Ben ik lelijk of niet?

Gisteren las ik vol verbazing een artikel op de Telegraaf.nl, het schijnt in Amerika een hele nieuwe hype te zijn dat tiener meisjes een filmpje op YouTube plaatsen waarin ze aan de kijkers vragen of ze knap zijn of lelijk. Ik kon mijn ogen niet geloven, waarom zou je een filmpje van jezelf op het internet zetten om te vragen wat andere mensen van je vinden. Deskundigen maken zich zorgen, want je raad het wel, groot en deels wordt er negatief gereageerd op deze filmpjes en hierdoor worden deze meisjes ontzettend onzeker gemaakt over hun uiterlijk.

Het is nu alleen nog iets wat vooral door Amerikaanse meisjes gedaan wordt, maar in wat voor een tijd gaat dit over waaien naar andere landen? Wat zijn hier de gevolgen van voor deze meisjes? Want eerlijk is eerlijk, je kan een persoon totaal naar beneden halen op het internet door een paar simpele woorden te typen en niemand ziet wie het doet. Waarschijnlijk zijn het ook nog eens mensen die je nooit hebt gezien ook. Die dan weer met een big smile op hun gezicht zitten omdat ze iets ‘lulligs’ hebben gezegd.

De meisjes hopen natuurlijk door deze filmpjes op het internet te zetten dat er massaal gereageerd wordt dat ze knap zijn om hun zelfvertrouwen op te krikken, maar helaas is dit dus meestal niet het geval. De reacties gaan van kwaad tot erger, sommigen zeggen zelf beter ga je dood, zo lelijk ben je. Wat leid tot depressiviteit onder deze kinderen en zelfs tot zelfverminking en zelfmoordneigingen, omdat ze zoals ze het zeggen toch niet knap genoeg zijn. Tienermeisjes zijn helaas zo gevoelig en kwetsbaar voor meningen van anderen wat ze over hun en hun uiterlijk vinden.

Hieronder kan je het filmpje zien van een 12 jarig meisje met een schattige muts op een als ik het mag zeggen een ontzettend leuk uiterlijk. Maar in de comments wordt ze totaal onderuit gehaald, echt ontzettend zielig. En als het aan mij ligt dus ook ontzettend slecht voor je zelfbeeld. Ik vind echt dat dit niet moet kunnen.

Gelukkig gaan de Nederlandse jongeren hier wat subtieler mee om volgens onderzoek, zei vragen namelijk subtiel op Hyves en Facebook om een mening van anderen. Door bijvoorbeeld een profiel foto te plaatsen en ‘vind ik leuk’s’ te verzamelen van vrienden en wellicht onbekenden.

Ik wil echt als boodschap doorgeven aan de meiden die in de leeftijdscategorie zitten, die mijn blog lezen (ik weet dat het er een heleboel van een jongere doelgroep zijn) dat je écht een prachtig en uniek persoon bent. Laat je zelfvertrouwen niet afhangen want andere en wellicht onbekende mensen van je uiterlijk vinden. Want je kan nog zulke knappe mensen hebben met een ontzettend vervelend innerlijk. Want vroeger op mijn school de knapste jongens en meisjes waren vaak dikke pestkoppen. Wees gewoon jezelf en dat maakt je een prachtig persoon en doe vooral niet wat andere mensen van je verwachten! Want jij bent jij!

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reply
  AnnaSophia
  15 maart 2012 at 15:15

  Damn… dit had ik echt nooit verwacht. Erg dat het allemaal zo erg wordt.

 • Reply
  Tessa
  15 maart 2012 at 15:39

  Ik vind dat als je niet tegen negatieve reacties kan, je je eigen hoofd ook niet op het internet moet zetten. Als je dat doet moet je daar tegen kunnen, want iedereen beledigt elkaar gemakkelijk vanachter een computer. :\

 • Reply
  Laura
  15 maart 2012 at 16:01

  Jeetje wat erg zeg….

 • Reply
  Miranda
  15 maart 2012 at 16:07

  Jeetje wat erg.

 • Reply
  Fay
  15 maart 2012 at 16:10

  Als je zoiets vraagt, dan vraag je eigenlijk wel om zulke reacties.
  Ik vind het wel erg lullig dat mensen echt hele nare reacties platen, reageer dan beter gewoon niet, maar het is ook vooral dat meisjes al erg onzeker zijn als ze zo’n video maken.
  Ik vind het echt een beetje vreemd. Ik denk ook niet dat in Nederland veel mensen zulke filmpjes zullen maken.

 • Reply
  Sabine
  15 maart 2012 at 16:15

  Ik snap niet waarom je überhaupt een discussie over je uiterlijk op het internet aanwakkert. Waarom in vredesnaam. Wat kan jou het nou schelen wat al die onbekende mensen van je denken…

 • Reply
  saana
  15 maart 2012 at 16:49

  het is echt erg :(

 • Reply
  Denna
  15 maart 2012 at 16:58

  De meeste reacties zijn “trolls” ookal zou het meisje bloedmooi zijn zouden de reacties toch het zelfde zijn.
  Je zet je eigen gezicht op youtube omdat je aandacht wil. Veel mensen doen het en irritatie komt.

 • Reply
  Esmay
  15 maart 2012 at 17:24

  Zo zonde dat die meisjes zich zó laten beïnvloeden door internet etc.
  Ik heb ’t wel ’s in het echt gehoord, maar dan niet van: Je bent dik. Maar eerder van “Ja ik kan het tenminste nog hebben” Zovan: JIJ NIET. Maar ik moet ook wel zeggen toen was ik ook wel een beetje een mollig propje. (a)

 • Reply
  Bellachique
  15 maart 2012 at 18:22

  Wow, dat is best ongelofelijk. Ik kan me gewoon niet indenken waarom je in de eerste instantie aan een boel onbekenden gaat vragen wat die van je uiterlijk vinden en dan helemaal niet op een medium zoals you tube. You tube staat er enorm bekend om dat het vol zit met trolls, afschuwelijk negatiee mensen en mensen niets beters te doen hebben dan andere mensen af te kraken. Zoiets doen vraagt echt om problemen. k vind het gewoon zo erg dat die meisjes zo onzeker zijn, echt erg :(.

 • Reply
  Nannick
  15 maart 2012 at 18:26

  Wow inderdaad erg zeg! Ik snap sowieso niet dat je dat vraagt aan andere mensen, die je niet eens kent! Maar ik denk dat die meiden gewoon aandacht willen, ze willen juist horen dat ze knap zijn.

 • Reply
  Mariska
  15 maart 2012 at 19:43

  Dat is inderdaad wel echt heel raar. Nouja.. vaak doen tienermeisjes dat ook wel een beetje voor de aandacht!

 • Reply
  stef
  15 maart 2012 at 19:59

  ja vind t maar aandacht vragerij!!! ik ga ook niet vroeger vragen op internet ben ik knap of niet!!

 • Reply
  MySuperSweetLife
  15 maart 2012 at 20:20

  Aparte hype!
  Liefs

 • Reply
  Debora
  15 maart 2012 at 20:39

  verschrikkelijk zo’n hype !

 • Reply
  Elena!
  15 maart 2012 at 21:06

  hallo!
  Ik volg vanaf nu je blog want ik vind dat je super leuk schrijft.
  Over het filmpje. Ik vind het super erg dat meisje zich laten bestempelen als mooi of lelijk door pestkoppen op het internet die ze niet kent. dat noem ik gwn complimentjes vissen!
  sorry eigenlijk heb ik hier geen medelijde mee. als je iet op youtube zet weet je zowiezo dat je slecht reacties gaat krijgen. en vooral op zo een filmpje!

 • Reply
  LottedeJ
  16 maart 2012 at 17:55

  Naja, ik vind het echt belachelijk dat meisjes dit doen! Dan vraag ik me in zo’n geval meteen af: waar zijn die ouders?!

 • Reply
  Gerrianne
  17 maart 2012 at 18:44

  1 woord; belachelijk! Dit kan gewoon niet, dit zou direct moeten verwijderd worden door youtube zelf.
  Heel erg fijn dat je dit artikel schrijft & ook ontzettend goed. Het kan gewoon niet en het mag niet in Nederland gebeuren. Als je een reactie wil, vraag het dan aan je vrienden, die staan altijd positief om je heen. Zo denk ik.

 • Reply
  Marieke
  18 maart 2012 at 11:49

  Ik heb gister nog zoiets als dit ontdekt. Het is een twitteraccount genaamd gooi een cijfer waarop je een foto van jezelf kan zetten. Andere mensen gaan hier dan een cijfer opgeven en ik vind het zo erg he. Ik ben zelf 14 jaar, precies dus in die ‘onzekere’ periode, maar zoiets zou ik nooit van mijn leven doen!

 • Reply
  Lenneke
  18 maart 2012 at 20:51

  Wow, dat is echt heel erg bizar! Wat sneu voor dat jonge grut…

 • Reply
  Selma
  20 maart 2012 at 18:37

  OMG!! Shocking dit zeg! Hier in Nederland zetten meisjes in die leeftijd vaak een profielfoto op hyves of facebook waarin ze een of andere modellenpose aan proberen te nemen. Vervolgens zetten ze dan onder hun foto: “mislukt” o.i.d. in de hoop dat andere mensen tegen ze gaan zeggen dat ze wel mooi zijn. Dus in zekere zin gebeurt het ook in Nederland. Helaas :-( .

 • Reply
  Sanne
  23 maart 2012 at 11:13

  Wat verschrikkelijk :| Je kunt op je vingers natellen dat je geen leuke reacties zult ontvangen, al was het maar omdat mensen áltijd wel nare dingen over je weten te zeggen….gewoon omdat het kan.

 • Reply
  Tio
  22 juli 2019 at 13:03

  Ze willen vragen wat ze van hun uiterlijk vinden. Er zullen ook wel trollen tussen kunnen zitten die er op uit zijn te beledigen te kwetsen en valse grove opmerkingen te plaatsen en naar beneden te halen. Zo kunnen ze iemand tot suicide aanzetten van ik zou je zelf maar enz. en iemand die dat zich aantrekt kan er misschien erg last van hebben. Je moet rekening houden met andermans gevoelens en dan zeggen ze dan had je het maar niet moeten vragen. Misschien tips adviezen of op en aanwijzingen maar dan positieve adviezen waar iemand iets aan heeft. Die rare reacties doen ze om zich zelf goed te voelen en het is hun bedoeling dat die ander er mee zit en pakken je op je zwakke plek. Er zullen wel bully”s tussen zitten.

 • Laat een reactie achter