Afval update: ik vind het maar lastig

Afval update: ik vind het maar lastig

Ik weet niet waarom, maar ik heb toch veel meer moeite met me te herpakken met afvallen dan ik dacht. Misschien omdat ik het stiekem in mijn hoofd wel goed vind en blij met mezelf ben. Ik ben nu bijna 15 kilo kwijt en vind mezelf nu eigenlijk wel prima. Alleen voor de vorm wil ik toch die 75 of 80 kilo halen. Gewoon omdat dat mooier op de weegschaal staat denk ik. Dus ik heb zo mijn goede en slechte dagen. De ene dag heb ik er echt lak aan en de andere dag ga ik er weer vol voor. Ik vind het maar lastig.

Eerlijk is eerlijk, ik ben een snelle opgever en ik vind snel al iets goed. En ja, daar ben ik dan echt tevreden mee. Vroeger was ik namelijk ook blij met een 5,5 als ik daar niets voor had gedaan. Het was namelijk een voldoende en heb er geen moeite voor hoeven doen. Eigenlijk is dat een typische eigenschap van mij, ik wil nergens teveel moeite voor doen als het ook makkelijk kan en je zelf makkelijk het doel kan bereiken door deze iets aan te passen. Sommige mensen hebben een super wilskracht en gaan er voor de volle 200% voor. Ik vind 50% ook goed als ik het dan maar haal, maar dit is iets typisch Aranka’s. Mijn moeder zou lachen als ze dit leest (hoi Mam).

Dus, ik zit een beetje met mezelf in gevecht, de ene kant zegt, ach Aranka, het is prima zo. En de andere kant zegt, dat ik zwak ben en gewoon moet doorgaan tot het einde naar het niet eens zo onrealistische doel van 75 tot 80 kilo. Zo jojo ik van dag tot dag door en moet ik eerlijk toegeven dat mijn ‘het is wel prima zo’ gevoel meer dagen in de week heeft dan de gemotiveerde kant. Wel hou ik nog elke dag de weegschaal in de gaten en ben ik als de doods dat er weer een kilo bij aan zit. Gelukkig heb ik dat goed onder controle en komt er niets meer bij. En als ik dit weer zo typ kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik er gewoon niet goed mee door ga.

Afval update: ik vind het maar lastig

Enfin, mijn afgelopen week was dus met hoogtepunten en diepe dalen. Ik ging uit eten, barbecueën en snackte lekker in het weekend. Maar door de weeks heb ik mijn vrij goed aan mijn voeding gehouden. Ik werkte wel 35 uur en heb dan wel even wat extra’s nodig dus hield me niet precies aan de punten, maar omdat ik zoveel loop op mijn werk en sta merkte ik er uiteindelijk niets van op de weegschaal. Laten we naar de resultaten gaan kijken:

VORIGE WEEK

 • Gewicht: 89,0 kg
 • Buikomvang: 103 cm
 • Beenomvang: 63 cm
 • Armomvang: 31 cm

DEZE WEEK

 • Gewicht: 87,9 kg
 • Buikomvang: 102 cm
 • Beenomvang: 62 cm
 • Armomvang: 31 cm

Al met al toch nog goede resultaten deze week en hopelijk zit ik volgende week weer op mijn oude gewicht van 87 kilo of zelfs minder. Ik merk echt dat ik dit soort artikelen nodig heb om mijn doelen te halen. Omdat ik het nu openbaar maak en mezelf misschien een beetje schaam door er neer te zetten dat het weer niet is gelukt het mij weer meer motivatie geeft om door te gaan. Dus wellicht worden jullie al gek van mijn updates, maar mijzelf helpt het enorm.

Deze week staat er weer meer dan 30 uur werken op de planning en daarnaast ook nog keihard werken aan mijn blog. Volgens mij blijft er niet eens tijd over om te snoepen, hoop ik. Tot volgende week met hopelijk eens een écht positieve week!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reply
  Anna
  18 september 2016 at 11:34

  Heel begrijpelijk dat je met jezelf in gevecht bent. Knap dat je het toch nog volhoudt, want de resultaten zijn dus wel echt super goed! Succes Aranka, je kunt het!

 • Reply
  Mariska
  18 september 2016 at 11:54

  Ik vind dat je het goed doet, maar herken me zelf wel echt in jou. Dat heb ik ook, geen moeite willen doen en snel ergens genoegen meenemen. Vaak kies ik ook de makkelijkste weg maar toch houd ik het best wel vol dat Weight Watchers :) Zet hem op!

 • Reply
  Jessica
  18 september 2016 at 12:03

  Wat knap dat je al zoveel bent afgevallen & dat je het na wat lekkere vakantieweken weer zo goed oppakt! :)
  Begrijpelijk ook dat je al heel tevreden bent, 15 kg afgevallen zijn is niet niks en je ziet er stralend uit. Een verminderde buikomvang verkleint echter wel sterk de kans op hart- en vaatziekten, misschien toch nog een beetje extra motivatie om door te zetten!

 • Reply
  femketje
  18 september 2016 at 12:04

  ik vind het echt al super om te zien dat je al zoveel bent afgevallen! you can do it <3

 • Reply
  Nynke
  18 september 2016 at 12:34

  Woh, 15 kilo is echt veel, wat goed van je!
  Met jouw lengte vind ik je gewicht echt niet raar. Qua afvallen is het denk ik net wat je zelf wil. Wil je ermee doorgaan, lekker doen. Vind je het zo prima, dan is daar ook echt niks mis mee.

