Search
Close this search box.

10x Planten die iedereen in leven kan houden

shutterstock 789379897

Ik vind het echt super leuk om mijn interieur gezelliger te maken met planten. Mijn woonkamer staat dan ook vol met prachtige planten, maar ik moet deze nog wel eens vervangen. Ik ben namelijk geen held in het verzorgen en onderhouden van planten. Nou heb ik wel eens de fout gemaakt om lastige planten te kopen, ze teveel (of te weinig) water te geven of de plant een verkeerde plek te geven. Ben je net zoals mij ook een kluns met planten, dit zijn tien planten die iedereen in leven kan houden!

Bron afbeelding: Shutterstock

Goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je een plant aanschaft is het natuurlijk handig om te kijken of de plant geschikt is voor jouw ruimte. Dit kun je vaak online in de beschrijving van de plant vinden of op het label in de winkel. Op de website 123planten staat heel duidelijk waar je plant moet staan en hoe je hem moet verzorgen. Handig, want wanneer de plant op de juiste plek staat en je weet van te voren dat hij weinig verzorging nodig heeft moet het goedkomen!

Mocht je een plant aanschaffen, is het ook verstandig de plant een goede start te geven. Zorg dat je een goede pot hebt met genoeg ruimte voor de wortels. Geef de plant extra voeding door middel van plantenvoeding of kijk naar hydrocultuur planten.

Hydrocultuur planten

Wist je dat hydrocultuur planten, planten zijn die speciaal zijn gekweekt? Je kent ze misschien wel, planten die in die gekke kleibolletjes staan, dit zijn hydrocultuur planten. De planten zijn zo gekweekt dat de wortels extra goed tegen water kunnen en hier zelfs in kunnen staan zonder dat het gaat rotten. Doordat de planten in kleikorrels staan kan er ook genoeg zuurstof bij de wortels. Handig is ook dat hydrocultuur planten maar één keer in de vier weken water nodig hebben. Ideaal als je dus niet zo goed bent met planten en het water geven daarvan. Als je ze die ene keer in de maand water geeft mag dat ook best wat meer zijn omdat de wortels dus goed tegen water kunnen. Laat je dus snel planten dood gaan? Dat mag met dit soort planten dus eigenlijk niet meer gebeuren.

Natuurlijk hebben hydrocultuur planten ook verzorging nodig. Maar wel minder dan normale planten. De hydrocultuur planten (of eigenlijk de wortels) kunnen goed tegen water. Daardoor kun je ze een flinke hoeveelheid water geven waar de plant een geruime tijd mee kan doen. Als je de plant voldoende water geeft dan een hydrocultuur plant wel een maand zonder verdere verzorging. Vandaar dat je altijd op kantoren of in openbare ruimtes planten ziet in van die klei bolletjes, zo hoeft niet elke week iemand de plantjes water te geven.

Mocht je geen hydrocultuur planten hebben, dan kun je ook uit één van deze makkelijk in leven te houden planten kiezen:

1. Cactussen

De cactus is een geschikte plant voor mensen die amper tot niet naar hun planten om kijken. Cactussen doen het goed in een warme en droge omgeven en je kunt ze gerust in de zon neerzetten. Water hebben ze amper nodig (misschien één keer in het kwartaal een beetje) waardoor het de ideale plant is voor mensen die er geen omkijken naar willen hebben.

2. Yucca

Wil je een wat grotere plant in de woonkamer hebben staan die niet al teveel verzorging nodig heeft? Dan is de yucca een goed idee! De yucca is er in verschillende soorten en heeft maar één keer in de maand water nodig (mocht je hem in de felle zon zetten dan wel iets meer).

3. Scindapsus pictus

Met de Scindapsus pictus kun je ook niet veel fout doen. Het is een leuke hangplant die in de zon of schaduw kan en niet te veel verzorging nodig heeft. Ik heb hem in de schaduw in de gang hangen en hij doet het perfect. Geef hem niet al te veel water, maar zorg wel dat de grond niet uitdroogt. Oja, mocht hij nou te groot worden, je kunt hem heel makkelijk stekken!

4. Sanseveria

Nog zo’n oersterke plant is de Sanseveria! Bij mij staat hij in de vensterbank, in de volle ochtend zon. Ze staan op mijn slaapkamer en ik vergeet daardoor deze ook nog wel eens water te geven. Geen nood, want ook deze plant kan super zonder wat water. Je moet hem wel iets verzorging geven, want wanneer de grond helemaal uitgedroogd is moet je hem weer wat water geven, maar dat kan prima 1x in de maand.

5. Aloë Vera

De Aloë Vera lijkt wel een beetje op een cactus, maar dat is het zeker niet. Deze stekelige plant doet het ook prima zonder al te veel water maar staat wel het liefst in de zon. Wanneer de bladeren een beetje roze/rood beginnen te kleuren is het tijd voor een scheut water.

6. Vetplanten

Je hebt ze in allerlei soorten, maten en kleuren, de vetplant! De vetplant kan ook prima zonder al te veel water. Kan in een zonnige ruimte, maar ook zeker in een ruimte zonder al te veel licht. Geef ze af en toe een klein beetje water en ze zijn al tevreden!

7. Rhipsalis 

Opzoek naar een mooie hangplant die niet teveel verzorging nodig heeft? Dan is de Rhipsalis iets voor jou! De Rhipsalis staat het liefst in de zon en heeft liever niet al te veel water. Wanneer de grond echt droog is geef je hem pas weer water.

8. Graslelie

Nog een leuke, maar makkelijke plant is de graslelie ook wel Chlorophytum genoemd. Hij heeft prachtig blad en is een lekker volle plant. De plant staat het liefst niet te nat (dan gaan de wortels rotten) en heeft genoeg aan 1x in de twee weken een klein beetje water. Laat de grond goed droog worden en geef ze daarna weer wat water.

9. Sedum Tornado

Dit is echt een makkelijke plant en ik heb ze altijd in de vensterbank staan. Ze doen het goed in de volle zon, lusten wel wat water, maar als ik ze af en toe een keertje vergeet is er niets aan de hand. Ik heb ze in een bloempot op pootjes staan zodat de takken er leuk overheen kunnen hangen. Toppertjes deze plantjes!

10. Zamioculcas

De Zamioculcas vind ik echt een leuke plant en ik heb er al meerdere malen eentje gehad. Helaas vond de kat deze ook heel leuk waardoor hij niet heel mooi bleef. Maar de Zamioculcas heeft niet al te veel water nodig en kan het goed volhouden in droge grond. Vergeet je deze plant dus wel eens, dan overleeft ‘ie het wel!

Ben jij een held met planten en welke plant raad jij aan die nooit vergaat?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *