Search
Close this search box.

4G en 5G – wat is nou eigenlijk het verschil?

4G en 5G – wat is nou eigenlijk het verschil?

Als ik door de stad heen loop terwijl ik op mijn telefoon kijk zie ik ineens mijn 4G icoontje in een 5G icoontje veranderen. Cool, ik heb hier dus 5G! Toen ik vorig jaar een telefoon kocht wilde ik wel graag een telefoon met 5G, want dat is natuurlijk de toekomst. Ik ging toen voor de Samsung Galaxy S20 Plus die het nieuwe 5G netwerk ondersteunt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen 4G en 5G?

Bron afbeelding: Shutterstock

Ik weet nog goed de overgang van 3G naar 4G, dat vond ik echt een groot verschil. Het internet was echt beduidend sneller dat het oude 3G netwerk. Als ik nu ook ergens ben (in het buitenland bijvoorbeeld) waar ik alleen maar 3G ontvang heb ik echt het idee alsof ik ergens in de middeleeuwen zit. Tegenwoordig is er dus alweer een nieuw netwerk, maar wat is er eigenlijk zo nieuw en beter aan? Want heel eerlijk gezegd, ik merk er vrij weinig van of ik nou op 4G of 5G zit.

Wat is 5G eigenlijk?

5G is een nieuw netwerk dat mobiele apparaten aan elkaar verbind. Denk natuurlijk aan telefoons, maar tegenwoordig zijn ook steeds meer auto’s, drone’s, tablet’s en andere mobiele apparaten die gebruik kunnen maken van internet aangesloten op dit netwerk. De afkorting staat voor de vijfde generatie ‘mobiel internet’, niet heel spannend dus. Vandaar dat het nummer oploopt.

Verschillen 4G en 5G:

Snelheid in te toekomst

Dat ik op dit moment vrij weinig verschil qua snelheid merk dat kan kloppen. Op dit moment zitten 4G en 5G op 500 Mbit/s. Daarmee heb je al super snel internet. Maar dit gaat veranderen, in 2022 wordt een nieuwe 5G frequentie gelanceerd waardoor je nog sneller kan internetten. Ik ben heel benieuwd want ik vind dit al snel en vlekkeloos werken.

Grotere ondersteuning bij apparaten

Ons leven wordt steeds slimmer. Denk aan auto’s die 5G gebruiken, robots die werk voor ons gaan opknappen of wat dacht je van ons slimme huis? Dit soort apparaten zijn allemaal met internet verbonden, maar wat als je nou een apparaat wil gebruiken waar geen WiFi is? Dit soort apparaten zullen in de toekomst dus gebruik gaan maken van 5G. Vet handig voor apparaten in huis die dus net geen WiFi bereik hebben zoals een slimme deurbel of camera voor in de tuin.

Meer capaciteit

Ik denk dat iedereen dit wel herkent. Je staat op een groot festival en het is mega druk. Je zoekt je vrienden maar je kunt ze met geen mogelijkheid vinden. Even een berichtje sturen of bellen dan maar. Maar je raadt het al, geen bereik! Het nieuwe 5G netwerk heeft veel meer capaciteit zodat meer mensen tegelijk van het netwerk gebruik kunnen maken zonder dat de snelheid naar beneden gaat. Ideaal voor toekomstige festivals.

Echte grote merkbare verschillen qua mobiel internet op je telefoon is er nog niet echt dus. Maar 5G is wel klaar voor de toekomst en in mijn opzicht is het een mooie verandering. Ik hou van slimme gadgets en als dat zo meteen dan nog beter kan werken is dat alleen maar positief.

Hebben jullie al een telefoon met 5G ondersteuning of nog niet?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

2 reacties

  1. Nee ik sta persoonlijk niet achter 5g. Er zijn te weinig onderzoeken gedaan wat het op langere termijn met ons lichaam en hoofd doet. Vergeet niet de straling is constant aanwezig, we leven in een soort magnetron. Wellicht raakt het de natuurlijke navigatie van dieren en vogels?. En dat alleen maar omdat de mens sneller wil?.. om vervolgens er alles aan te doen om te kunnen ontspannen.. sorry voor mij dus een nee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *