Ervaringen met de Ballerine spiraal

Ballerine Spiraal ervaringen

Ik werd door een lezeres op de Ballerine spiraal gewezen in een van mijn andere artikelen over ervaringen met soorten anticonceptie middelen. Ik was meteen geïnteresseerd, want ik kende dit nieuwe soort spiraal helemaal niet. Toevallig was de Ballerine spiraal in opspraak door het programma Radar waardoor ik er eigenlijk wel meer over wilde weten. Ik vroeg mijn lezeressen of ze ervaring hadden met de Ballerine spiraal en dat hadden ze! Vandaag deel ik de ervaringen met jullie, positief en negatief.

Wat is de Ballerine Spiraal?

Goed, maar wat is de Ballerine spiraal nou eigenlijk en hoe werkt het? Het Ballerine spiraaltje dat gebruik maakt van koperen balletjes en eigenlijk hetzelfde werkt als het koperspiraaltje. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af en dit zorgt ervoor dat de spermacellen verlamd worden. Maar ook de bevruchting van een eicel voorkomen wordt en het innestelen van eicel in de baarmoeder voorkomen wordt. Dit is allemaal zonder hormonen, iets wat steeds populairder is. Het Ballerine spiraaltje geeft tot 5 jaar bescherming en moet daarna vervangen worden.

Volgens de website van Ballerine belooft deze vorm van anticonceptie 99% veilig te zijn.

Waarom kiezen voor het Ballerine spiraaltje?

Waarom zou je voor het vrij nieuwe Ballerine spiraaltje kiezen (het is pas sinds 2019 in Nederland te verkrijgen) en niet gewoon voor de koperspiraal of de mirena spiraal? De Ballerine spiraal bevat geen hormonen en is een stuk kleiner (een gewone spiraal heeft een doorsnede van 32 mm en een Ballerine spiraal 15 mm). Waardoor het prettiger inbrengen en verwijderen is.

Kosten Ballerine Spiraal

De Ballerine spiraal is niet goedkoop, de Ballerine spiraal kost zelf € 119,- en dan moet je vaak ook nog betalen voor het plaatsen (als je daarvoor niet verzekerd bent). Andere spiraaltjes kosten vaak de helft minder. Maar als je uitrekent dat de Ballerine spiraal 5 jaar belooft mee te gaan vallen de kosten uiteindelijk nog wel mee.

Ervaringen Ballerine Spiraal

Eveline, 35 jaar en moeder van twee jongens: “Nadat mijn tweede zoon werd geboren we (voorlopig) geen wens voor een derde kindje besloot ik weer te kijken naar anticonceptie. Nog jarenlang hannesen met condooms leek mij niks. Maar wat was het alternatief? De Mirena zag ik niet zitten, blij als ik was dat ik eindelijk van die pijnlijke en lelijke acne was verlost. Ik besloot een consult te boeken bij een verloskundig centrum in mijn stad.

Daar adviseren ze je ook over anticonceptiemiddelen. In het gesprek raadde de vrouw mij de Ballerine spiraal aan: een nieuwe, kleinere spiraal, bedoeld voor jongere vrouwen en vrouwen die (nog) niet zijn bevallen. Ik vond me met mijn 33 jaar niet per se piepjong, en bevallen was ik zeer zeker, maar toch sprak deze spiraal me aan. Het is een koperspiraal, dus ik zou geen last hebben van hormonen. En hij was klein van stuk, dus ik zou hem niet voelen zitten. Het zetten was geen pretje, maar door twee bevallingen lang niet zo erg als de eerste keer (van mijn ‘gewone’ spiraal). De verloskundige waarschuwde me voor vertrek nog dat de eerste maanden mijn menstruatie wat heftiger kon zijn, daarna zou het minder worden.

Dat werd het helaas niet. De eerste drie maanden was mijn menstruatie enorm heftig. Ik kon nauwelijks bewegen zonder extreem veel bloed te verliezen en ik was anderhalve week ongesteld. Na die drie maanden werd het bloedverlies inderdaad ietsje minder. Maar ik was nog steeds een dikke week hevig ongesteld. En in de week voorafgaand aan mijn menstruatie had ik zeker drie dagen buikpijn. Zo veel buikpijn dat ik niet kon sporten, slecht at en zonder pijnstilling de dag niet doorkwam. Alles bij elkaar had ik elke maand bijna twee weken last van deze spiraal. Dat vond ik heel veel, maar ik besloot de Ballerine toch een paar maanden een kans te geven. Totdat ik na 10 maanden op consult zat bij de huisarts en terloops mijn klachten liet vallen. Ze schrok: dit was duidelijk niet het middel voor mij. Na overleg met haar ben ik toch weer terug bij mijn eerste middel: de pil. Mijn klachten zijn verdwenen en mijn stopweek is heel mild. De Ballerine was het helaas niet voor mij.”

Verdere ervaringen van lezeressen

Via Instagram krijg ik meer verhalen binnen met dames die precies dezelfde ervaringen hebben. De menstruatie door de Ballerine spiraal wordt veel heftiger. Ik hoor verhalen van dames die van een half jaar tot een 1,5 jaar de Ballerine spiraal hebben en nu zeker een week ongesteld zijn met daarvan 3 hevige dagen (terwijl dat daarvoor nooit zo was). Iets waar je dus zeker rekening mee moet houden.

Maar ook zijn er positieve reacties. De Ballerine spiraal plaatsen viel heel erg mee en veel zijn positief dat ze nu iets hebben waardoor ze ‘beschermd’ zijn en geen hormonen meer slikken/krijgen. De dames zijn al die tijd beschermd geweest tegen een zwangerschap en hebben geen bijwerkingen.

Verzakkingen en zwangerschap Ballerine Spiraal

Naast positieve en semi-positieve verhalen over de Ballerine spiraal krijg ik ook een aantal negatieve ervaringen binnen. Zo is er iemand zwanger geraakt door de Ballerine spiraal heen. Dit doordat de Ballerine spiraal verzakt was. Hierdoor doet de spiraal niet meer goed zijn werk en kun je dus ongewenst zwanger raken. Oorzaak? De Ballerine spiraal is een stuk kleiner en compacter waardoor de Ballerine spiraal kan verzakken. Ook deelde een lezeres een ervaring dat haar Ballerine spiraal helemaal verdwenen was. Nou kan dit natuurlijk ook met een ander soort spiraal gebeuren, maar ik kwam opvallend vaak dit verhaal tegen.

Als ik al die ervaringen op een rijtje zet weet ik niet of ik heel enthousiast zou zijn over het Ballerine spiraaltje. Het heeft zo zijn positieve kanten, maar er zijn ook zeker kanttekeningen. Mocht je twijfelen over de Ballerine spiraal laat je dan goed voorlichten door je huisarts of verloskundige. Ik kreeg ook vaak als tip mee dat je je spiraal bij de verloskundige moet laten plaatsen. Deze kunnen je uitgebreid tips geven en controleren na 4 weken of de spiraal nog goed zit. Dat geeft wellicht ook een prettig gevoel.

Ben je nog opzoek naar een anticonceptie middel maar weet je niet wat bij jou past? Ik schreef het artikel “Welke anticonceptie past het beste bij jou” met alle soorten op een rijtje.

Kende jullie de Ballerine spiraal of hebben jullie ervaringen? Deel ze zeker in de comments, ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

  • Reply
    Lydija
    28 januari 2021 at 12:27

    Ik heb zelf de Gynefix spiraal; dit is ook een koperspiraal (dus hormoonvrij), maar deze is zo ontworpen dat er minimaal contact is met de baarmoeder. Daardoor zouden klachten zoals heftiger bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie geminimaliseerd worden. Voor mij (twintiger, geen kinderen) is de Gynefix perfect en ook in mijn omgeving hoor ik veel positieve verhalen. Misschien een idee om hier eens over te schrijven?

    • Reply
      Mo
      28 januari 2021 at 14:05

      Mijn gynefix is destijds uitgestoten, en ik hoorde van mijn huisarts dat hij dit zo vaak had meegemaakt dat de praktijk had besloten geen gynefix-spiraaltjes meer te plaatsen. Zo zie ja maar hoe persoonlijk ervaringen met anticonceptie zijn.

      • Reply
        Katinka
        3 februari 2021 at 18:58

        Vervelend dat hij is uitgestoten! De Gynefix zou niet door je huisarts moeten worden gezet, maar door een getrainde gynaecoloog. Er is een lijst beschikbaar op de officiele website met gynaecologen die de juiste training hebben gehad. Misschien mis gegaan omdat je huisarts hem zelf heeft gezet en dat dat ook verklaart dat jouw huisarts er vaker problemen mee ziet?

    • Reply
      Aranka
      28 januari 2021 at 14:52

      Je mag mij altijd een berichtje sturen om je ervaringen te delen zodat ik het kan meenemen in een artikel! Leuk idee!

  • Reply
    Didi
    28 januari 2021 at 17:08

    Ik heb nu 2 jaar de kyleena, en vind hem fantastisch! Beter dan de mirena, minder hormoonschommelingen en geen menstruatie

    • Reply
      Loes
      16 maart 2021 at 08:20

      Eerste spiraal was een gynefix. Deze is uitgestoten door mijn lichaam zonder dat ik het doorhad en daardoor ongewenst zwanger geraakt (gewoon geplaatst door een gynaecoloog). Daarna de t-safe gehad die voor mij drama was. Heel veel pijn, hele heftige bloedingen. Ballerine is voor mij de 3e spiraal, en eindelijk een koperpspiraal die mjjn klachten niet zo drastisch verergeren. Werkt goed, ben wel iets heftiger ongesteld als wanneer ik niks gebruik, maar dat risico heb je als je koperspiralen gebruikt. Ik ben tevreden!

  • Reply
    Francis Neslo
    28 januari 2021 at 19:18

    Ik was een week overtijd en ging na alle opspraak in de media even voelen of mijn Ballerine goed zat.
    NOU, Ik voelde direct aan mijn baarmoedermond dat de kopere balletjes er bijna uitvielen en zonder moeite viel hij er praktisch volledig uit.

    Waardeloos ding.

    Ik had ‘m 4 maanden en gelukkig niet zwanger, maar NOOIT meer een Ballerine.

  • Reply
    Eline
    30 januari 2021 at 08:40

    Het geneesmiddelbulletin is ook niet echt positief. Dit is tenminste een betrouwbare website ipv persoonlijke ervaringen.
    https://www.ge-bu.nl/artikel/ballerine-koperspiraal?full).

    • Reply
      G.v.
      20 mei 2021 at 19:47

      Ik heb m net laten plaatsen.. overal lees je dat je na de plaatsing enkele minuten menstruatie achtige krampen kan hebben. Maar ik had uren lang extreme pijn, koorts, misselijk, tot overgeven toe. Een pijn die ik nog nooit ervaren had lijkens op weeën. Ik kon niet meer lopen. Nu 2 dagen later heb ik krampen zoals maandstonden.. dat valt mee, hopelijk gaat dit over. Als het goed loopt, houd ik de spiraal 5 jaar, maar na de pijn die ik voelde, gaat m er zeker niet opnieuw in over 5 jaar! De gynae zei dat dit zeldzaam was.. fijn voor degene die deze pijn niet ervaren dan

  • Reply
    Funniek
    30 januari 2021 at 19:46

    Ik kende dit nog niet maar het ziet er wel heel interessant uit! Zou het eens moeten bespreken met mijn dokter want ik wil graag overstappen naar iets hormoonvrij :)

  • Reply
    Kelly Veeneman
    31 januari 2021 at 18:14

    Hallo,
    Kort samengevat: na de geboorte van ons dochtertje (een jaar geleden) hebben we besloten geen kinderen meer te willen. We hebben dan twee kinderen en dat vplden wij genoeg. Na goed geïnformeerd te zijn (dacht ik), heb ik gekozen voor de Ballerine koperspiraal. Na de eerste plaatsing is hij er binnen een week weer uit gekomen. Nadat de verloskundige een melding had gemaakt bij Ballerine zelf hebben zij kosteloos een nieuwe opgestuurd. De tweede is geplaatst en na 6 weken op de echo zat hij ‘perfect’. Tijdens gemeenschap met mijn man zei hij dat hij iets voelde. Dit klopte. Toen ik zelf voelde kon ik de spiraal er zo uit halen. Toch het zekere voor het onzekere genomen en een Morning After pil genomen. Twee weken later bleef mijn menstruatie uit en bleek ik weer zwanger. Mijn tip: neem GEEN Ballerine, ze zeggen dat het uitzonderlijk is om hem te verliezen, maar bij mij is het maar liefst twee keer gebeurd en nu zijn we in verwachting…. later zag ik de uitzending van Radar.

  • Reply
    Stefanie
    1 februari 2021 at 15:49

    Ik heb een Ballerine spiraal, heel tevreden over. Heb een jaar lang de Mirena gehad, maar daar verloor ik permanent bloed mee (tot ik zelfs ijzer te kort had). Met de pil had ik migraine en ik heb vrij heftige menstruaties dus een gewone koperspriaal is minder geschikt.

    Met de Ballerine geen migraine meer, en ik ben ietsje heftiger ongesteld dan ik normaal was, maar het is prima te managen. De verloskundige heeft de touwtjes vrij kort afgeknipt, omdat ik ook een menstruatiecup gebruikt, dus dan kan die hem er niet per ongeluk uit trekken (meer risico op met alle spriaaltjes).

    Ik ben er blij mee👍🏻

  • Reply
    Jennifer
    2 februari 2021 at 10:40

    Hi, ik las je blog en heb zelf sinds een jaar een Ballerine spiraal en ik ben er heel erg blij mee! Na jaren de pil geslikt te hebben wilde ik na mijn bevalling geen hormonen meer in mijn lijf. Ik ben toen overgestapt naar een koperspiraal, de multiload. Omdat ik zolang de pil heb geslikt waarschuwde mijn huisarts mij dat mijn menstruaties heftiger zouden kunnen worden omdat ik jaren mijn natuurlijke cyclus onderdrukt had en dat was ook zo! 2 dagen per maand was het echt heftig en had ik naast veel bloedverlies ook last van krampen. Echter wil ik echt geen hormonen meer en nam ik dat voor lief.

    Nu sinds ruim een jaar de Ballerine en ben er echt heel blij mee! Geen krampen meer en ook mijn menstruaties verlopen rustiger. En wat ik ook echt heel fijn vind is dat ik hem niet voel zitten tijdens de sex wat bij het andere spiraaltje wel het geval was. Geen enkele anticonceptiemiddel is 100 % procent betrouwbaar en ik check zelf gewoon af en toe de touwtjes.

  • Reply
    Ilona
    2 februari 2021 at 13:50

    Ik heb geen ervaring met dit type koperspiraal, maar wel met de Flexi T koperspiraal. Ik had 2 dagen zwaarder bloedverlies, maar eerlijk: ik verschoon toch bijna iedere keer als ik naar het toilet ga waardoor het voor mij niet uit maakt hoe zwaar het is. Qua buikklachten gelijk met (nu) geen anticonceptie. Ik heb altijd veel last gehad.

    Voor mij weegt het leven zonder hormonen zo zwaar dat ik er qua lichamelijke klachten sowieso wel iets voor over heb. Ik voelde me na jaren pilgebruik afgestomd: ik ging achteraf gezien neutraler door het leven. Nu voel ik veel meer en ben ik meer mezelf. Dat is mij veel waard.

  • Reply
    Anne
    12 maart 2021 at 09:29

    Mijn Ballerine zou ik morgen exact een jaar hebben, maar sinds gisterenavond merkte ik dat hij wordt uitgestoten (de touwtjes komen naar buiten nu). Straks een afspraak om hem eruit te laten halen, en dan maar hopen dat ik niet zwanger ben.

    Ik baal enorm, want ik dacht dat ik het eindelijk had gevonden! Nu denk ik dan toch een ander type koperspiraal, maar ik moet nog even research doen. Ik wil gewoon echt geen hormonen, net zoals Ilona schrijft vlakte dat mij na verloop van tijd af.

  • Reply
    Lotte
    29 maart 2021 at 21:43

    Ik heb de Ballerine nu een kleine drie maanden. Menstruaties zijn nog nooit zo hevig geweest, hopelijk wordt dat binnenkort echt minder!

    Maar waar ik vooral tegenaan loop is dat mijn afscheiding enorm is veranderd. Ik lees dat bij niemand en vraag me dus af of iemand dit herkent?

    • Reply
      Bo
      2 april 2021 at 00:23

      Ik heb de Ballerine in november 2019 laten zetten en bij mij zijn de menstruaties ook nog ongeveer net zo hevig als de eerste paar maanden na het zetten. Daarnaast merk ik ook een ontzettend verschil in afscheiding inderdaad! Beetje TMI misschien haha maar ook dit is héél veel meer… Soms zelfs zoveel dat het bijna voelt alsof ik in m’n broek geplast heb… Overweeg soms dus ook om ‘m er weer uit te laten halen maar vond de hormoonvrije oplossing zo fijn, zeker ivm PCOS

  • Reply
    Amber
    2 mei 2021 at 10:48

    In januari eindelijk de stap durven zetten om een spiraaltje te laten plaatsen, gekozen voor de Ballerine omdat die geschikt zou zijn voor jonge vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest.
    Het plaatsen was pijnlijk, ik heb één dag op de bank gelegen en nog twee dagen last gehad van krampen maar daarna ging het prima. Ik bleef wel last hebben van bloedverlies, soms licht soms heftiger. Na 6 weken op controle en toen bleek de spiraal helemaal niet goed te zitten: het was geen mooi balletje geworden, dit zou ook het aanhoudende bloedverlies verklaren. Mijn gynaecoloog gaf aan de Ballerine inmiddels helemaal niet meer te plaatsen, de keuze was aan mij: laten zitten of toch maar weer eruit… Ik koos voor dat laatste, ik zit uiteraard (nog) niet te wachten op een zwangerschap. Het verwijderen was wederom pijnlijk, maar ging gelukkig sneller dan het plaatsen.
    Ik ben er zelf een aantal dagen aardig door van de kaart geweest, heel emotioneel met spontane huilbuien terwijl ik dit niet zo herken van mezelf.. Na een maand zonder anticonceptie ben ik maar weer gestart met de pil: geen spiraaltjes meer voor mij!

  • Reply
    J. E
    25 mei 2021 at 22:04

    Hier zwanger geraakt na de ballerine spiraal te zijn verloren. Het heeft er 5 maanden in gezeten, en 5 weken na een heftige menstruatie had ik een positieve test in handen.
    Ik raad deze spiraal absoluut NIET aan, als je een zwangerschap wil uitsluiten.

  • Laat een reactie achter