Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke anticonceptie past het beste bij jou?

Welke anticonceptie past het beste bij mij?

Welke anticonceptie past het beste bij mij? Dat is best een lastige vraag om achter te komen. Wat is nou een goede anticonceptie methode die bij jou en je wensen past? Er zijn tegenwoordig heel wat manieren van anticonceptie en ik zal de meest voorkomende met je delen met persoonlijke ervaringen. Wellicht kun jij dan straks een geschikte en passende manier van anticonceptie vinden.

Bron afbeelding: Shutterstock

Welke soorten anticonceptie zijn er?

Laten we meteen wel even duidelijk beginnen dat ik natuurlijk geen dokter ben en natuurlijk ook geen medisch advies kan geven. Dit artikel dient ter inspiratie over welke mogelijke manieren er allemaal zijn. Overleg natuurlijk altijd met een (huis)arts voordat je aan een bepaalde vorm van anticonceptie begint. Hieronder zal ik een aantal bekende (en misschien wat minder bekende) manieren van anticonceptie met jullie delen en daar wat meer over vertellen.

Er zijn ontzettend veel soorten anticonceptie. Kies je voor een hulpmiddel zoals een condoom of thermometer? Of ga je voor een medisch hulpmiddel zoals de pil, een spiraal of het anticonceptiestaafje? Tegenwoordig is het ook steeds populairder om te kijken naar hormoonvrije anticonceptie, dit omdat veel vrouwen geen extra hormonen in hun lichaam willen hebben. Overal is wel iets op te vinden.

Welke anticonceptie past het beste bij mij?

Bron afbeelding: Shutterstock

1. Anticonceptiepil

Ik denk dat de meest voorkomende vorm van anticonceptie de pil is. Drie weken lang slik je de pil met hormonen en na die drie weken neem je een stopweek zodat je ongesteld wordt. Je kunt de stopweek ook overslaan en meteen aan een nieuwe strip beginnen zodat je niet ongesteld wordt. Voor veel mensen is dat ook een fijn gegeven. Ben je strikt met het innemen van medicatie en vind je het niet erg om hormonen te slikken? Dan kan de pil een goede optie voor jou zijn.

Zelf ben ik jaren aan de pil geweest maar ben daar ook mee gestopt. In dit artikel: ‘Gestopt met de pil, wat veranderde er voor mij‘ vertel ik er meer over. Door de pil had ik bijvoorbeeld ontzettend last van hoofdpijn en een verlaagd libido. Dat was over toen ik stopte met de pil. Maar dat hoeft natuurlijk niet bij iedereen zo te zijn.

2. Condoom

Nog zo’n bekend anticonceptiemiddel, het condoom. Ik denk dat iedereen het wel eens gebruikt heeft en ook toe kan geven dat het niet de meest ideale vorm van anticonceptie is. Het kan scheuren, het is niet altijd even romantisch en praktisch. Wel beschermt het tegen soa’s wat erg belangrijk is als je bijvoorbeeld geen vaste seks partner hebt. Daarnaast is het condoom ook een hormoonvrije manier van anticonceptie en heeft het verder geen bijwerkingen. Ook is het een anticonceptie middel dat meteen werkt, je hoeft dus niet te wachten tot de medicatie aanslaat.

3. Spiraaltje

Je hebt twee soorten spiraaltjes, de Mirena spiraal en de koperspiraal. Het ziet er beiden bijna hetzelfde uit en wordt in de baarmoeder geplaatst. Het koperspiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man die in de baarmoeder komen niet meer kunnen leven en dus geen bevruchting kunnen veroorzaken. Lees hier de ervaringen met de koperspiraal ook wel de T-safe genoemd.

Dan hebben we ook nog het hormoonspiraaltje, ook wel de Mirena spiraal genoemd. Dit is een spiraal met hormonen en dat moet je natuurlijk wel willen. Het hormoon komt zeer geleidelijk vrij en zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een eitje. Heel kort door de bocht krijg je dus elke keer een ‘miskraam’ want je kunt wel een bevrucht eitje krijgen door deze vorm van anticonceptie. Lees hier de ervaringen met de mirena spiraal.

4. Anticonceptiestaafje/Implanon

Het anticonceptiestaafje of ook wel de Implanon genoemd zie je ook vaak voorbij komen. Zelf vind ik dit wel een beetje eng, je moet namelijk een staafje (met hormonen) in je arm laten plaatsen en hij moet verwijderd worden door hem eruit te snijden. Dit zou mijn persoonlijk wel tegenstaan. Lees hier de ervaringen met de implanon.

Het anticonceptiestaafje bevat het hormoon progestageen waardoor je geen eisprong krijgt, het slijm dikker wordt zodat zaadcellen er moeilijker doorheen komen en dat het eitje zich niet kan hechten aan de baarmoederwand. Een anticonceptie staafje bied bescherming voor 3 jaar en je hebt hierbij geen stopweek. Je hebt dus geen grip op je menstruatie. Bij 1 op de 5 vrouwen blijft de menstruatie bij het anticonceptiestaafje zelfs helemaal weg.

5. Prikpil

De prikpil is eigenlijk hetzelfde als de normale pil. Alleen je hoeft hem niet te slikken maar eens in de drie maanden te prikken. Dat kan handig zijn als je wel eens de pil vergeet of niet elke dag aan inname wilt denken. Lees hier de ervaringen met de prikpil.

Ook de prikpil bevat het hormoon progestageen waardoor je geen eisprong krijgt, het slijm dikker wordt zodat zaadcellen er moeilijker doorheen komen en dat het eitje zich niet kan hechten aan de baarmoederwand. De prikpil is zeer betrouwbaar als je netjes op tijd om de drie maanden een prik laat zetten. Helaas kun je ook door de prikpil je menstruatie niet regelen, maar vaak blijft de menstruatie helemaal uit. Ook is het niet handig de prikpil te gebruiken als je op korte termijn aan kinderen wil beginnen, de hormonen kunnen nog lang in je lichaam blijven zitten.

6. NuvaRing

Een NuvaRing is misschien een wat minder bekende vorm van anticonceptie maar kan ook erg handig zijn. De NuvaRing bevat de hormonen etonogestrel en ethinylestradiol. Deze zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt uit de eierstokken waardoor je dus ook niet zwanger kunt raken. Lees hier de ervaringen met de nuvaring. De NuvaRing ben je zelf aan in je vagina en na 3 weken vervang je hem weer. Je kunt dan een stopweek inlassen of weer een nieuwe inbrengen zodat je niet ongesteld wordt. Nadeel kan zijn dat jij of je partner de NuvaRing voelt zitten.

Natuurlijk zijn er ook nog heel veel andere manieren van anticonceptie, maar dit zijn wel de meest gangbare manieren. Welke manier van anticonceptie gebruik jij en ben je daar tevreden over? Of heb je juist iets in het verleden gebruikt maar je helemaal niet enthousiast over was? Deel je ervaringen in de comments.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

3 reacties

  1. Misschien handig om er bij te zetten. Je hebt nu ook een ander soort koperspiraal: Ballerine. Deze is kleiner, andere vorm en schijnt fijner te zitten.

  2. Beetje late reactie maar ik heb de implanon gehad omdat ik 7 maanden naar t buitenland ging. In het kort: niet aan te raden. Ik bleef ongesteld worden (ja echt elke 3 dagen ofzo) elke keer kleine beetjes of juist veel en het was gewoon volledig ontregeld. Zeven maanden lang!!! Meteen er uit laten halen bij thuiskomst en heb nog steeds een litteken. Ik zat daarna lang aan de prikpil, mee gestopt na jaaaaaren en na ongeveer 1,5 maand werd ik weer ongesteld. Dus prima! Toen ik de prikpil had werd ik trouwens noooit meer ongesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *