Een telefoon, die is voor de meeste mensen al onmisbaar zo lang zij zich kunnen herinneren. De wat oudere generaties zijn opgegroeid met de vaste telefoon, die dienstdeed voor het hele huis. Dertigers en jonger kennen vooral de mobiele telefoon, en nu de smartphone, die altijd in de buurt moet zijn. Zonder telefoon kun je eigenlijk al heel lang niet meer. Hoeveel geld geef jij per maand uit aan je telefoonkosten? En zijn er misschien manieren waarop je daarop kunt besparen?
Bron afbeelding: Shutterstock
Heb je nog een vaste lijn?
Om maar eens te beginnen met een makkelijke vraag: heb je nog een vaste telefoonlijn? En gebruik je deze? Als dat eerste wel het geval is, maar het laatste eigenlijk niet, dan is dit misschien het moment om deze eens op te gaan zeggen. Dat kan raar voelen, zeker wanneer je nog uit de tijd komt waarin de vaste lijn veel gebruikt werd, en je al je hele volwassen leven je telefoonnummer hebt. Maar als je er niet of nauwelijks meer gebruik van maakt, heeft je vaste aansluiting eigenlijk geen meerwaarde meer. Natuurlijk kun je hem uit nostalgische overwegingen, of voor noodgevallen, aanhouden, maar nodig is het niet. Zeker niet als je graag wat wilt besparen.
Is je abonnement niet te groot?
Vervolgens is het tijd om te gaan kijken naar je mobiele abonnement. Het eerste dat je even moet checken, is of je abonnement niet te fors is. Kijk eens naar wat je afneemt, de hoeveelheid belminuten en de grootte van de databundel, en daarna op je factuur naar wat je daadwerkelijk gebruikt. Is dat laatste een stuk minder dan waar je voor betaalt? Dan kun je vaak aardig besparen door over te stappen naar een wat minder groot, en dus goedkoper abonnement.
Kan het elders goedkoper?
Is je abonnement qua grootte nog ok, of heb je vastgesteld wat je precies nodig hebt? Dan ga je mobiele abonnementen vergelijken van verschillende providers. Op basis van de hoeveelheid minuten en data die je af wilt nemen ga je kijken welke dit het goedkoopst aan kan bieden. Wil je een abonnement met een nieuw toestel, dan kun je deze met elkaar vergelijken om de beste keuze te kunnen maken. Maar SIM only vergelijken kan natuurlijk ook. Heb je nog een goed toestel, dan kun je door voor SIM only te kiezen vaak ook nog wat besparen.
Maak slim gebruik van voordeeltjes
Ten slotte kun je nog besparen door slim om te springen met voordeeltjes. Zeker wanneer er meerdere abonnementen op één adres zijn, wil een provider je nog wel eens wat extra geven. Korting op je factuur, meer data voor minder geld, dat soort zaken. Maak je daar slim gebruik van, dan kun je ook daardoor weer wat minder kosten maken voor telefonie.