  Enneh, heel simpel. Het is ook lastig!

 • Reply
  Merel
  18 september 2016 at 14:13

  Ik zit dit te lezen en denk bij mezelf: meid, laat die weegschaal met rust. De weegschaal wordt een obsessie en je BMI zegt al helemaal geen bal over je gezondheid.
  Ga er nu maar één keer per week op staan, of zelfs minder vaak dan dat. Afvallen is een proces en bovendien heb je er discipline voor nodig, geen motivatie. Immers is discipline iets waar je in al je aspecten van het leven baat bij hebt. Ook zou ik willen zeggen; laat jouw streefgewicht gaan. Ga bewegen omdat je het leuk vindt en het je beter laat voelen, niet omdat je dat getalletje op de weegschaal wil halen. Want wat als je die gehaald hebt? Dan zie ik het al gebeuren dat je er geen f.ck meer om geeft en alles eet wat los en vast zit. Alweer: discipline. Maak er een levensstijl van, geen doel.

  Ik ben een hele tijd zwaar sportverslaafd geweest en het kon voor mij niet dunner en afgetrainder. Zodra ik onder de 60 kg ging schieten, was ik trots (ook al was het door de consequenties van een kater) en hoe meer mijn sleutelbeen aanwezig was, des te beter. De aanblik van mijn ribben in mijn borstkas als ik mijn armen bewoog maakte mij meer blij dan nodig was. Ik heb vaak genoeg leuke dingen afgezegd met vriendinnen omdat ik MOEST sporten en ik die calorieën niet wou hebben. Waarschijnlijk ben ik het tegenovergestelde van jou, maar ik weet wat het idee van een bepaald aantal kilogram met je doet en werkelijk waar, helemaal niks goeds. Wanneer je dat loslaat, voel je je zoveel beter. Die kilo’s en centimeters gaan er toch wel af als je er je best voor doet, maar het is mentaal zoveel beter wanneer je er niet mee bezig bent.

 • Reply
  chucky1012
  18 september 2016 at 14:58

  Jij bent al zoveel kilo’s kwijt en doe gewoon wat jij goed vindt.
  Niets is verplicht.
  Je bent zoals je bent….

  Xoxo

 • Reply
  Nicole
  18 september 2016 at 20:40

  Ik snap dat het lastig is! Afvallen is ook niet makkelijk. Ik vind wel dat je het echt super goed doet hoor! Echt! Heel erg knap!

 • Reply
  Kim
  19 september 2016 at 06:38

  Knap hoor, hoe je het doet! En die schaamte? Nergens voor nodig!!

 • Reply
  rachel
  19 september 2016 at 10:50

  ik vind dat je goed bezig bent maar meid trek er toch niet zo zwaar aan!! afvallen doe je niet effuh 123 ;) en mensen die aan de lijn zijn wat ik btw een vervelend woord vind maar goed zijn er constant mee bezig en geloof me dat werkt niet!!! gewicht verliezen is niet lijnen maar je levenstijl aanpassen !!!

 • Reply
  Loes | Gewoon iets met Loes
  19 september 2016 at 14:48

  Ik snap je dilemma helemaal hoor. Dat afvallen is ook gewoon zo’n strijd. Waarom gaat dat nou niet vanzelf! En je bent al zoveel kwijt, ik vind het knap hoor! Ik zit zelf momenteel (al heel lang) op een plateau, en kom er niet af. En doe er ook te weinig voor hoor, maar kan het ‘even’ niet opbrengen..

 • Reply
  Mirte
  21 september 2016 at 10:10

  Als ik dit lees, snap ik hoe lastig je het vindt! Dit is namelijk een geval van extrinsieke vs. intrinsieke motivatie. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, wil je afvallen voor jezelf, omdat je dit zelf waardevol vindt, omdat je je beter wilt voelen, etc. Dus: een motivatie vanuit jezelf. Als je extrinsiek gemotiveerd bent, wil je afvallen zodat je maar een kleiner getal op de weegschaal ziet, zodat je er minder ‘zwak’ uitziet op je blog, zodat andere mensen je knapper zullen vinden of iets dergelijks, etc. Kortom: dingen die buiten jezelf staan. Het zal je niet verbazen dat intrinsieke motivatie je veel verder helpt dan extrinsieke motivatie! Mijn (ongevraagde, sorry) tip zou zijn om die weegschaal even links te laten liggen (behalve op vaste weegmomenten), en gewoon te kijken naar wat jíj belangrijk vindt. Anders heb je dadelijk je (extrinsieke) doel bereikt, en dan val je weer terug in je oude gewoontes, omdat het je (intrinsiek) toch niet zo heel veel uit maakt, en dat zou zonde zijn van de moeite!

  Sorry voor de lange comment, hopelijk heb je er wat aan. :)

 • Reply
  Tio
  15 november 2019 at 15:30

  Als je je maar niet slap voelt maar vind het wel knap en een prestatie neerzet. Het vergt wel discipline vooral met kerst met die lekkere hapjes laten staan vergt veel van je doorzettingsvermogen.

 • Laat een reactie achter