Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bezoek het Ataturk Cultural Center in Istanboel

2021 10 31 19.53.14 1

Wanneer je in Istanboel bent, kun je het nieuwe Ataturk Cultural Center, ook wel Atatürk Kültür Merkezi in het Turks genoemd niet overslaan. Het prachtige nieuwe theatercomplex ligt midden in het centrum (op het Taksim plein) en is echt een bezoekje waard. Of je er nou even langs heen loopt voor de prachtige architectuur of een show bijwoont. Je moet hier toch zijn geweest.

2021 10 30 15.43.45

Ataturk Cultural Center in Istanboel

Het Ataturk Cultural Center, ook met het AKM genoemd vind je midden in de wijk Beyoğlu aan het plein, reken maar, dit prachtige gebouw is niet te missen. Je komt er gemakkelijk met de tram, maar ook met de metro. Het AKM is in tweeëneenhalf jaar tijd geheel opnieuw ontworpen, gebruikmakend van de nieuwste en meest geavanceerde technologie. Het operagebouw beslaat 49.000 vierkante meter en biedt plaats aan 2040 mensen.

2021 10 30 15.04.29

Het hele complex bestaat uit verschillende accommodaties en verschillende verdiepingen, je kunt het allemaal bezoeken, maar het is ook zeker de moeite waard om hier even doorheen te wandelen. Het hoofdgebouw is natuurlijk de operazaal, maar je hebt ook een kleiner theater, een bibliotheek, een winkel en ruimtes met verschillende exposities.

Het is echt tof om alle ruimtes die gewoon te bezoeken zijn in te gaan, zo vind je hier een prachtige bibliotheek met een super moderne en open indeling, ik hou ervan! Maar ook een kleiner theater voor de wat kleinere voorstellingen.

2021 10 30 14.33.20 1

Het rode hart van het AKM

Maar het mooiste van het hele gebouw is toch wel het hoofdgebouw van het AKM, dat ontworpen is door Hayati Tabanlioglu. Het gebouw heeft aan de buitenkant een transparante glazen laag gekregen waardoor je zo het gebouw naar binnen kijkt, en vooral in het donker zie je daar centraal de rode bol liggen. Het ziet er echt heel bijzonder en indrukwekkend uit. In deze bol bevind zich de opera zaal, met een prachtige ambiance.

Alles past perfect bij elkaar. De warme kleuren van het hout en de rode kleuren van de bol, maar ook de ronde vormen van de trap en verlichting. Het is echt heel erg tof om hier doorheen te wandelen.

Daarnaast is de zaal met twee verschillende balkons ook prachtig. Er is een enorm podium en genoeg zitplaatsen voor iedereen. De kers op de taart in de zaal is natuurlijk de prachtige kroonluchter die van vorm veranderd doordat hij opgehaald kan worden, erg gaaf!

Mocht je ook het AKM willen bezoeken, de vind het AKM aan het Taksim plein, Beyoğlu, Istanboel. Zijn jullie hier al geweest?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *