Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bezienswaardigheden op Gozo en Comino, Malta

shutterstock 790075708

Wanneer je op vakantie bent op Malta, dan is het zeker een aanrader de eilanden Gozo en Comino te bezoeken. Gozo is het kleine bewoonde eiland met een paar leuke bezienswaardigheden en Comino staat natuurlijk bekend om de Blue Lagoon waar je alleen met de boot kunt komen. Ik vertel je graag meer over deze twee leuke eilanden.

2021 06 01 16.24.22 1

Met de veerboot naar Gozo

Vanaf Malta kun je vanaf de haven Ċirkewwa naar Gozo met de veerboot. Op de veerboot kunnen auto’s en met een kleine 30 minuten sta je op het andere eiland. Je kunt heel gemakkelijk met de bus bij de haven van Ċirkewwa komen, maar het openbaar vervoer op Gozo is iets minder goed geregeld. Daar zul je dus lopend of met een taxi rond moeten reizen.

Sinds kort kun je ook met de fast ferry vanaf Valletta naar Gozo toe. Je betaald € 14,00 voor een retourtje of € 7,00 voor een enkeltje met de fast ferry. Hier kun je alleen te voet op, dus je kunt niet je huurauto meenemen.

Maar je kunt natuurlijk ook een excursie boeken zoals wij hebben gedaan. Je zit dan op een eigen boot, maakt een stop in de Blue Lagoon en vaart vervolgens verder naar Gozo waar je met een busje verder rijdt en de bezienswaardigheden van het eiland ziet. Wij boekten deze excursie en was wat ons betreft echt een aanrader.

2021 06 01 12.20.32 1

Comino, het eiland met de blue lagoon

Het eiland Comino is onbewoond, je vind er alleen een heel klein hotel met een aantal kamers. Voor de rest is er weinig op het eiland te beleven. Waarom is het eiland dan zo populair? Dat komt door de Blue Lagoon! Helaas waren wij er op een bewolkte dag, maar normaal is het water hier stralend blauw door de zon en super helder. Desondanks de bewolking was het leuk om hier even rond te kijken.

2021 06 01 12.26.08 1

Je kunt er ook voor kiezen om hier de hele dag te blijven, ik zou dat alleen niet doen. Er zijn geen winkeltjes en er is maar een piepklein strandje waar je kunt liggen (zie de foto hierboven). Het is leuk om even gezien te hebben, maar daarna is het ook wel weer mooi geweest vonden wij.

2021 06 01 11.29.19 2

Comino, de Crystal Lagoon

Vanaf de kant van Malta gezien ligt de Crystal Lagoon net iets voor de Blue Lagoon. Het is een prachtige baai tussen de rotsen waar je alleen met de boot kunt komen. Er is hier geen strandje of mogelijkheid om er vanaf het land te komen. Het water hier is kraakhelder, diep en vooral heel erg mooi blauw. Wij maakte hier een stop op te gaan zwemmen en je kunt hier prachtig zwemmen en naar de vissen kijken. Echt een aanrader om een plons te maken.

2021 06 01 15.34.40

Gozo, het kleine maar pittoreske eiland van Malta

Gozo is een relatief klein eiland, maar heeft wel schattige dorpjes, een historisch centrum en vooral veel groen. Veel tijd heb je hier niet nodig, maar je kunt je er zeker een dag of twee vermaken. Een kort bezoek van een dag is ook zeker voldoende. Aanrader is wel om hier zelf rond te rijden of een taxi te nemen. Wij hadden een excursie en bleven erg lang overal hangen terwijl je de bezienswaardigheden al snel gezien hebt.

2021 06 01 13.54.02 1

Bezoek de hoofdstad Victoria op Gozo

Als ik zeg hoofdstad moet je zeker geen Amsterdam voorstellen bij het stadje Victoria, maar Victoria is de hoofdstad van het eiland Gozo. Het is een klein plaatsje met een mooie historie. In de hoofdstad Victoria vind je onder andere het Citadel een plek die al sinds de bronstijd bestaat. In het Citadel heb je onder andere een mooie kathedraal die je kan bezoeken. Verder kun je er lekker wandelen tussen de oude stadsmuren.

Voor de rest heeft Victoria niet heel veel bezienswaardigheden. Wel vind je in het centrum de mooie St. George’s Basiliek. Helaas stond hij helemaal in de stijgers toen wij er waren, maar het schijnt heel mooi te zijn. Voor de rest is Victoria een leuk stadje met een paar lokale winkeltjes en een aantal restaurants waar je wat kunt eten of drinken. Je bent hier denk ik met een uurtje wel klaar inclusief het Citadel. Het is vooral leuk om even doorheen te wandelen.

2021 06 01 14.09.46

Geniet van het uitzicht bij het Citadel van Victoria, Gozo

Het Citadel is dus een voormalige nederzetting en ligt op het hoogste punt van Gozo. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het eiland en kunt alles goed bekijken. Ook is het erg leuk om over de stadsmuur heen te wandelen die nog goed in tact is. Voor de rest vind je nog een aantal leuke musea zoals het:

  • Kathedraal museum
  • Folklore museum
  • Gozo Natural History museum
  • Archeologisch museum

Het voormalige Azure Window op Gozo

Een van de meest bekende plekken op Gozo is de Blue Window, deze zie je rechts op de foto. Helaas is deze in 2017 ingestort en niet meer zo bijzonder als het was. Maar zeker nog wel de moeite waard om even een kijkje te nemen. Je vind de Azure Window bij Dwerja, de Dwerja bay.

shutterstock 1938425638

De duikspot, de Blue Hole op Gozo

Ben je dan toch bij de Azure Window, dan kun je ook meteen een kijkje nemen bij de Blue Hole. Het is (zoals de naam al zegt) een blauw gat omringt door rotsen. Je kunt hier een fantastische duik nemen of gewoon even lekker zwemmen. Mooie plaatjes gegarandeerd!

2021 06 01 15.32.35

Gozo, het eiland van de mooie kerken

Overal waar je kan kijken op Gozo zie je wel een mooie kerk of eigenlijk basiliek staan. Mocht je daar van houden zijn er een tal die je kunt bezoeken. Dit zijn de mooiste:

  • De basiliek van Ta’Pinu – St Julian’s
  • St. George’s Basiliek – Victoria
  • Kathedraal van de Heilige Maagd Maria – Victoria
  • Xaghra Parish Kerk – Xaghra
  • Saint Lawrence Parish Kerk – San Lawrenz
  • Iglesia de Gharb – Gharb
2021 06 01 16.23.39 1

Gozo en Comino zijn twee eilanden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken als je wat langer dan een week op Malta bent. Je kunt op eigen gelegenheid naar Gozo gaan of zoals wij deden een excursie boeken. Ik vond het leuk om het eiland te zien, wat echt totaal anders is dan Malta zelf. Zijn jullie wel eens op deze eilanden geweest en wat vonden jullie er van?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *