Zoek
Sluit dit zoekvak.

#bodypositive

#bodypositive

Ik heb menig artikel geschreven over afvallen, dunner willen zijn of iemand worden die ik ‘nog’ niet was. Ik merk dat ik daar steeds meer klaar mee ben. Waarom moet ik mijzelf toch vergelijk met iemand anders die in mijn ogen wél beter dan mij is. Sinds een tijdje ben ik daar klaar mee en dat liet ik ook al doorschemeren, ik ben blij met mijzelf. Ik kan tegenwoordig oprecht zeggen dat ik gelukkig ben met mijzelf, ik voel mij goed en mooi.

#bodypositive

Volgen jullie mij al op Instagram?

Body Positive

Met de beweging van body positive ben ik heel erg blij, we mogen blij zijn met het lichaam dat we hebben, zowel van binnen als van buiten. Het heeft mij een hele tijd gekost voordat ik kon zeggen dat ik dat was. Ik vergeleek mijzelf altijd met anderen die in mijn ogen beter waren waardoor ik mijzelf naar beneden haalde. Ik was te dik, niet leuk genoeg of gewoon niet goed genoeg, op welke manier dan ook. Al snel kwam ik erachter dat die personen met dezelfde problemen kampte, maar waarom? In mijn ogen waren die mensen perfect en hadden niets waar ze zich onzeker over moesten voelen.

Het is menselijk om altijd wel iets te vinden aan jezelf waar je niet blij mee bent, zelfs met het body positive kan ik nog wel dingen opnoemen waar ik niet blij mee ben. Maar ik heb ook geleerd om dit los te laten en ik kan je zeggen, dat is heerlijk! Ik kijk nu echt met een ander oog naar mijzelf, ik heb mijzelf geaccepteerd en ik ben blij met wie ik ben. Want er is naast je lichaam nog veel meer om trots op te mogen zijn, alleen vaak vergeten we dat. Maar in combinatie met die mooie binnenkant heb ik ook mijn buitenkant te weten accepteren.

#bodypositive

Je zelfbeeld veranderen

Natuurlijk gaat het niet over één dag ijs, het duurt echt wel even voordat je kan zeggen dat je echt gelukkig bent met jezelf. Het begon bij mij een jaar of twee geleden dat ik echt bewust werd van mijn gedrag. Ik haalde mijzelf vaak naar benden, alles was niet goed genoeg. Maar ongemerkt deed ik dat ook met anderen. Liep ik door de stad en kwam ik weer iemand tegen met te strakke kleding of iets wat net niet lekker paste stootte ik mijn vriendin aan en zei ‘dat kan echt niet joh’! Waarop zei heel nuchter antwoordde, ‘wat maakt het uit? Als diegene zich daar goed in voelt moeten wij daar niet over oordelen’.

Na deze feedback meerdere keren gehoord te hebben ben ik hier over gaan nadenken en ze had gelijk. Wie ben ik om over iemand anders te oordelen en dat te bepalen? Waarschijnlijk komt het voort uit mijn eigen onzekerheid. Ik heb de ballen niet om dat aan te trekken, puur omdat ik mij schaamde voor mijn eigen lichaam. Ik wilde dat niet op die manier laten zien en verborg mij in wijd vallende en bedekte kleding.

Ik ben hier toen over gaan nadenken en dat heeft mij echt veranderd, ook in combinatie met mijn therapieën toen die tijd. Mijn negatieve zelfbeeld, het niet goed genoeg doen en misschien onbewust ook niet goed genoeg zijn ideeën zijn redelijk de kop in gedrukt. Ik heb leren zien dat mijn gedrag en zijn prima is en dat ik er ook mag zijn. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat ik mijzelf ben gaan leren kennen maar ook ben gaan accepteren. En ik kan je vertellen, dat geeft heel veel rust.

#bodypositive

Stay Positive

Ik denk dat veel mensen worstelen met hun lichaam, uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen wel eens bezig zijn geweest met afvallen en ik ook. Ik schreef hier updates over en dat ging vaak met vallen en opstaan. Sinds een paar maanden laat ik het helemaal los, ik heb een gewicht van 90 kilo en weet dat dit geen gezond gewicht is en ben bezig met gezonder leven, maar ik denk dat ik dat geen afvallen meer wil noemen. Mochten er door het gezondere en bewustere leven kilo’s afgaan dan is dat fijn. Mijn lichaam heb ik geaccepteerd, of het nou 90 of 60 kilo is.

Korte broeken, bikini’s, badpakken, strakkere shirtjes of jurkjes, ik draag het allemaal weer. Of ik nou een buikje zichtbaar heb of niet. Onthou, mensen met maatje 34 zijn ook nog ontzettend onzeker over hun lichaam. Ik denk dat het mens eigen is en geef er een positieve draai aan. Leer het accepteren, laat het los en voel je gelukkig om wie jij bent en hoe jij eruit ziet. Het geeft je ontzettend veel rust maar ook een hele andere en positieve uitstraling. Ik hoor de laatste tijd zo vaak dat ik er goed uitzie en straal en dat klopt ook wel, ik maak mij niet meer druk wat ikzelf óf anderen van mij vinden. Ik ben ik en ben goed zoals ik ben.

Misschien klinkt het allemaal wel ontzettend narcistisch en hemel ik mijzelf helemaal op, zo bedoel ik het niet en ik denk ook niet dat dat de kern van deze boodschap is. Wij mensen leven nogal zwart-wit. Je bent goed of je bent het niet. Ik zit in het grijze gedeelte, maar door mijn witte en positieve verhaal hoop ik anderen te inspireren of aan het denken te zetten over hun eigen zelfbeeld. Mocht je onzeker zijn en in het zwarte gebied naar het grijze gaan, dan zou dat ontzettend fijn zijn.

Het is misschien een beetje een rommelig stuk, maar ik weet ook niet zo goed hoe ik dit anders moet brengen. Het is geschreven recht uit het hart en hoop dat ik hier mensen mee aan het denken zet over zichzelf en dat dit misschien een stapje is naar zelfacceptatie. Niet alles is zo perfect als het eruit ziet. Ik ben ook onzeker, nog steeds, maar kijk wel met een andere blik naar mijzelf.

Ieder mens is mooi, jij en ik, onthoud dat! #bodypositive

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

20 reacties

 1. Zo goed van jou dat jij nu blij bent zoals jij bent!
  Prachtige foto’s.
  Jij durft jezelf te zijn.
  Heel positief.
  Dat heb ik ook geaccepteerd van mijzelf.
  Ik herken het….
  Ga zo door ?

  Fijne dag en geniet van het prachtige weer ☀

 2. Jammer dat je eindigt met jezelf weer verontschuldigden. Het is geen rommelig stuk! Dat mag je eruit halen. ?? Vind het een heel mooi artikel en je hebt helemaal gelijk. Ik ben ook altijd kritisch op mezelf en vind mezelf altijd te dik maar als ik dan achteraf foto’s zie dan denk ik nou dat viel eigenlijk best mee. Ik word ook altijd een beetje boos als bloggers/vloggers van die crash diëten promoten met van die repen o.i.d.. Ik denk dat je daarmee juist vreetbuien mee krijgt waardoor je uiteindelijk zwaarder weegt dan dat je daarvoor was en zo in een vicieuze cirkel terecht komt.

  1. Haha, bij mij is het eerder andersom. Kijk ik in de spiegel, dan denk ik: yes, dat kan er wel mee door vandaag. En dan kijk ik foto’s terug van die dag…dan denk ik: huh, ik ben toch dikker dan ik dacht. ??

 3. Mooie foto’s en je ziet er mooi uit! Ik ben blij voor je dat je letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zit. Eerst dacht ik ‘nee, het zoveelste artikel over bodypositive’ maar ik vind het goed dat je wel het gezondheidsaspect benoemt en tegelijkertijd gewoon tevreden met jezelf bent. Opmerkelijk ook dat uitstraling zoveel met iemand doet, leuk!
  Een heel klein kritiekpuntje? Echt, ik kan geen Nivea meer zien. Het lijkt wel alsof Nivea aan zowat iedereen die flesjes uitdeelt. Zal vast lekker spul zijn hoor maar het is zo opvallend al die foto’s met dezelfde flesjes.

  1. Oh dit is helemaal niet als spon voor NIVEA bedoeld, vond het een leuke foto van mijn in badpak en toevallig stond dus ook dat NIVEA flesje erop (omdat hij voor een betaalde IG post was). Maar als het misleidend is wil ik de foto wel verwijderen :).

   1. Je staat er ook leuk op ;-). Nee joh, houden zo, op zich vind ik het bij jou geloofwaardig maar je ziet die flesjes gewoon overal op Instagram of tv series.

 4. Goed van je! Hou die gedachten vast! En inderdaad, ook meiden met slanke taille kunnen onzeker zijn. Toen ik maatje 36 had, 55 kilo woog en een strakke buik had, was ik onzekerder dan nu ik maat 38/40 heb, 62 kilo weeg en een buik heb die aan alle kanten lubbert. ? En je mag dan 90 kilo zijn, jij bent ook vrij lang toch? In verhouding vind ik jou echt niet te zwaar om te zien hoor! Je zit er eigenlijk tussenin. Wat ook helpt vind ik: kijken naar vloggers die ongeveer dezelfde maten als jij hebben. Vooral die filmpjes waarin ze nieuwe kleding laten zien. Ik word daar altijd heel blij van! Of naar Instagram-accounts van vollere vrouwen. Die zien er ‘ondanks’ hun wat te zware gewicht toch prachtig uit. En dat komt vooral omdat ze zelfvertrouwen uitstralen! Fijn dat je zelf ook zover bent!

 5. Yes, fijn artikel. Ik word blij van al die body positivity op blogs, YouTube en instagram. Je zei het zelf al: ook mensen met maatje 34 zijn vaak nog steeds ontevreden met (delen van) hun lichaam. Om het even bij mezelf te houden, ik heb een tijd lang maat 40 gehad en zit nu op 36. Twee maten kleiner dus. Ik had verwacht dat dit veel uit zou maken, maar dat viel vies tegen. Nog steeds zag ik dingen aan mijn lichaam die ik liever bedekte en dat deed ik dus ook. Inmiddels ben ik dat steeds meer aan het loslaten, en daarvoor moet ik ook echt wel bepaalde influencers voor bedanken, omdat ik me ook door hun (en jouw dus!) body positivity heb laten beïnvloeden.

 6. Ik word ook blij van alle body posictive berichten en ben me er ook ana het wagen! Voor mij is het belngrijkste nu: gezond zijn en goed voor mezelf zorgen!

  Het enige waa rik me ‘druk’ over maak, is: ‘wat als mensen op straat tegen me zeggen: dat kan je niet aan, of je bent dik.. of zo’ wat zeg ik dan? Ik zou me dan zo gekwestst voelen en dat zou meteen weer mijn zelfbeeld naar beneden halen. Hoe positief ik op dat moment ook kan zijn.

  1. Mensen die dat tegen je zeggen, vind ik nogal lomp en ongemanierd. Met wat voor doel zegt iemand zoiets? Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat iemand die goed in z’n vel een ander op z’n uiterlijk gaat afkraken. Ik denk dat het helpt om je te realiseren dat zo’n persoon zelf z’n eigen problemen heeft maar het blijft niet fijn en kwetsend. Toen ik heel slank was (en at wat ik wilde) heb ik bizarre ongevraagde meningen naar m’n hoofd toegeslingerd gekregen, toch vond ik mezelf wel mooi (en gelukkig anderen met mij). Wat ik nu zou zeggen als iemand zulke opmerkingen maakt; ‘ik vind het raar dat jij het nodig vind om dat tegen me te zeggen’ of ‘voel je je nu beter nu je dat gezegd hebt?’ bij bekenden en onbekenden negeren.
   Soms denk ik weleens bij mezelf van ‘goh, dat is niet zo flatterend’ als iemand bijvoorbeeld een strakke legging aanheeft maar zal het niet zeggen en tegelijkertijd vind ik het juist tof dat iemand daar tabak aan heeft. Wie ben ik om zo te oordelen?

 7. Ik herken mezelf hier zó erg in! Een jaar geleden ben ik behoorlijk wat afgevallen en ben nu dus een jaar ‘stabiel’. Vorig jaar was ik mega trots op m’n bereikte resultaat, maar nu ben ik weer niet blij met mezelf en vind ik dat er wéér meer af moet. Ik word vooral heel erg moe van mezelf daarin en probeer er aan te werken.

  Wat een prachtige foto’s trouwens in dit artikel!

 8. Ik denk dat wij ongeveer hetzelfde figuur hebben. Dat is voor mij ook leuk om te zien dat jij je steeds comfortabeler voelt. Kledij kopen vind ik verschrikkelijk. Vooral broeken… Bij welke winkels kan jij het beste slagen? Heb je tips? Want ik heb geen idee wat wel/niet bij mijn figuur past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *