Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alleen dingen doen, dat is best spannend

Alleen dingen doen, dat is best spannend

Alleen zijn en alleen dingen doen, ik vind het best lastig. Ik hou ervan om bekende mensen om mij heen te hebben en ben ook niet iemand die graag alleen is. Naar de stad, naar het terras, naar het zwembad, naar de IKEA, overal gaan mensen met mij mee en dat vind ik fijn. Alleen soms heb je wel eens een situatie dat niemand met je mee kan en jij toch wel heel erg graag ergens heen wilt, ga je dan alleen of ga je niet?

Alleen dingen doen, ik weet het niet…

Alleen iets ondernemen, ik vind het nogal een ding. En dan bedoel ik niet alleen boodschappen halen of even snel een shirtje in de stad, nee echt alleen iets ondernemen zoals naar de bioscoop, een terrasje pakken, uit eten gaan of naar een accommodatie toe gaan. Ik doe dat soort dingen nooit alleen en van de week had ik zoveel zin in zwemmen en het was bloedheet, maar iedereen was aan het werk. Ik zat te puffen en te zweten op de bank en dacht, fuck it, ik ga gewoon alleen naar het zwembad.

Volgen jullie mij al op Instagram?

Waarom ik dingen alleen doen niet leuk vind weet ik niet, ik vind het namelijk ook niet raar als ik iemand anders iets alleen zie doen. Ik vind het misschien beschamend dat iemand denkt dat ik geen vrienden heb of eenzaam ben, terwijl ik dat helemaal niet ben. Of misschien kan ik mijzelf niet vermaken en is het helemaal niet leuk om iets alleen te doen. Allemaal gekke gedachtegangen die door mijn hoofd gaan waardoor ik dus niet iets alleen ga doen.

Ik ging de uitdaging aan … met mijzelf!

Goed, ik ging dus naar het zwembad met iets van lood in mijn schoenen, ik vond het gewoon niet zo een leuk idee dat ik daar alleen op mijn handdoekje lig terwijl iedereen het leuk in groepjes heeft. Ik loop naar binnen, zoek een plekje in de schaduw op en spreid mijn badlaken uit over het gras. Ik heb een mooi plekje gevonden met wat zon, schaduw en een koel briesje. Trek mijn jurkje uit, installeer mij op mijn handdoek en pak alvast mijn e-reader erbij. Goed, daar zit ik dan in mijn uppie. Het enige contact wat ik heb is mijn telefoon en begin wat op Instagram te scrollen. Na 10 minuten heb ik dat ook wel weer gezien en merk ik dat ik toch wel alleen ben.

Lees ook: Bodypositivity

Ik kijk om mij heen en neem de omgeving eens goed in mij op, iets wat ik normaal niet zo gedetailleerd doe. En wat schetst mijn verbazing, overal liggen mensen alleen te zonnen en een boekje te lezen! Zo gek is het dus helemaal niet dat ik hier in mijn eentje lig de relaxen. Terwijl ik dat zeg voel ik me meteen aangekeken door de mensen die om mij heen komen liggen. Ik hoor ze bijna denken, kijk dat meisje daar alleen liggen dan. Zuchtend pak ik mijn e-reader en lees verder in het boek waar ik zo lekker in aan het lezen was en smeer mij in met zonnebrand. Dan wordt even duidelijk dat je alleen bent, want wie smeert je rug in?!

Half in de schaduw geniet ik van mijn boek en ik verslind de bladzijdes, de omgeving is mij totaal ontgaan en vind het heerlijk die rust. Ik hoef met niemand te praten, met niemand rekening te houden en hoef alleen maar aan mijzelf te denken. Voor ik het weet ben ik 1,5 uur verder en heb ik mijn boek half uit, heerlijk. Ik ontspan helemaal en snap eigenlijk niet waarom ik mij hiervoor zo druk maakte. Niemand heeft mij aangekeken van wat doet die daar nou alleen of wat zielig voor haar.

Alleen dingen doen is best fijn!

Terwijl ik dit typ zit ik alleen te werken in een café, ja je leest het goed, helemaal alleen. Ik heb mijn laptop en een lekker drankje en doe dit gewoon alleen. Ik heb het bloedheet thuis dus besloot lekker de stad in te gaan en een koeler plekje op te zoeken. Verrassend genoeg bevalt dit mij ontzettend goed en vind het heerlijk. Het is hier koel, ik kan productief werken en wordt nergens door afgeleid (behalve dan die lekkere gebakjes die mij aanstaren).

Lees ook: Mijn grootste angst is mijn faalangst

Hoe zit het bij jullie, doen jullie wel eens dingen alleen? Ik vind het best spannend om voor het eerste die drempel over te gaan maar moet zeggen dat het me nu wel heel erg goed bevalt en ik best trots ben op mijzelf, want ik kan er echt van genieten. En als ik zo om mij heen kijk doen heel veel mensen dingen alleen, het was me alleen nog nooit eerder zo opgevallen.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

19 reacties

 1. Wat goed! Ik doe dat eigenlijk ook niet, om een beetje dezelfde redenen/angsten die jij noemt. Ik zou dan eerder mezelf in de tuin installeren haha. Misschien toch eens jouw voorbeeld volgen en het zwembad op zoeken, of in mijn eentje het terras op duiken met een goed boek.. :)

 2. Ja ik heb precies hetzelfde gewoon dat je denkt wat zal die en die denken maar eigenlijk slaat t nergens op maar heb t zelf ook , terrasje zou ik niet snel doen lijkt me toch echt minder gezellig ga wel altijd alleen heel lang de stad in dat vind ik heerlijk met niemand rekening te hoeven houden

 3. Ik ken het gevoel dat je beschrijft heel goed van vroeger. Mijn vriendinnen zochten ook wanhopig mensen op binnen ons groepje als ze wilden shoppen bijvoorbeeld; “je gaat toch niet alleen zeker? Sta je daar kleren te passen in je Remi!” Toen ik er achter kwam dat ik kleding kopen in mijn eentje veel fijner en praktischer vond, wist ik bijna niet hoe ik ze moest kwijtraken ;)

  Later toen ik voor mijn werk als freelancer veel op pad en zelfs nachten weg was, begon ik ook in mijn eentje uit eten te gaan. Een gek gevoel – en nog steeds niet voor mij het summum van gezelligheid – maar soms vind ik de rust heerlijk. Daarbij merk ik dat je snel contact maakt met andere mensen, en dat maakt het ook wel heel leuk. Het is een kwestie van gewenning denk ik, en ook een les dat wat jij doet, anderen helemaal niets uitmaakt. En als dat wel zo is is het een zeldzaamheid! Ik ken ook mensen die alleen naar de bioscoop gaan, maar dat lijkt me erg saai. Misschien moet ik dat ooit eens proberen, gewoon om te zien hoe het is!

 4. Ik vind het juist heerlijk om alleen dingen te ondernemen! Een tijdje terug sprong ik ’s ochtends in m’n eentje op de bus van Antwerpen naar Utrecht, ontdekte ik de stad, checkte alleen in in het hotel en ging ’s avonds zelfs helemaal alleen op restaurant. Daar heb ik ontzettend van genoten. Ik heb er zelfs over geschreven (ik zet het linkje even in het websiteveld).
  Fijn te lezen dat je het ook begint te appreciëren! :-)

 5. Heel goed van jou en je kan het best ;-)
  Toppie van jou (y)
  Ik doe ook veel dingen alleen maar weet toch dat ik altijd bekenden tegen zal komen.
  Zo was ik laatsd naar het NSJ en een vriendin van me ging er vrijwilligerswerk doen.
  Uitendelijk kwam ik friends uit de USA tegen die ik daar met mijn vriendin had leren kennen al jaren geleden….
  Ook nog andere friends die we we van daar al jarenlang kennen…..
  Een vriendin van me die dichtbij woont ook.
  Ook leert men zo mensen kennen uit binnen- en buitenland.
  Ik had me dus goed vermaakt….
  Of de mensen nu jong of oud zijn dat maakt helemaal niets uit.
  Ook heb je dat gezeur niet van ik wil daarheen en ik wil dit doen.
  Lekker de vrijheid om zelf iets te gaan doen.

  Xoxo

 6. Ik ging altijd heel vaak alleen naar de bios… vonden sommige mensen vreemd. Maar heerlijk wat mij betreft! :) Misschien moet ik een keer alleen naar het zwembad. Vriend houdt er niet van, maar ik wel :D

 7. Dit is zo herkenbaar! Eigenlijk doe ik heel veel dingen alleen (totaal niet zielig, ik kies daar zelf voor), zoals de stad in, bios, terrasje enzovoort. Ik vind nieuwe dingen proberen als ik alleen ben wel altijd een dingetje, maar daar probeer ik ook aan te werken :-)

 8. Heel herkenbaar. Meer omdat ik wat vrienden kwijt ben door verschillende redenen en wel eenzamer ben dan ik zou willen zijn en het dan toch maar niet doe. Sinds een paar jaar denk ik nou en! Ik merk dat ik mijn grootse vijand ben met dingen dan niet doen. En weiger dan ook dingen niet meer te doen omdat niemand kan of niemand mee wilt. Ik zwem ( bij het zelfde zwembad als jou) ga naar de bios, uit eten en ook op reis en dat allemaal alleen! Ik ben niet zielig hoor dat ik helaas niet meer zo vrienden heb als voorheen ( vindt het wel heel jammer) maar moet dan maar leren beter alleen te zijn en ontmoet ook mede omdat ik dan veel en vaak (3 a 4 weken voor ik vrienden en of familie zie) toch leuke mensen ontmoet en zelfs vrienden voor het leven ( helaas dit laatste aan de andere kant van de wereld, super niet handig) maar maakt het niet minder. Super goed dat je bent gegaan en er achteraf toch fijn vond en voor herhaling vatbaar kijk maar waar je nu zit, je mag zeker trots op jezelf zijn! Ik noem dit altijd buiten de lijntjes kleuren en ik ben van mening dat je als persoon daar onwijs van groeit.

 9. Ik vind het heerlijk om dingen alleen te doen. Eerlijk gezegd, vind ik het wel eens lastig wanneer mensen met me mee willen wanneer ik iets ga doen. Ik ga graag alleen uit eten, weekendjes weg, op vakantie, naar de film en ik maak graag lange wandelingen in mijn eentje. Ik vind het ook leuk om samen met mijn vrienden of mijn lief te zijn maar ben ook graag alleen. Je schrijft het al in je artikel: wanneer je alleen bent heb je alle ruimte om je eigen dingen te doen; een boek lezen, een beetje voor je uit staren, naar het restaurant waar jij graag wilt eten of in een andere stad precies die dingen doen en bekijken waar jij zin in hebt.

  1. “Eerlijk gezegd, vind ik het wel eens lastig wanneer mensen met me mee willen wanneer ik iets ga doen.”

   Ja, dat herken ik ook wel!

 10. Wat een goed artikel! Ik vind het zelf heerlijk om alleen dingen te doen, maar heb toch ook een beetje de gedachte die jij hebt: dat anderen het raar vinden. Ik ben in januari alleen een paar dagen naar Berlijn geweest en ben daar zelfs alleen uit eten gegaan. Dat laatste vond ik echt wel een ding, maar vond het ook super bijzonder om een keer mee te maken. Je neemt de omgeving inderdaad een stuk beter in je op, je leeft echt anders en ziet andere dingen. Ik pleit ervoor dat iedereen meer alleen moet doen! :-)

 11. Ik doe eigenlijk net zoveel dingen alleen als samen. Soms vind ik dat zo lekker om in mijn uppie dingen te ondernemen(vooral op het gebied van tijd besparen en vrijheid). Vorig maand vertrok ik in mijn uppie voor 5 dagen naar Praag ;)

 12. Ik doe graag en vaak dingen alleen, het is heerlijk! Vroeger wachtte ik altijd tot vrienden tijd hadden voor iets en soms wachtte ik voor niks. Tot ik bedacht: waarom ga ik niet gewoon zelf?! Je leeft maar één keer en dan zou ik leuke dingen aan me voorbij moeten laten gaan omdat niemand tijd heeft?

