Zoek
Sluit dit zoekvak.

De bezienswaardigheden van het gouden eiland Porto Santo

Ik denk dat er maar bij weinig mensen een belletje gaat rinkelen als ik het over Porto Santo heb, ook niet zo gek, want het is helemaal geen bekend toeristisch eiland, maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken. Porto Santo is een klein eilandje van nog geen 11 km lang dat naast Madeira ligt. Vanaf Madeira is het eiland dan ook in 2,5 uur met de boot te bereiken en vanaf Porto of Lissabon met het vliegtuig. Waarom dit eiland zo bijzonder is? Porto Santo heeft gouden stranden en een heel bijzondere natuur.

Ontdek het gouden eiland Porto Santo

Porto Santo is klein maar fijn. Het eiland heeft maar 5000 bewoners en is één van de meest veilige plekken ter wereld. Auto’s gaan niet op slot, alle deuren staan gewoon open en toch is hier helemaal geen criminaliteit. Iedereen kent elkaar hier en het is net een hele hechte familie. Dagelijks vaart de veerboot van Funchal, Madeira naar Porto Santo en neemt een horde dagjesmensen mee. Op Madeira vind je namelijk amper zandstranden en op Porto Santo zeker wel. Veel mensen van Madeira of van het vaste land van Portugal komen naar Porto Santo om lekker te relaxen en te genieten van het strand en de oceaan.

Wist je trouwens dat Porto Santo de beste stranden van Europa heeft? Porto Santo heeft de ‘Best Beach in Europe 2022’ titel gewonnen omdat het strand hier heel bijzonder is. Naast dat het water super helder is, de stranden super zacht goud zand hebben en je nergens vervelende scherpe schelpen vind, heeft het strand nog iets bijzonders. Het zand heeft namelijk een therapeutische werking. Het water en het zand bevatten zouten en mineralen die goed zijn voor je lichaam en dit wordt geactiveerd door het zweet op je lichaam. Klinkt allemaal heel spannend, maar de mensen hier zweren erbij.

Met de veerboot naar Porto Santo

Vanaf Funchal vaart iedere dag om 8:00 de veerboot naar Porto Santo. De veerboot brengt je in ongeveer 2,5 uur naar het andere eiland en de overtocht is helemaal prima. De veerboot is een grote boot met meerdere decks waar je lekker kunt relaxen, werken of van het entertainment kan genieten. Zo zijn er verschillende bars, restaurantjes en een winkeltjes aan boord. Verwacht er niet veel van, maar die paar uur kun je je zeker vermaken. Om 19:00 uur vaart de veerboot weer terug naar Funchal en heb je er een heerlijke dag Porto Santo opzitten. In het hoogseizoen vaart de veerboot twee keer per dag, maar meestal maar één keer per dag.

Relax aan 9 kilometer zandstrand

Porto Santo staat bekend om zijn prachtige stranden met zand dat een helende werking heeft op het lichaam. Maar geloof je hier niet in, dan is het alsnog een aanrader om naar dit strand te gaan, want dit is één van de mooist gele stranden die ik ooit heb gezien. Het zand is hier super zacht, er staat een heerlijk briesje en het water is kraakhelder. Kortom een echte bounty bestemming aan de Atlantische Oceaan. De tientallen bars en clubs aan het strand maken het zeer goed vertoeven.

Strand en kliffen bij Ponta da Calheta

Het meest zuidelijke puntje van Porto Santo is Ponta da Calheta. Verder dan dit kun je niet komen, maar het is hier wel heel indrukwekkend. Het strand is hier prachtig geel en de rotsen komen steeds meer tevoorschijn. Als je verder kijkt zie je nog twee prachtige onbewoonde eilanden waar ook hele mooie strandjes zijn, waar je alleen met een boot of kano kan komen. Wanneer het hier eb is kun je in de natuurlijke baden zwemmen en onder een prachtige rots met een poort staan. Enne, als je hier toch bent, eet dan ook een hapje bij Restaurante O Calhetas. Ga zeker voor de vis in banaan en passievruchtsaus, hun specialiteit!

Zwem in de natuurlijke baden van Porto das Salemas

Het is even een stukje lopen en er is hier geen strand, maar de natuurlijke baden van Porto das Salemas zijn zeker een bezoekje waard. Parkeer de auto bij Porto das Salemas Parking en loop vanaf hier 700 meter naar de baden. De getijdepoelen hebben prachtig helder water en je waant je echt even in een andere wereld. Hou wel rekening met je eigen veiligheid. Het beste is de natuurlijke zwembaden te bezoeken met eb, maar ook dan kunnen de golven in de baden komen. Check dus eerst of het wel veilig is om hier te gaan zwemmen.

The Organ Pipes van de Ana Ferreira Peak

Het is een behoorlijke klim (of je gaat er gewoon met de jeep heen), maar het zeker waard. Op de top van de Ana Ferreira vind je namelijk een heel bijzonder natuurverschijnsel wat je maar op een paar plekken ter wereld kan zien zoals Namibië en Australië. De lagen zijn gemaakt door vulkanische activiteit duizenden jaren geleden. Heel bijzonder om dit te zien, het lijkt namelijk wel gemaakt door mensen, zo recht en vierkant is het. Het lijkt wel een beetje op orgel pijpen, daarom noemen ze het the organ pipes.

Loop door het indrukwekkende Dunas de Porto Santo

Een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest is toch wel het Dunas de Porto Santo. Ze noemen het ook wel een mini woestijn want het is een zandvlakte met prachtige rotsen die door de corrosie helemaal uit dunne laagjes bestaan. De rotsen zijn ook enorm poreus, als je er aan zit breken ze al af. Heel indrukwekkend om hier doorheen te lopen en natuurlijk mooie foto’s te schieten.

Bron afbeelding: © Francisco Correia

De indrukwekkende kloof Fenda da Dona Beja

Wanneer je op het strand van Porto dos Frades bent mag je deze bijzondere kloof eigenlijk niet missen. Vanaf het strand kun je met eb naar de kloof Fenda da Dona Beja lopen. Let wel op, een gemakkelijke weg is het niet. Je moet best even wat klimmen en klauteren om er te komen. Ik raad je dan ook zeker aan dit met schoenen te doen. Wanneer je er eenmaal bent kun je met een houten ladder omhoog en wandel je in deze prachtige kloof die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Verken het eiland Porto Santo met een jeep

Er rijden amper auto’s en taxi’s op Porto Santo omdat het zo klein is. Wil je dus alles zien kan ik je aanraden een jeeptour te boeken over het eiland. Wij deden een jeeptour via Lazermar en dit kan ik je van harte aanraden . We hadden een super leuke gids die ons ontzettend veel over het eiland kon vertellen en ons naar de mooiste plekjes bracht. Want ja, ook al is dit eiland klein, er zijn een aantal unieke plekken hier. In een ochtend (of middag) heb je het hele eiland wel gezien en kun je daarna lekker relaxen aan het strand.

Geniet van het uitzicht over heel het eiland bij Pico do castelo

Porto Santo is niet groot, daarom kun je het gemakkelijk overzien van enige hoogte. Wil je het hele eiland goed zien, rij dan naar Pico do castelo. Hier heb je perfect uitzicht over heel het eiland. Wanneer je hier staat zie je ook nog de oude kanonnen die Porto Santo vroeger tegen piraten moest beschermen. Als je naar beneden kijkt valt je misschien ook de ontzettend grote landingsbaan op. Dit is één van de langste landingsbanen ter wereld en dient voor oefeningen.

King Kong is watching you

Wanneer je langs de kust aan de noordkant van het eiland rijdt kun je zomaar King Kong uit het water zien komen. De grap gaat hier rond dat je met een paar poncha’s op een gorilla uit het water kan zien komen. Maar ook ik zonder een paar poncha’s en wat verbeelding zie hier toch echt een gorilla hoofd het water uit komen. Jullie ook?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *