Search
Close this search box.

8 tips om je bloemen lang mooi te houden

8 tips om je bloemen lang mooi te houden

Ik ben gek op bloemen en wil daar graag zo lang mogelijk van genieten, want een mooie bos bloemen is niet altijd even goedkoop. Helaas zijn mijn snijbloemen na een week niet zo mooi meer maar als je een paar handige tips weet kun je ze makkelijk twee weken laten staan. Wil jij ook je bloemen lang mooi houden? Bekijk dan deze tips!

Koop verse bloemen

Dit klinkt misschien logisch maar vaak gebeurt het nog dat je oudere bloemen koopt. Ik weet nog wel toen ik bij de Albert Heijn werkte dat er een uiterste verkoopdatum op de bloemen stond, maar wel met alle data door elkaar. Check dus goed of je de bloemen koopt met de verste datum, die zijn het verst. Bij een bloemist of met bloemen bezorgen kun je dit niet checken voor middel van stickers maar daar kun je er vanuit gaan dat de bloemen vers zijn.

Check de kwaliteit van de bloemen

Naast dat je verse bloemen koopt, is het ook handig naar de kwaliteit van de snijbloem te kijken. Zit hij nog in de knop of is hij al helemaal open? Als je bloemen koopt die nog in de knop zitten heb je hier wellicht langer wat aan. Check ook goed de kwaliteit van de steel. Is hij niet geknakt en zitten er geen rotte plekken op? Dit heeft ook invloed op de houdbaarheid van je bloemen.

Zet de bloemen in vers lauw water

Koud water is niet goed voor de bloemen, maar warm water ook niet. Mijn bloemist zegt altijd dat handwarm water het beste is voor de bloemen.

Gebruik het zakje voeding

Als je bloemen koopt krijg je hier vaak een zakje voeding bij. Krijg je dit niet kun je het ook apart bij de bloemist of tuincentrum kopen. Dit zakje voeding zorgt ervoor dat de bloemen mooi open gaan en jij dus van je bloemen kunt genieten!

Verwijder het elastiekje

Ik zie zo vaak dat mensen een boekt zo in het water zetten zonder zelfs het elastiekje eraf te halen. Dat elastiekje is om de bloemen tijdens het vervoeren bij elkaar te houden, niet voor in de vaas. Het elastiekje knelt rondom de steel waardoor er rotte plekken kunnen ontstaan en de bloemen sneller dood gaan.

Snij de bloemen schuin af

Ik denk dat iedereen wel weet dat je je bloemen schuin af moet snijden. En met snijden bedoel ik ook snijden en niet knippen (tenzij je hier een speciale snoeischaar voor gebruikt). Door de bloemen goed schuin af te snijden met een scherp mes kunnen de stelen het water en de voeding goed opnemen. Knip je de stelen dan druk je de vaten van de steel vaak kapot en heeft het helaas geen effect.

Ververs het water

Heb je al deze stappen gehad, dan is het ook noodzaak je bloemen goed te verzorgen gedurende de tijd dat ze staan. Geef ze voldoende water (sommige bloemen drinken ontzettend veel) en ververs ook het water als je ziet dat het troebel wordt. Check dan ook meteen de stelen of ze week zijn en snij er als dat zo is wat af.

Let op de temperatuur

Als het buiten 35 graden is gaan je bloemen natuurlijk een stuk minder lang mee, dan kun je doen wat je wilt, maar lang plezier van je bloemen hebben, heb je niet. Bloemen doen het het beste op een koele plek. Zet ze dus niet in de zon, bij de verwarming of op de tocht. Dit verlengt ook echt de houdbaarheid van je bloemen.

Met deze tips denk ik dat je heel lang plezier zult hebben van je bloemen! Mij lukt het tegenwoordig de bloemen rond de twee weken te laten staan en dat vind ik echt heel erg fijn. Ik koop altijd een mooi plukboeket bij de bloemist en deze staan er echt prachtig bij!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

  1. Tip: gebruik juist nooit het zakje voeding. Deze zorgt er namelijk voor dat de bloemen sneller uitkomen, maar dus ook sneller doodgaan. Doe i.p.v. daarvan een klein druppeltje chloor in het water. Dit zorgt ervoor dat het water schoon blijft van bacteriën. Vervang het water na ongeveer drie dagen en snij dan je bloemen weer schuin af. Gegarandeerd drie weken plezier van je bloemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *