Search
Close this search box.

8 tips om dagelijks duurzamer te leven

Droge handen door desinfectie gel of wassen – zo kom je er vanaf!

We willen het allemaal, maar het is in de praktijk nog best lastig, duurzamer leven. Ik wil ook graag mijn steentje bij dragen, maar het is nog best lastig bepaalde patronen te doorbreken waardoor je een duurzamer alternatief kiest. Ik wil je vandaag een aantal tips geven waardoor je heel gemakkelijk wat duurzamer kan leven.

1. Vermijd wegwerp plastic

Dit is iets waar ik zelf wel bewust mee bezig ben. Ik koop nooit meer een plastic tasje in de supermarkt, losse flesjes water of andere plastic verpakkingen die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Ik neem altijd een eigen tas mee, doe drinken in een beker die ik meerdere keren kan gebruiken (net zoals een broodtrommel) en vind rietjes echt onzin om te gebruiken. Het zijn maar kleine dingen, maar ik probeer er zoveel mogelijk op te letten.

2. Groene stroom en gas

Overstappen naar groene stroom is natuurlijk ook een goed alternatief voor grijze stroom. Groene stroom wordt zoveel mogelijk dichtbij en duurzaam wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen zoals zon en wind. Je kunt gemakkelijk en goedkoop gas en licht afsluiten en je bent weer een stukje beter bezig (als je nog geen groene stroom of zonnepanelen had)!

3. Duurzame beauty producten

Tegenwoordig zie je steeds meer beautybars voorbij komen, denk aan een shampoo bar, zeepblokken en dergelijke zonder plastic verpakkingen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan uitwasbare wattenschijfjes of houten tandenborstels. Dit om steeds meer plastic en verpakkingsmateriaal te besparen. Ik vind het een leuke en goede nieuwe trend!

4. Doe de kraan uit wanneer je geen water gebruikt

Hier maak ik mij nog wel eens schuldig aan. Ik zet vaak de kraan al aan en ga daarna mijn handen nog eens goed inmasseren met zeep. Gevolg, de kraan stroomt zo 20 seconden voor niets. Of ik wil onder de douche gaan en zet de douche alvast aan terwijl ik mij nog moet uitkleden. Dan stroomt de douche ook al een hele tijd voordat ik er eindelijk onder stap. Zonde! Doe de kraan dus pas aan wanneer je hem nodig hebt.

5. Koop tweedehands kleding

Voor de lockdown vond ik het heerlijk om in de pauze lekker te neuzen in de kledingwinkels. Nu dat nog steeds niet gemakkelijk kan ben ik fan geworden van platformen waar je online je kleding kan verkopen. Ik heb echt al heel wat leuke dingen gekocht, maar ook verkocht! Zo krijgt je kleding toch nog een tweede leven en koop ik niet iets echt ‘nieuws’.

6. Pak de fiets of ga lopen in plaats van de auto

We weten allemaal dat auto’s milieuvervuilend zijn. Maar het is zo lekker makkelijk om even te auto te pakken. Zelf betrap ik mij er ook steeds vaker op, maar ik moet van mijzelf dan toch maar weer met de fiets naar het werk of lopend boodschappen doen. Niet alleen vanwege de beweging, maar ook dat het veel beter is voor het milieu.

7. Plak een nee/nee sticker op de deur

Guilty, ik vind het heerlijk om in de folders te neuzen, maar elke week krijgen we weer stapels vol krantjes binnen die na 5 minuten weer in de papiercontainer verdwijnen. Zonde, van al het papier! Als je een nee/nee sticker op je brievenbus plakt krijg je geen folders en krantjes meer en dat bespaart een hoop papier. Enne, je kunt alle folders ook gewoon online bekijken!

8. Pas de temperatuur aan

Alles kan best wat koeler zonder daar last van te hebben. Zet je CV bijvoorbeeld een graadje koeler en de temperatuur van je koelkast hoeft ook niet zo laag te zijn. De wasmachine hoeft ook niet altijd op 60 of 40 graden te draaien. De meeste wasjes worden ook prima schoon op 30 graden. En wat dacht je van de droger? Skip die eens een keer en hang de was lekker buiten te drogen!

Zijn jullie bezig met duurzamer leven en met welke dingen houden jullie mee rekening? Ik ben benieuwd, deel het zeker in de comments!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

10 reacties

  1. Goed artikel! Eigenlijk doe ik al deze dingen al, voor mij zijn deze dingen dan ook behoorlijk vanzelfsprekend. Ik kan me voorstellen dat als dit nog ‘nieuw’ voor je is, deze tips erg handig zijn. Wat ik verder o.a. nog doe is weinig vlees en zuivel eten, lokale producten kopen, wasbare luiers gebruiken en niet op vliegvakantie (pre-corona dan). Verder koop ik vrijwel alles, dus niet alleen kleding, tweedehands.

  2. Goede tips! Ik had voorheen een Nespresso apparaat, maar ben nu overgestapt op een volautomaat die de koffiebonen maalt. Het afval is daardoor pure koffiedrab die zo bij het GFT kan, in plaats van al die cupjes van het Nespresso apparaat. Scheelt behoorlijk in restafval.

  3. Een beetje meer doordenken en kennis vergaren voor er iets geroepen wordt is blijkbaar geen overbodige luxe. Groene stroom klinkt mooier dan het is, zon en wind leveren namelijk niet voldoende energie om aan de vraag te voldoen. Dan wordt er (bij)gestookt in biomassa centrales, hiervoor worden elders ter wereld hele bossen gekapt met alle gevolgen van dien. Elektrische auto klinkt ook zo fijn. Om deze van een accu te voorzien wordt in Verweggistan (o.a Congo) lithium gewonnen, enorm milieuvervuilend,zeer schadelijk voor de natuur, mijnwerkers en de omwonenden (zie o.a. https://www.autoblog.nl/het-enorme-probleem-van-lithium-en-accu-productie). En dan hebben we het nog niet over andere grondstoffen. Ik kan nog plenty andere voorbeelden noemen maar een groot probleem is dat veel mensen nawauwelen wat hen wordt verteld zonder zelf onderzoek (naar het hele proces) te doen. Ik ken iemand die vlijtig shampoobars etc gebruikt (goed voor milieu) maar cremes uit een Koreaanse webshop bestelt, ruim 12.000 zeemijlen met een van de meest vervuilende brandstoffen ter wereld (HFO) om het smeersel hier te krijgen. Logisch toch?

  4. Je kunt een gieter in de douche zetten om het ‘opwarmwater’ op te vangen. Hier zit geen zeep in en kan dus over de planten (superhandig in de zomer!). Nespressocupjes kun je laten recyclen.
    Maar groene stroom heeft nog wel wat haken en ogen, zoals hierboven ook genoemd.
    En bijv. elektrisch rijden met een auto is heel mooi, maar zo’n auto moet geproduceerd worden en de elektriciteit om de auto mee op te laden is lang niet altijd groen.
    Aan de andere kant: alle beetje helpen en als iedereen nou eens een klein ding aanpakt, scheelt dat best veel.

    1. Nespresso cupjes kan je inleveren, helaas worden er (nauwelijks, 1%) cupjes van gemaakt, wel pennen en fietsen. Het zorgt dus niet voor minder aluminiumverbruik.

  5. Weet je die leuke panties van de Zeeman nog. Niet duur, en is ie kapot dan kun je ‘m snel wegdoen. Maar Google eens hoeveel panties down the drain gaan in Nederland alleen elk jaar.
    Als je zoekt naar een duurdere panty met een zgn high performance yarn hou je je panty heel en kun je ‘m vaker dragen.

  6. Fijn artikel, maar er zijn nog zoveel andere zaken die ook erg impact hebben op het milieu bv de veeteelt en zuivelindustrie. Voeding vermijden waar palmvet in verwerkt zit (ontbossing van tropische regenwouden). Duurzame kleding kopen die lang meegaat, ik zoek trouwens ook naar het label ‘fair trade’ en koop enkel iets nieuws als iets versleten is. Ook verre vliegreizen zijn zeer vervuilend. Allemaal dingen om over na te denken! ;)

  7. Tuurlijk prima om iets duurzamer te doen, als individu. Maar het allergrootste probleem is nog steeds de industrie, inclusief de veeteelt. Plus die kleine groep mensen die bijna dagelijks of wekelijks ‘voor hun werk’ moeten vliegen. Kleine groep, maar oh zo vervuilend. Terwijl het niet nodig is, hebben we gemerkt.
    Hier geen auto, geen kids en veel minder vlees. Dat is al heel wat, denk ik zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *