Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 Kindvriendelijke DIY tuinprojecten

De zomer is de perfecte tijd om samen met je kinderen van de tuin te genieten en creatief bezig te zijn. Met een paar kindvriendelijke DIY-projecten kun je je tuin omtoveren tot een speelparadijs waar je kinderen zich urenlang kunnen vermaken. Maar welke projecten zijn niet alleen leuk om te maken, maar ook veilig en duurzaam?

Bron afbeelding: Shutterstock

1. Bouw een zandbak

Een zandbak is een klassieker die nooit uit de mode raakt. Het biedt eindeloos speelplezier voor kinderen van alle leeftijden. Om je zandbak extra bijzonder te maken, kun je deze onder een overkapping plaatsen. Dit biedt schaduw op zonnige dagen en bescherming tegen regen, waardoor je kinderen altijd buiten kunnen spelen.

Je kunt eenvoudig zelf een zandbak maken met wat houten planken en een zeil voor de bodem. Zorg ervoor dat je hout gebruikt dat behandeld is om bestand te zijn tegen weersinvloeden. Vul de bak met speelzand en voeg eventueel wat zandbak speelgoed toe.

2. Maak een kleurrijke moestuin

Een moestuin is niet alleen leerzaam, maar ook een leuke manier om kinderen te betrekken bij tuinieren. Kies een zonnige plek in de tuin en maak een aantal verhoogde bedden of gebruik grote potten. Laat je kinderen helpen met het kiezen van groenten, kruiden en bloemen om te planten. Radijsjes, wortels en tomaten zijn goede keuzes omdat ze snel groeien en gemakkelijk te verzorgen zijn.

Om het project extra leuk te maken, kun je de moestuin kleurrijk decoreren. Laat je kinderen de plantenlabels beschilderen of maak vrolijke bordjes met de namen van de planten. Dit maakt het voor hen nog leuker om te zien hoe de planten groeien en om te leren over de verzorging ervan.

3. Bouw een klimmuur

Voor de avontuurlijke kinderen kun je een klimmuur in de tuin maken. Dit project vereist wat meer planning en materialen, maar het resultaat is de moeite waard. Je kunt een stevige houten wand of een bestaande muur in de tuin gebruiken als basis. Bevestig hieraan speciale klimstenen die je in sportwinkels of online kunt kopen.

Zorg ervoor dat de klimmuur veilig is door hem stevig te bevestigen en een zachte ondergrond zoals gras of rubberen tegels eronder te plaatsen. Een klimmuur biedt niet alleen veel speelplezier, maar helpt ook bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden en het zelfvertrouwen van je kinderen.

4. Creëer een waterspeelplek

Een waterspeelplek is perfect voor warme zomerdagen. Je kunt een eenvoudige waterspeelplaats maken met behulp van plastic bakken, slangen en een waterpomp. Plaats de bakken op verschillende hoogtes en verbind ze met slangen om een klein watercircuit te maken. Kinderen kunnen het water verplaatsen en spelen met verschillende waterstralen.

Een andere optie is om een klein kinderzwembadje onder een overkapping te plaatsen. Dit zorgt voor schaduw en houdt het water koeler. Voeg wat waterspeelgoed toe zoals gieters, waterpistolen en drijvend speelgoed om het plezier te vergroten. Zorg altijd voor toezicht bij waterspeelplekken om de veiligheid van je kinderen te garanderen.

5. Maak een fantasierijke speelhuisje

Een speelhuisje is een leuke manier om de verbeelding van je kinderen te stimuleren. Je kunt een eenvoudig speelhuisje maken van houten pallets of een kant-en-klaar bouwpakket gebruiken. Laat je kinderen helpen bij het schilderen en decoreren van het huisje om het echt hun eigen plek te maken.

Voor extra speelplezier kun je het speelhuisje inrichten met kleine meubeltjes, kussens en boeken. Maak een veranda of een klein terras onder een overkapping om een schaduwrijke speelplek te creëren. Het speelhuisje wordt zo een perfecte plek voor avonturen.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *