Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alles over striae

Misschien is dit wel een van de vervelendste dingen waar je mee te maken kan hebben op je huid: striae. Stiae is ook wel een ander woord voor groeistrepen. Naarmate de huid ‘groeit’ ontstaat er striae. Dit gebeurt vaak bij een zwangerschap, te veel trainen, te dik worden en in de puberteit. Vrij veel vrouwen hebben helaas te maken met dit kwaaltje. Vandaag vertel ik jullie wat het precies in en hoe je er vanaf kan komen.

Hoe ontstaat het?

Striae ontstaat als het onderhuidse bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door snelle groei van het lichaam (dit kan komen door ineens wat aangekomen te zijn, trainen, zwangerschap). Er ontstaan dan strepen, die rood enStriae komt het meeste voor op de huid waar deze het strakst staat, zoals bij de benen, billen, borsten, buik en in je zij. Misschien lucht het je een beetje op om te zeggen dat bijna elke vrouw (en helaas ik ook) hier last van heeft. Je hoeft je dus niet druk te maken in het zwembad dat je de enige bent met de vervelende probleem. Als je ze al wat langer hebt neemt de rood- en paarsheid af van deze plekken en neemt het de kleur van een litteken aan. paarsig kunnen zijn die een paar centimeter lang kunne zijn.

Op de plekken van striae groeien geen haartjes meer en je zweet ook niet op deze plekken. Dat komt omdat de huid hier beschadigd is en dat niet meer mogelijk is. Ook wel logisch want striae is eigenlijk een litteken en daar groeien ook geen haartjes.

Al met al is striae dus een vervelend iets dat komt omdat je sneller bent gegroeid dan dat je huid kon bijhouden. Ik heb het bijvoorbeeld gekregen toen ik aan de pil ging en door de hormonen behoorlijk wat ben aangekomen. Helaas dit ging te snel voor mijn huid en dus heb ik op bepaalde plekken van striae zitten.

Wat kan je er tegen doen?

Helaas kan je echt iets tegen striae niet doen, maar je kan het wel verminderen of een beetje voorkomen! Er zijn verschillende dingen tegen te doen, maar je moet natuurlijk zelf kijken wat het beste bij jou past.

Je kan bijvoorbeeld naar een specialist gaan en die gebruiken een Skin Peeler, dat zorgt ervoor dat het zo goed als bijna verdwijnt. Een bekend iets is ook wel Bio Oil dat je kan kopen bij de drogist om dat op je huid te smeren en natuurlijk het cacoa butter (te koop in de toko, maar op internet vind je het ook)en deze op de plekken te smeren.

En als je weet dat je wat gaat groeien kun je het alvast goed behandelen om de huid goed te masseren en in te smeren met een amandelolie.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

34 reacties

 1. Ik heb het ook een beetje, maar gelukkig valt het amper op. Ik kreeg het bij mijn heupen in de pubertijd en op mijn borsten tijdens/na mijn zwangerschap. Ik stoor me er eigenlijk niet aan maar kan me voorstellen dat het heel vervelend is als het erger is.

 2. Heb het zelf ook eens behandeld op mijn site, ik merkte het de laatste tijd en wist echt niet wat het was, dacht meteen aan enge dingen tot mijn vriend dit zei, mooi is het niet meer heb het wel geaccepteerd

 3. Ik heb striae op mijn bovenarmen, echt verschrikkelijk. Dat is ook de reden waarom je mij niet snel in leuke zomerjurkjes of andere mauwloze/korte mauwen spulletjes zult zien. I

 4. Ik heb er alleen last van op één bovenbeen >_<. Dit is, gok ik zo, gekomen doordat ik elke dag heel intensief de spagaat aan 't oefenen was bij dat been. Ik zou geen andere reden kunnen bedenken, want ergens anders op m'n lichaam heb ik het niet. Ik vind 't niet zo mooi, maar helaas is er inderdaad niet veel aan te doen.

 5. Ik heb het helaas ook -.- En ik noem het op de een of andere manier ‘straie’ (als in: straaije) xD Ik vind ‘striae’ maar een raar woord.

 6. Bah, ook ik ben de pineut. Op mijn bovenbenen, heupen en helaas ook mijn kuiten. Ik troost me met de gedachte dat het gewoon weer zo’n vrouwending is en maak me er niet te druk om. :-D

 7. Ik denk dat het belangrijker is om er gewoon te leren leven. Leuk aan die middeltjes maar werken doen ze niet of nauwelijks. Je hebt geen perfect lichaam…welkom bij de groep.

 8. Handig artikel, erg irritant wanneer je het hebt. Het is zo lelijk! Helaas is er weinig aan te doen.. Bestond er maar een wonder smeerseltje.

 9. Bio-Oil werkt niet. Wat het proces van het zichtbare naar het minder zichtbare wel kan versnellen, is dagelijks flink masseren. Dat is ook wat men met Bio-Oil doet, maar die bewegingen zijn juist de truc, niet de olie! Dus gewoon met bodylotion o.i.d. bereik je hetzelfde effect, als je maar flink masseert!

 10. In het artikel zeg je “Naarmate de huid ‘groeit’ ontstaat er striae” maar het is toch juist wanneer het te snel groeit. Zoals je later beschrijft. Want wanneer je nog in de ‘normale’ groei bent dan krijg je dit niet.

  Ik zelf heb er veel last van, op alle plekken die benoemd zijn. Dit doordat ik in korte tijd ben aangekomen in gewicht (lang leve de pil en het niet meer sporten). In het begin was mijn stiae rood van kleur maar inmiddels is het alwel wit weggetrokken. Gelukkig!
  Hier heeft de Bindweefselcreme van biodermal een beetje aan mee geholpen. Net als alle andere producten een beetje helpen…
  Je eerste afbeelding geeft trouwens wel mooi de stiae weer. Naja mooi…herkenbaar kan ik het beter noemen.

 11. Heb zelf een hele tijd Bio Oil gebruikt, maar voor mij is het er niet minder op geworden of er beter uit gaan zien. Heb het daarna nog gebruikt op acnelittekens maar ook daar zag ik geen verandering.. helaas. Iemand met een goede ervaring?

 12. Mooi informatief artikel =D. Helaas ken ik heb ik dit probleeem ook. Ik gebruik wel Bio-Oil, maar ook niet regelmatig. Maar het komt waarschijnlijk omdat ik mij er verder niet aan stoor denk ik.
  Love,

 13. Handig artikel!
  ik heb zelf ook (helaas) van striae.
  het is bij mij echt gekomen door mijn zwangerschap.
  Ik heb eigelijk elke dag mijn benen,buik en borsten goed ingesmeerd
  met bio oil maar had niet echt t idee dat het iets geholpen heeft.
  ben nog altijd opzoek naar een ” wondermiddeltje” om het minder te
  laten lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *