Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ameland, tips en bezienswaardigheden

2022 05 09 15.15.25

Een tijdje geleden waren we voor een lang weekend op Ameland en dit weekend heeft mij echt verrast. Het eiland is klein en compact, maar heeft een prachtige natuur, bruisende dorpjes en heerlijke horeca gelegenheden. Ben je nog opzoek naar een leuke tip voor een weekend (of weekje) weg of wil je gewoon weten wat er allemaal te doen is op het eiland? Ik neem je mee met tips en bezienswaardigheden op Ameland.

2022 05 06 19.38.19

Bereikbaarheid Ameland

De veerboot naar Ameland vaart af vanaf Holwerd, vanaf Zwolle zo’n 1,5 uur rijden. Wanneer je naar Ameland gaat (vooral met de auto) is het verstandig alvast ver van te voren een afvaart te reserveren. Wij deden dit een maand van te voren en toen was er al bijna geen plek meer beschikbaar. Mocht je met de fiets of te voet naar Ameland gaan is er vaak wel genoeg plek. Er rijden verschillende bussen naar de terminal dus het is ook goed bereikbaar met het OV.

Wij deden een weekendje Ameland, dan is het eigenlijk niet nodig een auto mee te nemen. Houdt trouwens ook rekening met vertraging, wij hadden meer dan een uur vertraging op de heenweg. Terug ging heel snel, we konden zelfs een boot eerder nemen. Het is dus echt afwachten wanneer de boten varen. Ik heb al begrepen dat de eilandbewoners dit heel normaal vinden.

Verblijven op Ameland

Wij verbleven op de camping op Ameland, camping Duinoord heeft super leuke tenten te huur je loopt vanaf hier zo het strand op. Camping Duinoord is vanaf de boot binnen 10 minuten te bereiken en heeft allerlei luxe aan boord. Zo heeft het een winkeltje waar je boodschappen kunt halen, fijne toiletgebouwen maar ook de fietsverhuur.

2022 05 07 11.34.28

Winkelen en terrassen in Nes

Nes is het grootste dorp van Ameland en ik moet ook zeggen het leukste dorpje van allemaal, hier is het meeste te doen. Grote winkelketens vind je hier natuurlijk niet, maar wel een aantal super leuke boetiekjes waar je lekker kunt rondsnuffelen. Daarnaast zijn er ook een tal van horeca gelegenheden. Onze favorieten waren:

  • van Heeckeren Grandcafé
  • Nes Café
  • PUUR. IJs

Beachclub The Sunset

Als je de kans krijgt om hier te lunchen of ’s avonds te eten moet je dat zeker doen. Je hebt hier prachtig uitzicht over de zee in de rustige duinen. Schrik hier niet van de prijzen, want die zijn behoorlijk. Maar je hebt hier echt een fantastische avond. De strandtent is super leuk aangekleed en straalt echt sfeer uit. Wij hebben hier geluncht en zijn terug gekomen voor het diner met zonsondergang.

2022 05 08 19.59.20

Hoe mooi is de zonsondergang hier?

Wij zijn voor de lunch naar The Sunset gefietst en dat is iets meer dan een half uur fietsen, ’s avonds zijn we met de auto gegaan wat ook prima te doen is. Overdag stopt er ook een bus mocht je met het OV willen gaan.

The Sunset – Oranjeweg 61, 9161 CB Hollum

’t Strandhuys

Een strandtent iets dichterbij Nes is ’t Strandhuys. Ik vond deze plek echt geweldig, wat een moderne sfeer hebben ze hier, maar ook perfect passend bij de zee en en duinen. Je kunt hier heerlijk eten voor normale prijzen en vooral het terras is heerlijk. Helaas was deze gesloten toen wij er waren in het voorseizoen, maar met mooi weer kun je er heerlijk zitten.

’t Strandhuys – Strandweg 100, 9164 KB Buren

PXL 20220509 124658062 2

Sjoerd Ameland

Je gelooft het niet, maar nog een strandtent die groot favoriet bij ons was. Hier hebben we eigenlijk iedere dag wel gezeten. Dit omdat Sjoerd Ameland naast onze camping lag, maar ook om de leuke zitplaatsen. Sjoerd Ameland heeft een leuke simpele kaart waar wij wel van houden. Daarnaast hadden ze heerlijke cocktails en gin tonics met Nobeltje wat ik heel erg leuk vond om te drinken. Aanrader!

Sjoerd Ameland – Strandweg 70, 9163 GN Nes

Fietsen op Ameland

Het gehele weekend hadden wij twee (elektrische) fietsen gehuurd op het eiland. Het eiland is namelijk zo compact dat je alles gemakkelijk met de fiets kunt doen. Wij huurden de fietsen bij de fietsenverhuur van Kiewiet, deze heeft verschillende punten op het eiland. Ik raad je wel aan van te voren je fiets te huren om teleurstelling te voorkomen (zeker in het seizoen) en als je online van te voren boekt is het nog goedkoper ook.

Een bepaalde route hebben wij niet gefietst, zoveel routes zijn er namelijk niet. Wij hebben gewoon de route langs de kust gevolgd en kwamen een aantal toffe dingen tegen! Hieronder lees je meer over de stops.

2022 05 07 12.03.27

Nobeltje drinken op Ameland

Ameland staat bekend om zijn (of haar?) likeur Nobel. Je kunt hier overal Nobel bestellen, als drankje, ijs of zelfs in de chocolademelk. Dat heb ik geweten want ik heb denk ik elke variant wel gehad op het eiland. Ik vind Nobeltje echt heerlijk en natuurlijk moest ik ook hun eigen winkel bezoeken waar je alles kunt bekijken en proeven. Verwacht geen fabriek of iets dergelijks, het is puur alleen de winkel met een hotel/terras waar je iets kunt drinken. Maar ik ging wel met een grote fles Nobel likeur en gin terug naar huis (vooral die gin is geweldig!).

Nobel slijterij – Gerrit Kosterweg 16, 9162 EN Ballum

Bij Risje

Een van de leukste boetiekjes van het eiland vond ik Bij Risje, die je in het dorp Ballum vind. Hier vind je onder andere de populaire truien ‘eilandmeisje’, die ik natuurlijk ook moest hebben. Daarnaast hebben ze ook hele leuke kleding, interieur artikelen en andere snuisterijen. Heel leuk om hier even doorheen te wandelen.

Bij Risje – Camminghastraat 41, 9162 EK Ballum

2022 05 07 12.58.27

Reddingsboot & Paardengraf

Helemaal aan het westen van het eiland vind je de Reddingsboot en het Paardengraf. Ik kreeg dit van meerdere mensen aangeraden en had zelf iets meer van voorgesteld, maar het ging vooral om het verhaal.

Op 14 augustus 1979 kwam de in Hollum gestationeerde reddingboot Mr. Adriaan de Bruine hulp verlenen aan het in nood verkerende Duitse jacht. Bij het lanceren van de paardenreddingboot in zee gleed de kar in een diepe geul. De acht paarden konden niet tijdig losgekoppeld worden van het onderstel en verdronken. Dit word hier herdacht door het paardengraf.

Mocht je leuk vinden om te zien, de reddingsboot wordt nog steeds te water gelaten met paarden. De data wanneer dit gebeurt kun je vinden op de website van de VVV Ameland.

2022 05 07 14.13.49

Vuurtoren van Ameland

Tijdens het fietsen kwamen we natuurlijk ook nog de vuurtoren van Ameland tegen. Je ziet hem al vanaf ver boven de duinen uit steken en ik vind het echt een prachtige vuurtoren. Je kunt hem natuurlijk vanaf beneden bewonderen, maar je kunt hem ook beklimmen voor iets meer dan 5 euro per persoon. Het zijn heel wat trappen, maar op elke verdieping vind je meer informatie over de vuurtoren. Vanaf boven heb je ook prachtig uitzicht ovet het hele eiland.

De vuurtoren is te bereiken met de auto, maar ook gemakkelijk met de fiets. Wij bezochten hem met de fiets vanaf Nes.

Vuurtoren – Oranjeweg 57, 9161 CB Hollum

2022 05 08 13.20.57

Natuurgebied ’t Oerd

Aan de oostkant van het eiland vind je het natuurgebied ’t Oerd. Hier kun je niet met de auto komen, maar wel met de fiets. Er is hier een prachtig fietspad en wij hebben echt van de rust en prachtige natuur genoten. Je kunt naar Oerd Blinkert fietsen waar een prachtig uitzichtpunt en het hoogste punt van het eiland is. Mocht je zin hebben in een flinke wandeling? Dan kun je nog wandelen naar Het Baken van Ameland wandelen.

2022 05 08 13.06.21

Vlonderpad van het Spijkerpad

Wanneer je naar de oostkant (naar ’t Oerd) van het eiland fietst, kom je het spijkerpad tegen. Je kunt je fiets hier parkeren en een stukje gaan wandelen. Je kunt daarna ook een prachtig vlonderpad tegen naar de duinen. Het is een prachtig stukje om te wandelen en ik kan het je zeker aanraden om mooie foto’s te maken. Ik denk een van de best bewaarde geheimen van Ameland omdat het eigenlijk nergens aangegeven staat.

2022 05 08 16.23.46

Vliegeren op het strand

Waar wij ons echt uren mee zoet gehouden hebben is vliegeren op het strand. Op het strand van Ameland staat best wat wind waardoor je prima kunt vliegeren. Helaas bleek ik er geen talent voor te hebben, maar Danny was er een stuk beter in. Een vlieger kun je daar overal wel kopen (wel duur).

Zijn jullie wel eens op Ameland geweest en wat zijn jullie aanraders op het eiland?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *