermarkt te vinden is.. :(

 4. Het is een onzekere en rare tijd. Zelf heb ik de luxe dat ik thuis kan werken en exact hetzelfde doe als op kantoor. Ook mijn man werkt thuis. Ik weet dat dat een luxe is en ik knijp mijn handen ook dicht. Het ziet er naar uit dat het voor mij in ieder geval langer gaat duren dan 3 weken: mijn baas vertelde dat ze eigenlijk wel willen overstappen op thuiswerken voor langere tijd.
  Raar ook dat er jaren lang niets extra voor het zorgpersoneel af kon en dat ze nu zo onmisbaar blijken (alsof niemand dat eerder besefte) dat zij hun kinderen wel naar school en opvang mogen brengen (wat wel heel fijn is, maar ik denk dat zorgpersoneel misschien liever eens een goede financiele compensatie zou krijgen).
  Ik wens je veel goeie samenwerkingen toe, Aranka! Laat je zien, dat je je onderscheidt van andere bloggers. Dat juist nu online veel te winnen is en dat jij daar ervaring mee hebt. Help andere ondernemers met hun diensten en producten nu online aan te bieden. Zij blij, klanten blij, jij ook een belegde boterham!

 5. Wat vervelend voor je! Inderdaad, geld kan maar één keer uitgegeven worden, dus voorlopig zuinig aan is dan het beste.

  Ik werk als beveiliger (TBS kliniek) en ook mijn diensten gaan gewoon door. Met nog grotere risico’s als anders. Mensen zijn sneller geïrriteerd, vaker incidenten en dus vaker in moeten grijpen.
  Door ziekte van collega’s werk ik nu ook nog eens extra (!!!) Ipv 20 uur kom ik nu met gemak aan 32 uur.

  Wij doen het op dit moment dus niet perse zuiniger aan.
  Omdat mijn vriend thuis zit (verkouden en dus ook verplicht thuis van de baas) hebben we besloten om dan nu al aan een hond te beginnen ipv na de zomervakantie. Dus dat geeft ons ook weer wat motivatie om vaker te gaan wandelen in de bossen.

  Ik hoop dat de hectiek over 3 weken voorbij is, maar ik ben bang dat we er langer in zullen zitten.
  Voor iedereen heel veel sterkte met het uitzitten.

 6. Deze tip zou ik echt het liefst van de daken schreeuwen: Maak voor jezelf (en je partner) een noodscenario. Hoeveel kosten maak je als alles qua kosten doorloopt zoals altijd? Hoe lang kun je daarvan ‘uitzingen’. Welke dingen kun je het eerst schrappen zonder al te veel moeite? Welke dingen vallen ‘automatisch’ weg (uit eten gaan bijvoorbeeld). Hoe ziet je financiele situatie eruit bij een maand geen of minder inkomen? En hoeveel bij twee of zelfs drie? Maak vooraf een goed overzicht zodat je straks niet overvallen wordt. Geloof mij, daar slaap je een stuk rustiger van.

 7. Ik snap dat je het vervelend. Maar stel je eens voor dat je nu in je eentje een huishoudende draaiende had moeten houden. Samenwonenden kunnen de meeste lasten delen dan scheelt enorm!

  1. Dat is inderdaad nog een veel ergere situatie dan waar wij in zitten. Wij doen het gelukkig met z’n tweeën en hebben geen kinderen waar we voor moeten zorgen. Het is echt heel vervelend allemaal en ik hoop dat de meeste mensen er goed doorheen komen.

  2. Sorry maar ik vind dit een beetje kort door de bocht. Waarschijnlijk heb je met z’n tweeën ook meer kosten. Zorgverzekering, eigen risico, eten etc en ook een huis dat qua kosten past bij 2 personen. En als er een loon of een groot deel van een loon weg valt dan heeft dat zeker impact. En je kunt nooit oordelen over de situatie van iemand anders.

 8. Ik vindt het ook een enge situatie. Werk als bedrijfsleider in de horeca en zit nu dus thuis. Mijn vriend is ondernemer ook in de horeca en heeft geen inkomsten. Ik weet het financieel ook even niet, zolang mijn salaris maar komt dan redden we het.. maar durf niet zoals normaal te ‘leven’ wie weet moeten we van m’n salaris wel 2 maanden leven. Wel willen we minimaal 1 x per week toch eten buiten de deur bestellen. Veel collega ondernemers bezorgen nu, die willen we toch een beetje helpen. Succes met je nieuwe baan en sterkte in deze tijd.

 9. Ben bang dat het in April niet ineens opgelost is. Hoe graag ik dat ook zou willen geloven, het is niet realistisch. Dat deze maatregelen tot dan gelden zegt helemaal niks….

 10. Wat goed dat je er zo mee om gaat! Ik heb het geluk dat ik een semi-ambtenaar ben en dat ik zeer waarschijnlijk voorlopig geen financiële zorgen heb. Voor mijn vriend geldt hetzelfde. Wel ben ik bewuster geld aan het uitgeven in de zin van dat ik op dit moment liever iets bij kleine ondernemers koop om hun te steunen in deze moeilijke tijd dan de grote ketens die meer reserves hebben.

 11. Tipje; denk hierbij ook aan je Toeslagen! Een dip in je inkomen, al is het maar t/m 6-04-2020, kan er al voor zorgen dat je (meer) recht hebt op bijv. een zorgtoeslag. Probeer met die situatie een bruto inschatting te maken van je inkomen en te kijken op toeslagen.nl naar het invullen van een proefberekening. Heb je (meer) recht op zorgtoeslag? Dan zou je gelijk de toeslag aan kunnen vragen of juist een wijziging van je inkomen kunnen doorgeven via je online pagina Mijn Toeslagen. Scheelt vaak wel een paar euro’s die je snel zou kunnen ontvangen ;-)

 12. Hi Aranka, wat vervelend dat je nu financieel in zulke onzekere tijden zit. In andere sectoren, zoals in supermarkten, is nu juist een personeelstekort, dus misschien is het een idee daar te kijken? Ik denk echter dat het opeens niet meer uitgeven van geld geen juiste oplossing is, maar juist averechts werkt. Als iedereen nu de hand op de knip houdt, maakt dit een economische crisis alleen maar waarschijnlijker. Ik snap dat het in jouw situatie misschien noodzakelijk is, maar om dit zo als titel bovenaan te zetten spoor je anderen misschien ook aan om dit te doen en dit gaat alleen maar averechts werken. Ook je artikel over hamsteren ter voorbereiding van het Coronavirus vond ik niet helemaal juist; dit heeft er namelijk toe geleid dat mensen in cruciale beroepen die overdag werken, s’avonds in lege supermarkten hun boodschappen moesten doen… Ik bedoel dit niet vervelend, maar zeker met jouw bereik lijkt het me goed als je voortaan iets beter nadenkt voordat je artikelen met dergelijke strekking plaatst. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *