Zoek
Sluit dit zoekvak.

AHA en BHA in skinare, wat is het nou precies?

AHA en BHA in skinare, wat is het nou precies?

Op dit moment zie je overal AHA en BHA terugkomen op skincare producten, maar wat is het nou precies en wat is het verschil tussen beide? Goed idee om dat eens uit te gaan zoeken en ik vertel je er graag meer over!

Wat is het ingrediënt AHA?

De afkorting AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid. Dit zegt je waarschijnlijk ook niet meteen wat, maar glycolzuur is de meestgebruikte vorm. Daarnaast heeft het ook nog andere vormen zoals: melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur en amandelzuur. Een AHA zuur klinkt misschien vrij heftig, maar deze is ook heel erg goed te gebruiken voor een gevoelige huid. Een AHA is een exfoliant die de doffe en droge huid weer laat stralen.

Een AHA is vaak verkrijgbaar in de vorm van een gel of lotion. Vaak gebruik ik lotion vormen omdat die vaak makkelijk op de huid aanbrengen met een watje. Maar de welbekende AHA en BHA peeling van The Ordinary heeft de vorm van een gel.

Wat is het ingrediënt BHA?

De afkorting van BHA staat voor Beta Hydroxy Acid. Dit is salicylzuur, iets wat denk ik meer mensen kennen. Wanneer je de huid met een BHA exfolieert dan verwijder je op milde wijze de bovenste laag dode huidcellen. Een BHA reinigt tot diep in de poriën waardoor puistjes en andere oneffenheden verminderd worden. Doordat de huid nu goed schoon is en geen dode huidcellen meer heeft kunnen de producten die na de BHA aangebracht worden ook sneller opgenomen worden door de huid.

BHA komt vooral voor in lotion’s, maar ook in crème en gel producten. Vaak wordt het ook gewoon salicylzuur genoemd in plaats van een BHA. Zelf gebruik ik BHA producten in alle vormen en merk echt dat het wat doet voor mijn huid.

Zelf gebruik ik vooral de BHA producten omdat ik een vette huid heb. Mijn favoriete producten met AHA’s en BHA’s zijn:

AHA en BHA in skinare, wat is het nou precies?

Wat is het verschil tussen AHA en BHA?

 • Een AHA heeft meerdere soorten (hierboven genoemd) en een BHA maar één
 • Een AHA is meer geschikt voor de droge tot normale huid
 • Een BHA is meer geschikt voor een gecombineerde tot vette huid
 • AHA wordt in een concentratie tot 10% gebruikt
 • BHA heeft een maximale consumenten concentratie van 2%

Waar moet je op letten bij het gebruik van een AHA of BHA?

 • Gebruik het niet iedere dag, tenzij aangegeven is dat het kan
 • Gebruik na het gebruik altijd een goede zonnebescherming omdat het een zuur is waardoor je sneller kan verbranden
 • Je kunt beide producten in combinatie met elkaar gebruiken. Vaak kun je het ook als combinatie kopen
 • Kies een exfoliant die bij jouw huidtype past. Met een vette huid kun je beide prima gebruiken, een droge huid kan beter de BHA skippen
 • Let op het percentage dat in het product zit. Soms zit er amper wat in en is het niet zo werkzaam
 • Begin je met het gebruik van een AHA of BHA? Bouw dit dan rustig op en begin met één keer in de week.

Gebruiken jullie een AHA of BHA product en wat vinden jullie er van? Ik kan in ieder geval niet meer zonder omdat ik echt het verschil merk.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

10 reacties

 1. het klinkt als een fijn product! zelf niet gebruikt wel zoiets bij mijn huidtherapeut, durf alleen niet te zeggen of het een beetje overeenkomt

 2. Ik heb verschillende exfolianten van Paula’s Choice geprobeerd maar geen enkel zorgde voor minder roodheid of een betere huid, helaas!

 3. Ik zweer bij The Ordinary. De AHA/BHA solution gebruik ik eens per week, de glycol acid toner om de andere dag. Werkt voor mij perfect. Prijs/kwaliteit verhouding uitstekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *