Zoeken
Sluit dit zoekvak.

10 dingen waar ik mij niet meer druk om maak tijdens het sporten

10 dingen waar ik mij niet meer druk om maak tijdens het sporten

Sporten, het was eerst meer een sport om eindelijk te gaan sporten dan het sporten zelf. Ik zag overal beren op de weg en schaamde me voor ik weet niet hoeveel dingen. Tegenwoordig boeit het me niet meer zoveel en weet ik dat ik voor mijzelf ga en mij niet druk om de rest moet maken. Ben of was jij ook een onzekere sporter, dan herken jij je vast in deze punten!

Hulp vragen bij het sporten

Ik dacht in het begin het zelf wel even te doen zonder hulp, maar als snel blijkt dat ik toch echt hulp en uitleg nodig heb bij oefeningen. En ook omdat ik een slechte motoriek heb heb ik ondersteuning nodig en kan ik sommige oefeningen beter niet doen. In het begin was ik als de dood om hulp of uitleg te vragen maar ik heb gemerkt dat dat alleen maar fijn is en dat je dan ook veel sneller vooruitgang boekt.

Ongewenst haar

Ik scheer mij vrij geregeld, maar in de winter toch wat meer. Normaal scheerde ik me elke keer voordat ik ging sporten, want stel je voor dat iemand die stoppels onder je armen ziet of onder je broek uit. Tegenwoordig trek ik mij daar niet meer zoveel van aan, dan maar een paar stoppeltjes ‘who cares’.

Een dubbele kont

Dit vond ik echt super gênant in het begin en checkte mijzelf tien keer in de spiegel of je de rand van onderbroek niet door de strakke joggingbroek heen zag. Inmiddels heb ik mij er maar bij neergelegd dat je die gewoon af en toe ziet. Gelukkig heb ik even de billen van mijn mede sporters gecheckt en die hebben ook last van dit fenomeen. Oh en hetzelfde geldt trouwens met een doorschijnende broek tijdens het squatten.

Oefening verkeerd doen

Ik heb last van mijn grove motoriek en mijn evenwicht is heel slecht. Het gebeurt dan nog wel eens (of heel erg vaak) dat ik een oefening totaal verkeerd uitvoer. Eerst ging ik dus alles uit de weg en deed ik alle veilige en makkelijke oefeningen. Tegenwoordig vraag ik hulp en train ik samen met vriendinnen of begeleiders en ga ik in de meest gênante houdingen om het maar goed te leren.

Omkleden in de kleedkamer

In het begin vond ik dit echt ongemakkelijk, even in je nakie in de kleedkamer staan waar iedereen je kan zien. Ik vond het stiekem al een beetje ongemakkelijk om naar te kijken bij een ander. Meestal kleed ik mij thuis om dus hoeft het niet, maar soms wil je je toch even douchen en omkleden in de sportschool als je bijvoorbeeld meteen door moet. Het is even over een drempel heen maar daarna is het ook heel gewoon.

Dat ik geen maatje 36 heb

Terwijl ik mij in het zweet werk staat er iemand met een super strak lijf naast mij even mooi te wezen. Half jaloers kijk ik haar aan en vraag ik me tegelijker tijd af wat ze hier doet. Ach, als ik hier goed mijn best blijf doen zie ik er over een tijdje ook wat meer zo uit. Laten we het maar als #goals zien.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Dat zeggen ze toch altijd? Maar ik vond het in het begin ontzettend frustrerend dat ik veel oefeningen nog te moeilijk vond of heel erg licht moest uitvoeren. Inmiddels boeit het me niet meer en doe ik alles op mijn eigen niveau en tempo. Ik ben goed bezig en daar gaat het om. En hoe vaker je het doet hoe beter het gaat.

Dansende lovehandels

Ik weet dat ik geen maatje 36 heb en ik heb dan ook een paar prachtige bandjes boven mijn broek uitkomen. In het begin schaamde ik mij voor het op en neer zwiepen van deze lovehandels tijdens het lopen of hardlopen. Inmiddels maakt mij dat ook echt niets meer uit.

 

Oefeningen naast fanatiekelingen doen

Dit vond ik eerst echt verschrikkelijk waardoor ik het zelfs skipte. Ik heb een sportschema en moet in de vrije ruimte ook mijn oefeningen doen. Maar als er dan iemand of een groepje heel fanatiek bezig was durfde ik daar niet naast te gaan stuntelen. Inmiddels maakt mij dat ook niet meer uit, al vind ik het nog wel lastig.

Mijn lichaam

Ik weet nog heel goed dat ik tijdens een groepsles in de spiegel naar mijzelf keek en echt dacht, jeetje wat zie jij eruit. Tegenwoordig kijk ik tijdens een oefening nog wel eens naar mijzelf met een kritische blik en ben blij dat er nog steeds 15 kilo af is in vergelijk met dat moment toen. Ik ben nog lang niet bij het ideale plaatje, maar ik kan wel met tevredenheid naar mijzelf kijken.

Gaan jullie wel eens sporten of naar de sportschool en herkennen jullie je in deze situaties? En heb jij daar nog last van of heb je je daar ook overheen gezet?

Afbeelding Shutterstock Healthy young woman warming up outdoors.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

8 reacties

  1. Ondanks dat ik door het sporten en gezond eten van maat 44 naar maat 36 ben gegaan zijn dit dingen waar ik zelf ook last van heb en ik denk iedereen . het belangrijkste is dat jij je goed voelt door het sporten . en het allerbelangrijkste is iedereen is mooi .?

  2. denk dat iedereen dat wel heeft meis maar idd who cares!! idereen komt daar om zich in het zweet te werken en niet om de beauty uit te hangen toch :D

  3. Gek genoeg maak ik me eigenlijk nooit zorgen als ik ga sporten. Ik scheer me in de winter dus niet, en vraag me eigenlijk ook een beetje af hoe kort je broek moet zijn dat je er stoppels kunt zien?!? …ohhh… je benen. Ahhh. Okay, ik en mijn gutter-mind. Ik draag altijd lange broeken. Lekker loszittende lange broeken. Verder draag ik altijd iets met mouwen, dus onder mijn oksels zie je ook niet. En al zou je het zien: het is maar haar. Nog geen 20 cm hoger zit er een hele bos van op mijn hoofd. Jammer dan.
    Dus eigenlijk zou je naast mij moeten trainen! Ik zie er waarschijnlijk veel erger uit dan jij! :)

  4. Denk maar altijd zo, iedereen in de sportschool is er om zichzelf te verbeteren. Ook het mooie meisje met maat 36 naast je. Misschien wil ze een betere conditie krijgen of sterker worden! Als iemand die ook vaak naar de sportschool gaat moet ik zeggen dat ik inmiddels nergens meer van op kijk.
    Maakt niet uit hoe dun of dik je bent, of hoe handig of onhandig, iedereen die is komen opdagen en zijn/haar best doet is wat mij betreft al goed bezig :)!

  5. als we allemaal na één keer als fitgirl de gym zouden verlaten zouden alle sportscholen failliet gaan, top dat je het zo goed doet, het is geen modeshow ;) wel denk ik dat we als vrouwen onderling toch minder kritisch naar elkaar moeten worden want ik vraag me echt af of mannen zich ook zo druk maken voor ze gaan sporten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *