Zoek
Sluit dit zoekvak.

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Ik was weer eens aan het neuzen op mijn Weight Watchers app tussen alle Connect berichten. Daar kwam ik het idee van boter in bakgerechten vervangen door appelmoes. Mijn eerste gedachte was dan ook, dat kan toch helemaal niet? Weken lang spookte het idee door mijn hoofd van het idee van de appelmoes. Vrienden kregen deze week de sleutels van hun huis en wilde een cake bakken, waarom dan niet meteen proberen met appelmoes?!

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Wat heb je nodig?

 • 200 gram suiker
 • 200 gram bloem
 • 200 gram appelmoes
 • half zakje bakpoeder
 • 1 zakje vanille suiker
 • 4 eieren
 • flinke scheut kaneel

Het schijnt dus dat je de standaard recepten met boter kunt vervangen door dezelfde hoeveelheid appelmoes. Ik heb het tot het moment van proeven niet geloofd en was dus ook heel erg benieuwd of het echt werkt. Maar ik kan het je alvast verklappen, het ging perfect en de cake was heerlijk!

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Het bereiden van de cake is echt ontzettend makkelijk. Je doet alle ingrediënten bij elkaar in een kom en mixt deze tot een glad geheel. Ik was een beetje bang dat het beslag veel te dun was, maar uiteindelijk komt dat allemaal goed in de oven. Het is natuurlijk een stuk dunner omdat de appelmoes vloeibaar is en de boter normaal niet.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en schenk vervolgens het beslag in de cakevorm. Ik doe er altijd even een bakpapiertje in zodat ik de cake er makkelijk uit kan halen en het blik niet zo schoon hoef te boenen.

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Vervolgens gaat de cake voor een uur de oven in op 180 graden en daarna was hij bij mij perfect. Check altijd nog wel even met een satéprikker of hij echt gaar is. Dit doe je door met de saté prikker door de cake heen te prikken, komt hij er schoon uit? Dan is de cake gaar! Blijven er nog stukjes beslag aan zitten? Dan moet hij nog even wat langer in de oven.

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

Appelmoes cake met kaneel (zonder boter)

En jongens, deze cake in combinatie met de kaneel is echt overheerlijk. Je moet trouwens wel van appelmoes houden, want je proeft de appelmoes echt terug. Maar als je daar rekening mee houdt zoals bij deze cake is het geen enkel probleem. De cake is heerlijk smeuïg en totaal niet droog, wat soms wel eens kan gebeuren als je niet genoeg boter gebruikt. De randjes zijn wel wat taaier dan bij een normale cake, maar de smaak is fantastisch! Ik ga zeker vaker een boter vrije cake bakken met appelmoes! Hebben jullie deze techniek wel eens geprobeerd en wat vonden jullie ervan?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

16 reacties

 1. Ik ben dan benieuwd hoeveel calorieën er nog in zon plak cake zitten er gaat namelijk wel heel veel suiker in zeg:)

  Maar het lijkt mij verder best lekker er zit dan in elk geval veel minder vet in hihi.

 2. Eigenlijk is het jammer dat je de boter weg laat, die helpt juist om je suikerspiegel minder snel te laten stijgen. In plaats daarvan stop je er nog meer ‘suiker’ in. Wat er vaak voor zorgt dat je nog sneller trek krijgt in zoete dingen

 3. Ik ken alleen de bananen variant en met dadels of rabarber/abrikozen compote maar nog niet met appelmoes. Heel logisch aangezien het ook een fruit moes is, maar je moet er maar opkomen. Appel kaneel cake is zowiezo altijd al lekker dus denk ik dat dit ook wel smullen is.

 4. lijkt me heerlijk alleen mag ik geen appelmoes hihih dus hou het bij de roomboter ;) dadels bakken ze ook veel mee lees ik vaak maar ook die mag ik niet maar je kan van alles een x proberen :D

 5. Ik denk eigenlijk dat boter “gezonder” is dan appelmoes, haha..
  Appelmoes is een heeeeel groot deel suiker en dan gaat er ook nog eens extra suiker in.
  Het lijkt me wel lekker hoor, daar niet van.. maar echt WW-verantwoord, dat denk ik niet..

 6. Kan het ook van zelfgemaakte appelmoes (zonder toegevoegde suiker)? En heeft iemand een recept voor cake waar flink wat suiker MINDER in gaat? Wij halveren thuis de hoeveelheid suiker al (voor cupcakes bijvoorbeeld), maar té weinig kan ook niet, dan komt het beslag niet mooi omhoog. Wie oh wie heeft de gouden tip??

  1. Hoi Inkie,
   Ik ben ook niet zo voor veel suiker, dus ik heb minder dan de helft suiker gedaan en om de smaak zoet te houden wat kaneel en koekkruiden toegevoegd. (en wat bakingsoda erin gedaan, dat rijst icm het zuur van de appelmoes)

 7. Zonet je cake uit de oven gehaald en ook alvast geproefd. Hij is werkelijk heerlijk.
  Mijn grote dank voor je recept.
  De volgende keer (die er zéker komt!) doe ik wat minder suiker en ga ik nog wat variëren.
  Maar ik ben echt heel blij met dit mooie resultaat. Dank je wel.
  Groetjes

 8. Heerlijk! Ik gebruik geen boter/melk etc. dus dit was een goed idee! Wel heb ik er minder suiker in gedaan omdat de (overigens ongezoete) appelmoes van zichzelf een zoete smaak heeft. Een beetje vanille, kaneel en koekkruiden en het was echt heel erg lekkere cake!

 9. ik heb hem gemaakt met Zusto (200g) ipv suiker en heb er nog 3 appels in gedaan in blokjes en een doosje rozijnen; OVERHEERLIJK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *