Zoek
Sluit dit zoekvak.

12 Verschillende manieren om tijgerbalsem te gebruiken

Wie kent het niet, tijgerbalsem. Een goedje wat je op je lichaam smeert, warm wordt en vooral goed is voor je spieren. Maar wist je dat je tijgerbalsem of ook wel tiger balm voor heel veel doeleinden kunt gebruiken? In dit artikel vertel ik je meer over tijgerbalsem en waar je het allemaal voor kunt gebruiken.

Bron afbeelding: Shutterstock

Wat is tijgerbalsem?

Wist je dat tiger balm, of in het Nederlands tijgerbalsem al meer dan 100 jaar oud is? Oorspronkelijk komt het uit Azië, Singapore om precies te zijn. Het is bedacht door de kruidendokter Aw Chu Kin en al jarenlang een begrip over de hele wereld. Tijgerbalsem is een mix verschillende oliën die een pijnstillend effect hebben. In tijgerbalsem vind je de volgende ingrediënten:

  • Menthol
  • Munt
  • Kamfer
  • Kruidnagel
  • Kruidnagel

Van bovenstaande ingrediënten gebruiken ze de olie en die wordt samengevoegd met bijenwas en vaseline om hier een smeerbare substantie van te maken. Je hebt een rode en witte tijgerbalsem. De ingrediënten van beide producten zijn hetzelfde, alleen de rode variant is sterker dan de witte variant.

Waar mag je tijgerbalsem niet smeren?

Tijgerbalsem is een wondermiddel, maar je mag het niet overal op smeren. Hou er rekening mee dat je tijgerbalsem niet op een geïrriteerde huid mag smeren om verdere irritatie te voorkomen. Smeer het daarnaast ook niet in je ogen.

Hoe vaak mag je tijgerbalsem gebruiken?

Tijgerbalsem kun je zo vaak als je wilt gebruiken, wanneer je denkt dat de werking minder wordt kan je het weer opnieuw smeren. Het beste zou zijn de balsem ’s ochtends en ’s avonds aan te brengen op de huid.

Waar kun je tijgerbalsem voor gebruiken?

Tijgerbalsem of ook wel tiger balm kun je dus voor heel veel doeleinden gebruiken. Het is een soort van wondermiddel net zoals Sudocrem of Vaseline. Hieronder zie je een handig lijstje met alle doeleinden.

1. Tijgerbalsem tegen spierpijn

Ik denk dat iedereen wel weet dat tijgerbalsem goed is tegen spierpijn. Heb je last van je spieren na het sporten of door een andere oorzaak spierpijn? Breng dan wat tijgerbalsem aan op de plek waar je pijn hebt en masseer dit even goed in. Was daarna je handen en laat het intrekken. De warmte van tijgerbalsem werkt ontspannend voor de spieren.

2. Koude voeten

Heb je last van koude voeten of vooral koude voeten tijdens het slapen? Smeer je voeten in met een beetje tijgerbalsem. Door het masseren stimuleer je je bloedsomloop en door de balsem worden je voeten ook warmer. Ideale tip voor de koude voeten in de winter.

3. Muggenbulten

Irriterende en jeukende muggenbulten? Smeer er wat tijgerbalsem op en door de warmte voel je de jeuk en irritatie een stuk minder.

4. Hou insecten op afstand

Over muggen en insecten gesproken, smeer wat tijgerbalsem op je lichaam als anti-muggen preventie. De intense geur van tijgeebalsem vinden de muggen maar niets waardoor ze op afstand blijven.

5. Verstopte neus

Heb je last van een verstopte neus en wil je wat vrijer ademen? Smeer wat tijgerbalsem onder en op je neus, door de menthol die in tijgerbalsem zit kun je al snel vrijer ademen.

6. Verminder je keelpijn

Keelpijn en wil je dat graag verminderen? Smeer een beetje tijgerbalsem op je keel en nek, daarna zal de keelpijn door de warme werking minder moeten worden.

7. Hoofdpijn verminderen

Tijgerbalsem kan ook heel erg goed tegen hoofdpijn helpen. Als je wat tijgerbalsem op je slapen of voorhoofd smeert, zul je merken dat de hoofdpijn minder zal worden.

8. Misselijkheid verminderen

Ben je misselijk en wil je daar wat tegen doen? Smeer een beetje tijgerbalsem op je slapen en pols en ruik hier af en toe aan om de misselijkheid te verminderen.

9. Diarree

Heb je last van diarree, smeer dan wat tijgerbalsem rondom je navel en ga even liggen. Breng je handen naar je buik en ontspan. Probeer zo even te liggen en door de warmte kan de diarree verminderen.

10. Eelt en kloven verzorgen

Eelt en kloven op je voeten zijn het gevolg van een droge huid. Smeer daarom de rijke balsem die vol met oliën zit op je voeten en je zult zien dat de kloven en het eelt minder worden.

11. Stickers verwijderen

Heb je nog ergens een sticker op zitten die heel erg blijft plakken? Verwijder hem met wat tijgerbalsem. Door de oliën die in de balsem zitten weken de stickers los en plakken ze niet meer!

12. Nare geurtjes tegengaan

Heb je vast van nare geurtjes? Smeer wat tijgerbalsem op je lichaam of zet een potje open op een plek wat niet zo fris ruikt. De sterke geur van de tijgerbalsem werkt neutraliserend.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

  1. Ik zelf gebruik het als ik rugpijn heb.
    Dan verzacht het inderdaad.
    Maar je hebt het niet enkel in zalf maar ook in pleisters en die zijn super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *