Body Positivity en afvallen, kan dat wel?

Automatische concepten

Jullie weten allemaal dat ik enorm voorstander ben van body positivity en dus het accepteren hoe je eruit ziet, in welke vorm dan ook. Toch ben ik dit jaar begonnen met het aanleren van een andere leefstijl en daarmee behoorlijk wat kilo’s afgevallen. Ik kreeg dan ook vele reacties dat dat niet echt ‘body positivity’ was omdat ik blijkbaar mijzelf niet goed genoeg vond en daarom aan het afvallen was. Ik wil jullie mijn verhaal uitleggen en waarom afvallen en body positivity wel samen kunnen gaan.

Fotografie: Ilse Stronks Fotografie

Vorig jaar had ik het er uitgebreid over, jezelf accepteren hoe je er ook uitziet. Je bent mooi zoals je bent. En dat vind ik nog steeds. Ik was blij met mijzelf en hoe ik eruit zag. Toch ging er een knop bij mij in januari om. Ik was toen nog steeds blij met mijzelf en hoe ik eruit zag. Maar hetgeen waar ik niet blij mee was, waren mijn eetgewoontes. Ik at veel, slecht en buiten de maat. Gevolg? Altijd last van mijn darmen, vaak naar de wc moeten en me gewoon niet fit voelen, ik was het zat en wilde dat veranderen.

Volgen jullie mij al op Instagram?

Ook met mijn bijna 100 kilo vond ik mijzelf mooi. Ik had overgewicht, maar ik ‘baalde’ daar niet van als ik in de spiegel keek. Waar ik wel van baalde is hoe ik me van binnen voelde. Ik voelde me altijd opgeblazen, had veel last van diarree en wist gewoon dat ik iets moest aanpassen aan mijn voeding. En ik wist donders goed dat mijn overgewicht te danken was aan veel te veel eten. Dus als ik op mijn voeding zou gaan letten zouden de kilo’s er logischerwijs af gaan en dat gebeurde.

Lief dagboek en lezeressen week 30 – 2018

Naast tevreden zijn met jezelf vind ik goed voor jezelf zorgen ook een belangrijk punt. Iets wat ik de afgelopen jaren niet had gedaan. Ik stopte me met van alles vol in te grote mate waarvan mijn lichaam zei, dit is niet goed en teveel waardoor ik klachten kreeg. Ik wilde dit niet langer en besloot een gewichtsconsulent in de armen te nemen. Niet om af te vallen, maar wel om een goed gevarieerd voedingspatroon aan te leren. Een patroon dat niet alleen bestond uit taart, chips en frisdrank. En als je dat laat staan voor gezondere alternatieven, tsja dan gaan de kilo’s er ook vanaf.

Ondertussen ben ik ongeveer 12,5 kilo kwijt sinds januari en ik voel me beter dan ooit. Ik ben nog steeds blij als ik in de spiegel kijk en geef me daar niet ineens een hoger cijfer door. Natuurlijk zijn het euforische momenten als je ineens in een maatje kleiner past of ineens iets past waar je je anders niet zo zeker in voelde. Ik denk dat ieder mens dat heeft? Een vrij menselijke reactie? Iedereen heeft een ‘yes’ momentje als je in een kleinere maat past. Dus ja, ik heb dat soort dingen best trots gedeeld.

Automatische concepten

Maar voel ik me beter qua uiterlijk nu? Nee, ik voel me nog steeds mijzelf en ben daar nog steeds even blij mee. Voel ik me beter van binnen? Zeker! Ik heb amper meer last van mijn darmen, ik voel me zoveel fitter en energieker. Al zaten die 12,5 kilo’s er nog boeide het me nog geen reet, als ik me van binnen maar goed voel zoals ik me nu voel.

Wat ik met dit verhaal probeer te zeggen is dat goed voor jezelf zorgen ook heel belangrijk is, ik deed dat niet vond ik zelf. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt en voor mij was dat door gezonder te gaan leven. Dit resulteerde ook in flink wat minder kilo’s maar dat was voor mij niet dé reden. Ik zou liegen als ik niet blij ben dat die kilo’s er af zijn, maar ik had mijzelf ook net zo mooi gevonden met die kilo’s erbij.

Mijn boodschap is, doe waar jij je prettig bij voelt. Accepteer jezelf zoals je bent. En wil je iets aan jezelf veranderen en kun je dat op een manier doen dat goed voelt? Doe dat dan! Maar doe het alleen als je er 100% achter staat en je het een goede vibe geeft. Ik heb deze weg ook nooit als afvallen of diëten ervaren. Ik eet nog steeds chips, chocolade, taart en dergelijke. Maar wel op een manier waar ik er nu blij van word in plaats van automatisme.

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

 • Reply
  Carolien
  12 mei 2019 at 07:19

  Super goed dat je dit deelt! Ik wou dat ik body positive kon zijn over mijn eigen lichaam. Was altijd erg blij met mijn lichaam tot het moment dat ik 25 kilo ben aangekomen door prednison die ik moest slikken. Daardoor is mijn lichaam niet ‘mooi’ dik geworden maar heel lelijk verdeeld. En nu mijn vertrouwde lichaam terug krijgen waar ik trots op was (en nee dat was niet perse het dunne of het platte buikje, maar dat alles mooi gelijkmatig was en in verhouding) is best lastig.
  Binnenkort (na de vakantie) eens verdiepen in een lifestyle die mijn darmen ook willen/kunnen verđragen.

  • Reply
   Annet
   12 mei 2019 at 07:40

   Beste Carolien,

   Ik was zelf 35kg aangekomen door prednison en herken heel erg wat je zegt! Ben ze nu bijna allemaal weer kwijt en trotser op mijn lichaam dan ooit tevoren… mede ook dat mijn lichaam het ziek zijn redelijk goed heeft overwonnen en doorstaan! Wees trots op je lichaam, het heeft al zoveel nu te verduren gehad. Die kilo’s komen echt wel! Ik heb wel hulp hierin gezocht en zoals ik al zei heel happy nu. Zet hem op!

  • Reply
   Linda
   12 mei 2019 at 15:51

   Mensen moeten gewoon eens stoppen met zeuren naar/over/op een ander.. wat boeit een ander nou of jij wel of niet gelukkig bent met jouw lichaam/leven/what ever! Leven en laten leven, let lekker op je eigen!
   En idd mensen vallen niet alleen maar af omdat het misschien mooier zou zijn, maar omdat het misschien gezonder is ivm je levensstijl. Bodyshaming heeft vooral te maken dat je je oordeel naar een ander voor je moet houden ook al wonen we in een vrij land. Als iemand gelukkig is, is het niet de taak van een ander om daar wat van te vinden en zeker niet in negatieve zin! Maar goed haha.. blij voor jou dat jij weer goed en lekker in je vel zit, omdat jij daar zelf voor gekozen hebt!

  • Reply
   Linda
   12 mei 2019 at 15:53

   Sorry ik zie dat ik een reactie op jouw bericht heb geplaatst per ongeluk! Dat was niet mijn bedoeling. Had je bericht überhaupt nog niet gelezen! Naar om op zo’n manier niet meer blij met je eigen lichaam te zijn! Succes in je strijd en zoektocht!

 • Reply
  Paula
  12 mei 2019 at 07:32

  Hoi Aranka, ik las laatst het volgende (zo ongeveer, ik kan het me niet meer letterlijk herinneren) in een post van dr. Joshua Wolrich: body positivity betekent dat je respect hebt voor elk lichaam (zoals het is) omdat er een medemens inzit.
  Het komt dus neer op het hebben van respect (en geen walging of negatieve gevoelens) ten opzichte van je eigen lijf én dat van anderen. Je besluit om je voedingspatroon te veranderen is duidelijk níet ingegeven door afkeuring van je lijf. Wat jammer dat het wel zo wordt geïnterpreteerd door sommigen. Goed dat je hier op ingaat! PS dr Joshua Wolrich heeft een interessant instagramaccount!

 • Reply
  Amy
  12 mei 2019 at 09:18

  Heel mooi artikel! Body positivity en afvallen kunnen voor mij ook zeker perfect samen. Ik heb mijn eigen lichaam (met al haar mankementen) al lang geaccepteerd maar heb er toch voor gekozen om af te vallen zodat ik een gezonder en fitter lichaam heb, mét een gezond BMI.

 • Reply
  Anne
  12 mei 2019 at 09:41

  Go Aranka!!!

 • Reply
  Tineke
  12 mei 2019 at 10:44

  Gezondheid en je lekker voelen staat altijd voorop! Ik ben hier mijn voedingpatroon ook langzaam aan het omgooien, mijn buik is altijd na elke maaltijd heel erg opgeblazen. Hoe gaat zo`n voedingsconsulent precies in zijn werk en wordt dit ook vergoed vanuit de zorgverzekering?

 • Reply
  Annette
  12 mei 2019 at 11:17

  Body positivity heeft volgens mij niets met gewicht te maken. want hele ‘dunne’ dames kunnen ook geen positief beeld hebben van zichzelf het is net wat jij zegt het is een gevoel van tevredenheid of je nu dik, dun, grote borsten, kleine borsten, voeten, neus whatever hebt…. ;)

 • Reply
  Annette
  12 mei 2019 at 11:19

  Goed dat je dit zo uitlegt! Ik vind dat tegenwoordig ook maar dat onder de #bodypositivity alles wordt goedgepraat om je zelf helemaal vol te stoppen. Overgewicht is voor geen enkel lichaam ok. Bodypositivity is meer dat je respect moet hebben voor een ieder. Iemand is niks minder met een (te) zwaar lijf dan iemand met een gezond gewicht. Of vice versa. Je hoeft ook niet te walgen oid. Maar wat ik nu vaak lees dat je je onder die # maar vol kunt eten. En dat is ook niet de bedoeling.

 • Reply
  rachel
  12 mei 2019 at 11:36

  super van je dit meis!! en in ben het omgekeerde en moet ook maar genoegen nemen met mijzelf ;). dik of dun het maakt allemaal niet uit als je je maar goed voelt!
  waar ik dan weer niet tegen kan zijn mensen die zich “vol” vreten en je alleen maar hoort klagen dat ze zo dik zijn….ja duh doe je toch zelf ;)

  • Reply
   margot
   14 mei 2019 at 13:29

   Lieve Rachel,

   ik volg je al tijden en vind je een topwijf!
   Maar ik voelde mij een beetje aangesproken, stom of niet door je opmerking. Ik ben zelf behandeld voor Binge Eating Disorder, wat een eetstoornis is waarin je je vol vreet, maar ook ik huil als ik in de spiegel kijk, vind mijzelf veel te zwaar en roep vaak ïk ga afvallen”maar helaas wil dit niet lukken door verschillende emoties en omstandigheden.
   Dus niet iedereen die zich vol propt doet dit omdat hij of zij dit zo lekker vind om te doen..er kunnen heel veel andere oorzaken achter zitten.

 • Reply
  Aimee
  12 mei 2019 at 23:18

  Ik ben het wel met je eens maar het kan helaas ook verslavend werken iedere kilo die er af gaat. Als je nooit tevreden bent met jezelf en niet weet wie je bent dan bestaat er een kans dat je een eetstoornis krijgt. Ik ontwikkelde daarna namelijk heel snel anorexia. Want iedere kilo eraf was verslavend. Om dat ik dacht dat er verder niks in mij zat. En dan verlies je eigen identiteit. Om de reden dat het bij jouw gebeurde is prima en jij bekijkt jezelf ook positief. En dat is inderdaad ook gewoon bodypositivity. Helaas gebeurd dat niet altijd. En ook met ondergewicht heb je darmklachten dus ik ben ook bezig met gezonder eten maar dan om nog iets aan te komen. Totdat de klachten langzaam verdwijnen.

 • Reply
  Michelle
  13 mei 2019 at 08:45

  Mooi artikel! Het wordt hoog tijd dat mensen gaan beseffen dat gezond en ‘dun’ zijn niet hetzelfde zijn. Ik ervaar dit juist andersom, ik heb ondanks mijn niet zo gezonder eetpatroon een prima, slank gewicht maar probeer sinds enkele maanden ook wat gezonder te leven. Een slaatje in plaats van boterhammen met hagelslag, een appel in plaats van een koek… krijg je in je omgeving snel opmerkingen in de trend van ‘jij bent toch al slank, jij hoeft toch niet op dieet’… alsof het een slecht iets is om gezond te leven of dat je alleen sla mag eten als je af wil vallen! Beetje kortzichtig vind ik dat! Ik volg je al een hele tijd (op de achtergrond) en ik ben echt blij voor je dat je na alle ‘mislukte’ pogingen om af te vallen een gezond patroon gevonden hebt dat bij je past en vol te houden is! :) Keep up the good work!

 • Reply
  Ilona
  13 mei 2019 at 08:46

  Laten we het dan maar ‘body honesty’ noemen toch? Het is maar net welke naam je het geeft ;-). Eigenlijk vind ik body honesty persoonlijk veel fijner, want dat klinkt niet alsof je altijd positief moet zijn over je lichaam. Ik vind het zelf niet erg om te benoemen waar ik minder blij mee ben en waar ik wel tevreden over ben. Doe maar gewoon, dan doen we al gek genoeg. Het is namelijk niet erg om onzeker te zijn en niet altijd positief te zijn. Dat hoort bij het leven :-).

 • Reply
  Kelly
  13 mei 2019 at 10:14

  Wat super goed van je, je ziet er ook stralend uit! Ik vind ook dat er niets mis is met afvallen; als je daardoor beter in je vel zit; why not? Het kan ook zoveel voor je gezondheid doen en dan merk je écht wel dat je er gelukkiger door kan worden. :)

 • Reply
  Marjoleine
  13 mei 2019 at 22:28

  Wow je ziet er geweldig uit en fijn dat je je zo goed voelt! Dat is inderdaad het allerbelangrijkste, je goed en gezond voelen in je lichaam.

 • Reply
  Sanne
  13 mei 2019 at 22:57

  Ik las ooit dat de auteur van Body Positive Power zei dat ze op Instagram veel negatieve reacties kreeg als je afviel. Je kunt het toch nooit voor iedereen goed doen ;) Kan dus best geloven dat er mensen zullen zijn die het tegenstrijdig vinden, afvallen en body positivity, maar goed… Ik denk in ieder geval dat je goed bezig bent en nog belangrijker: doet waar jij jezelf goed bij voelt!

 • Reply
  T. Huisman
  3 juni 2019 at 18:08

  Fitter dan ooit dat voelt goed. Heb eens overwogen een ontslakkingskuur te doen om de afvalstoffen weg te werken. Ontgiftigen detoxen. Nam wel eens worstenbroodjes met mosterd en junkfood en lekkere snacks. Het werd een gewoonte en dat voel je. Als je je maar goed voelt daar gaat het om. Fit voelen en een goede conditie krijgen.. Op den duur kan het lichaam protesteren en dan moet het roer om. Bewustwording is dan een goed ding door er op te gaan letten.

 • Laat een reactie achter