  Dus ging ik jaren geleden voor het eerst alleen naar de bioscoop. Dat was een verademing! Vrienden van mij gaan het liefst ’s avonds, als haringen in een ton in de bioscoopzaal, ik ontdekte hoe heerlijk het in de bios is tijdens de late middag voorstelling. Yep, zelfs in het weekend is het rustig op dat tijdstip.

  Alleen lunchen doe ik ook. Lekker eten en als ik klaar ben kan ik betalen en opstappen, om daarna te gaan shoppen, ook alleen en in elke winkel kan ik zo lang blijven als ik wil. In mijn eentje een vreemde stad verkennen? I love it. Op mijn bucketlist staat trouwens ‘een keer alleen naar de Efteling’.

  Ik heb me ook nooit geschaamd, sterker nog, dingen alleen doen geeft me juist zelfvertrouwen. Het geeft me ook rust in mijn hoofd. Ik voel me ook totaal niet eenzaam, heb fijne vrienden, waarmee ik ook vaak wat onderneem. Maar ik doe gewoon ook graag dingen alleen!

  En wat me opvalt: er zijn zat mensen die net als ik alleen in de bios zitten, alleen lunchen, alleen shoppen en alleen op een evenement zijn.

  Niks mis met af en toe iets alleen doen! <3

 13. Ik vond het ook altijd wel lastig om dingen alleen te doen die jij noemt, maar alleen winkelen vind ik dan wel weer heerlijk! Toch denk ik wel dat ik het ook zou redden, precies zoals jij het omschrijft :)

 14. Ik vind het geweldig, ik hief met niemand rekening te houden en kan gaan en staan waar ik wil. Wat een ander daarvan vind daar denk ik niet eens over na! Ik geniet en wil onafhankelijk zijn. Zo ben ik altijd al geweest. You can do iT! Liefs Irene

 15. Ik heb mijn hele leven dingen ook alleen gedaan. Waarom zou ik dingen laten als niemand met me mee kan/wilt. Dat betekend dat ik mezelf beperk omdat anderen niet kunnen/willen. Mijn vriend en ik hebben bijvoorbeeld een abonnement op de Efteling, maar als hij aan het werk is en ik ben vrij en heb zin om te gaan dan stap ik de auto in en ga. 1 van mijn vriendinnen vroeg of ik dat niet vervelend vind dat andere mensen mij dan zielig enzo vinden. Maar daar heb je het weer, waarom jezelf zo beperken voor anderen. Wat zij vinden doet er niet zoveel toe. Ik ken ze niet en ik weet dat ik niet eenzaam ben. Maar soms is het zo lekker om alleen dingen te doen. Hoef je ook geen rekening te houden met een ander. Dat alleen geeft al zoveel rust ?

 16. ik moet zeggen dat ik het onwijs goed en dapper vind dat je toch alleen op pad gaat terwijl je wel die gekke gedachtes had, ik ben vandaag voor de eerste keer alleen op pad geweest heb wat gedronken bij een restaurantje en had me boek ook bij me, alleen doordat ik me best ongemakkelijk voelde wou ik graag lezen maar mensen zaten me aan te staren waardoor ik het idee kreeg dat ik eenzaam ben of iets en dat ben ik zeker niet.dus heb me boek in me tas gelaten.
  ik ga morgen naar het buitenbad alleen zwemmen, want ergens voelde het heel goed om op mezelf te wezen en dan te beseffen dat je alleen op eigen benen de boel gaat verkennen dat is heel spannend maar oh zo goed om je zelfvertrouwen op te krikken

  ik hoop dat er meer mensen alleen dingen gaan proberen te ondernemen en voor alle lezers jaa het is spannend maar alles wat je denkt zit in je hoofd en dat moeten we loslaten, want je bent niet zielig als je alleen op stap gaat

  greetz Danny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *