Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 tips om een kleine badkamer in te richten

Heb je een kleine badkamer in je huis? We geven toe: de inrichting ervan kan dan een uitdaging zijn. Maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Ook van een kleine badkamer valt iets moois te maken. Lees verder voor tips en inspiratie.

Bron afbeelding: Shutterstock

Meten is weten

In kleine ruimtes is deze maar al te bekende regel extra belangrijk: meten is weten. Je kunt zo ook beter tot slimme oplossingen komen. Zoek bijvoorbeeld een wastafel en een kast die precies naast elkaar passen. Of kies voor een klein bad, dat je tussen twee wanden kwijt kunt. Ook de maat van de douchewand is iets om rekening mee te houden. Hoe strakker alles in de badkamer past, hoe beter! Zo kun je immers juist meer met de ruimte dan je vooraf misschien dacht. Meet alles op, maar maak ook een tekening of plannetje voor de badkamerindeling. Als je alles gaat verbouwen, is dit al helemaal een aanrader. Maar ook als je een paar onderdelen aanpakt in de ruimte, helpt zo’n tekening je om het eindresultaat alvast voor je te zien.

Combineren maar

In een kleine badkamer is het slim om verschillende functies te combineren. Kies bijvoorbeeld voor een douchewand met geïntegreerde opbergruimte, inclusief plankjes of nissen voor shampoos en douchegels. Multifunctionele meubels, zoals een wastafel met een ingebouwd kastje eronder voor extra opbergruimte, zijn ook een goede keuze.

Licht kleurgebruik

Om de badkamer optisch groter te laten lijken, let je op het kleurgebruik in de ruimte. Kies voor lichte kleuren! Met donkere kleuren lijkt je badkamer namelijk extra klein. En dat wil je nu juist voorkomen. Denk je bij lichte kleuren meteen aan een saaie badkamer met enkel witte tegels en wit sanitair? Dat hoeft gelukkig niet zo te zijn. Combineer wit met zand, beige en grijs. Maar ook pasteltinten kun je een plekje geven in de badkamer, zoals zachtroze of -groen. Het is leuk om hiermee te spelen!

Badkamer uitbreiden

Heb je een wat grotere verbouwing voor ogen? En kom je er toch maar moeilijk uit met de badkamerindeling? Overweeg dan of je de badkamer toch wat kunt uitbouwen. Misschien grenst de ruimte wel aan de slaapkamer. Dan is het vaak een optie om een muur te doorbreken en een stukje van de slaapkamer samen te voegen bij de badkamer. Een aannemer of andere bouwprofessional kan je hier natuurlijk over adviseren en bij helpen. Het kan zeker goed uitpakken! Dat zit namelijk zo: in een badkamer is elke vierkante meter die erbij komt al een nuttige toevoeging. Hier kun je bijvoorbeeld precies het toilet plaatsen. Of zo past een douche er makkelijker bij of misschien wel een vrijstaande badkuip. En in een andere ruimte zoals een slaapkamer mis je die vierkante meter (of paar vierkante meters) vaak juist niet echt. Je kunt het in ieder geval uitzoeken!

Kritische selectie

Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk moet je keuzes maken met een kleine badkamer. Je kunt hier simpelweg niet alles plaatsen. Een bad én een douche? Dat wordt misschien een moeilijk verhaal. Maar je kunt dus wel voor de combinatie gaan, zoals we hierboven benoemen. Denk ook na over manieren om ruimte te besparen, zoals het installeren van een ovaal bad in plaats van een rechthoekig bad, en het monteren van handdoekhaken in plaats van een handdoekenrek. Minimalisme is de sleutel. Kies alleen voor essentiële items en vermijd overbodige opsmuk.

Oké, die kleine badkamer is misschien niet je droombadkamer. Maar je kunt er toch iets moois van maken! Kies het juiste meubilair en sanitair. En werk je ideeën eerst goed uit. Zo kom je in ieder geval in de buurt van het wenselijke totaalplaatje.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *