Favoriet toetje: Macaroni in melk

Gisteren postte ik een foto op Twitter en op Facebook van mijn toetje die avond. Namelijk macaroni pijpjes gekookt in melk. Veel mensen vroegen af wat dit was. Sommigen dachten zelfs dat het macaroni met kaas was en en dan suiker over heen. Nee het is heel simpel macaroni gekookt in de melk en dit in laten trekken. Een zelfbedacht recept van mijn moeder en het is echt heerlijk!

Wat heb je nodig?

  • Goedkope melk
  • De allergoedkoopste macaroni
  • Basterd suiker of gewone suiker
Dat is alles wat je nodig hebt, het is dus echt heel simpel te maken en iedereen heeft dit denk ik wel in huis. Let wel op dat je dit echt met macaroni pijpjes van de euroshopper of lidl doet want met duurdere pijpjes van Honig of dat soort merken wordt het niet zo lekker.

Vul het steelpannen voor 2/3 met melk en voeg hier de macaroni pijpjes aan te. Je moet zelf maar inschatten hoeveel je nodig hebt, wat in dit pannetje zit is genoeg voor 3 personen. Nu moet het melk gaan koken en de melk in de macaroni gaan trekken. Na het koken laat je het nog een half uur zachtjes opstaan. Als het melk ingetrokken en verdampt is voeg je weer een klein beetje melk toe. Kijk er dus  niet raar van op als je hele pak melk ineens leeg is.

Als de pijpje mooi groot en zacht zijn geworden is het klaar. Let wel op dat je ze lang in de melk hebt staan koken op een laag vuurtje zodat er geen ‘pasta’ smaak aan zit. Voeg als er geen melk meer in zit nog een beetje aan toe voor het pap effect.

En dan is het klaar om op te eten, ik doe er altijd nog een beetje suiker overheen om het iets zoeter te maken. En werkelijk waar het is echt goddelijk, je kunt het vergelijken met rijstepap, alleen dan net iets anders (ik vind dit lekkerder)!

Het is dus heel erg makkelijk en iedereen vindt het echt heerlijk die bij ons komt eten. Ik ben benieuwd of jullie hier wel eens van hebben gehoord of dit misschien een keer gaan namaken! Je moet het echt een keer proberen want het is echt geweldig, je weet niet wat je mist!

98 reacties

  • Reageren
    Paola
    4 maart 2012

    Ik heb hier nog nooit van gehoord en vind het een aparte combinatie, maar dat betekend niet dat het niet lekker kan zijn ;)

  • Reageren
    Chantal
    4 maart 2012

    Ohh bah nee, ik weet nu al dat ik dit niet lekker ga vinden haha….

    • Reageren
      Debora
      4 maart 2012

      haha dat heb ik ook !

      • Reageren
        Lotte
        5 januari 2013

        Dat weet je niet als je het nog nooit hebt geprobeerd ;)

  • Reageren
    MySuperSweetLife
    4 maart 2012

    Aparte combinatie, ik ben al niet zo gek op macaroni dus ik denk niet dat ik dit heel lekker ga vinden!

    Liefs

    • Reageren
      Aranka
      4 maart 2012

      Het smaakt totaal niet naar macaroni door de melk ;)

  • Reageren
    HollandaBeauty
    4 maart 2012

    Leuk weer een keer een recept maar het is niet mijn ding, haha

  • Reageren
    Esmay
    4 maart 2012

    Helemaal niks voor mij! Ik hou al niet van rijstepap, maar dit lijkt me ook echt niet lekker!
    Doe maar maar gewone macaroni met tomatensaus haha! :P

  • Reageren
    Miranda
    4 maart 2012

    hmm nee ik denk niet dat het wat voor mij is.

  • Reageren
    Leonie
    4 maart 2012

    Ah, het is net dikke riest :P Precies hetzelfde maar dan met rijst, en een klontje boter in het midden :) vond ik altijd zoooo lekker!

  • Reageren
    charile
    4 maart 2012

    Ik denk niet dat ik dit lekker zal vinden ^^

  • Reageren
    stef
    4 maart 2012

    nou eerst dacht ik huh maar ziet er eigenlijk best lekker uit ja!!!

  • Reageren
    Marieke
    4 maart 2012

    Bijzonder… Het ziet er best lekker uit, maar wel heel vullend als je al een flinke maaltijd op hebt! Misschien ga ik het eens proberen als zoete lunch, haha.

  • Reageren
    Milou
    4 maart 2012

    Apart, ik kende het nog niet! Maar het klinkt lekker, misschien wel eens proberen ;-)

  • Reageren
    Elke
    4 maart 2012

    Ziet er best wel lekker uit! :)

  • Reageren
    Jenny
    4 maart 2012

    Hmmm, ben het nu aan het maken!! Alleen ik doe het met honig macaroni, euroshopper hadden we niet ); laat je weten hoe ik het vind!!

    • Reageren
      Aranka
      4 maart 2012

      Ik ben erg benieuwd, laat me me weten wat je ervan vond?

  • Reageren
    Yara
    4 maart 2012

    Wat apart zeg! Ik ben toch wel benieuwd eigenlijk.

  • Reageren
    Mariska
    4 maart 2012

    Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!

  • Reageren
    Samantha
    4 maart 2012

    Ik weet niet wat ik hiervan moet verwachten, haha. Ik zou het wel een keer willen proberen. :)

  • Reageren
    Kelly
    4 maart 2012

    Ik vind deze combinatie met rijst wel erg lekker, dus ik denk dat ik dit ook wel lust! Ik ga het eens proberen!

  • Reageren
    Tamara
    4 maart 2012

    Ik heb hier echt nog nooit van gehoord. Ik houd niet zo van melk, denk dus niet dat ik dit ga proberen

  • Reageren
    Souhailla
    4 maart 2012

    Ik doe dit ook altijd maar dan zonder suiker en een andere soort macaroni (kleine bolletjes)

  • Reageren
    Ilse
    4 maart 2012

    Ohw lijkt me echt lekker! Ga het ook x proberen :)

  • Reageren
    LottedeJ
    4 maart 2012

    Oh, dit lijkt me lekker! Even kijken of ik het in huis heb, dan ga ik het straks even maken haha! Het is trouwens ‘de melk’, niet ‘het melk’.

  • Reageren
    Vera
    4 maart 2012

    Wat apart! Ik ben wel nieuwsgierig :)

  • Reageren
    Charlotte
    4 maart 2012

    Het ziet er heel erg lekker uit!
    ben erg benieuwd, ga het zeker eens proberen!xxxxx

  • Reageren
    Romy
    4 maart 2012

    Hmm, ik vind warme melk niet lekker en ik hou niet zo van macaroni, helemaal niet als het glibbert. Denk dus niet dat dit een recept voor mij is, haha.

  • Reageren
    Suzanne
    4 maart 2012

    Ik denk dat ik dit eens ga proberen! Liever houdbare melk dan verse?

    • Reageren
      Aranka
      4 maart 2012

      Maakt niet uit, wij vinden het zonde van de verse melk, haha!

  • Reageren
    Mick van de Wiel
    4 maart 2012

    Bij ons noemen ze dit ‘pietenpap’ ;). Haha

  • Reageren
    Carolien
    4 maart 2012

    Oh dit ga ik zo even maken, lijkt me een simpel maar lekker toetje!

  • Reageren
    Valeria
    4 maart 2012

    Mijn moeder maakt dit ook, maar dan met rijst :)

    • Reageren
      Lise
      5 januari 2013

      Ik ken het ook alleen met rijst! Mijn opa maakte dat vroeger altijd, ‘vroeger’ toen er echt geen geld was werd de gekookte rijst bewaard en werd en pap van gekookt. Zelfde idee, gekookte rijst met melk in laten koken, tot een dikke pap. Heerlijk met een klontje boter en wat suiker!

  • Reageren
    gerrianne
    4 maart 2012

    Ik ben onder de indruk! Heel apart, en daar hou ik van !
    Heel erg leuk om dit te lezen ! :)

  • Reageren
    Raab
    4 maart 2012

    OH LEKKERRRR HAHA BEDANKT VOOR DE TIP :D

  • Reageren
    Jana
    4 maart 2012

    Ga ik eens proberen :D x

  • Reageren
    xx.Yvonne
    4 maart 2012

    he, wat grappig. Wij maken dit ook altijd alleen dan niet met macaroni maar met rijst en gewoon als hoofdmaaltijd en niet als toetje (al zou dat ook kunnen als je minder opschept:P) Errug lekker! Ik ben er echt fan van en het is ook zo lekker snel en simpel te maken!
    Ga deze versie ook eens een keertje proberen :) Bedankt voor het delen van het recept!
    xx.

  • Reageren
    Anouk
    5 maart 2012

    Met die bastard suiker er overheen ziet het er best lekker uit!
    Maar ik lust geen melk en geen macaroni.. dus denk niet dat het een groot succes is haha

  • Reageren
    Margreet
    6 maart 2012

    Mijn nichtjes aten dit vroeger ook wel eens. Ze noemen dit altijd tovermacaroni :)

  • Reageren
    Helmie
    18 maart 2012

    Dank je wel voor het recept had er zon trek in
    ! Het is trouwens niet door je mams bedacht :) is een
    Heel oud Hollands recept wij aten het vroeger al en mijn moeder toen Ze klein was ook

  • Reageren
    Kim
    30 april 2012

    Wij voegen er na het koken wat puddingpoeder bij.
    Dan heb je macaronipap. Superlekker!

  • Reageren
    Hannelore
    25 oktober 2012

    Bij mijn man aten ze dat ook altijd al thuis. Ik heb het recept van mijn schoonmoeder gekregen. Bij ons werd het Piepjes genoemd. Alleen eten wij het als hoofdmaaltijd en niet als toetje. Verder doen wij er geen bruine suiker meer overheen want bij ons word gelijk wat suiker mee gekookt en wij doen er vanillestaafjes in zodat het een lekkere vanillesmaak krijgt. Als je i.p.v. suiker vloeibare zoetstof neemt heeft het ook wat minder kalorieën en het is net zo lekker. Voor ons is en blijft het een traktatie.

  • Reageren
    Myriam Maggen
    29 december 2012

    jawel lekker :) mijn mama maakte het ook altijd, maar wist niet meer hoe het moest, en kan het haar spijtig genoeg niet meer vragen :'( . dus kga het zeker nog eens proberen met dit recept :)

  • Reageren
    Ashleey
    5 januari 2013

    Ziet er wel apart uit, maar ik vind melk verschrikkelijk haha

  • Reageren
    miesemuis
    5 januari 2013

    Hm, mijn eerste gevoel is: IEW. Ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan warme (of lauwe, eigenlijk alle temperaturen behalve écht koud) melk.. maar ergens ben ik ook wel weer benieuwd, zo met die suiker enzo… Maar of ik het ga maken… nee :P.

  • Reageren
    Ju.
    5 januari 2013

    Had je dit recept niet al eens eerder op je site gezet? Ik dacht dit namelijk al eerder gelezen te hebben hier :)

  • Reageren
    LounaBeauty
    5 januari 2013

    Volgens mij is dit een oud artikel,, klopt dat??? Aan de comments te zien wel.. Zat al zo raar de kijken. Nou ondanks dit… leuk artikel alleen helemaaaaal niks voor mij. Moet wel zeggen dat ik het nog niet heb geproefd, dus eigenlijk mag je dan niks zeggen. Dus… KOM MAAR OP. :)

  • Reageren
    DennaMichelle
    5 januari 2013

    Het ziet er raar uit, ik moet zeggen ik hou niet van melk dus deze sla ik over.
    Wel schitterende potten waar je alles in hebt zitten!

  • Reageren
    gxxxxx
    5 januari 2013

    dit recept bestaat al heel lang. mijn oma at dit al toen ze klein was

  • Reageren
    onelifecanmakeachange
    5 januari 2013

    ik vind het een rare combinatie haha. toch lijkt het me niet mega vies.

  • Reageren
    Nadine
    5 januari 2013

    Ik durf het niet aan.. Geen idee waarom. ;o

  • Reageren
    BeautyFrique.com
    5 januari 2013

    Ik dacht eerst: Yikes. Maar ik ga het och eens proberen! Kan me er wel iets bij voorstellen dat het lekker zal smaken!!

    Even snuffelen of ik nog goedkope macaroni in de kast heb staan. De basterdsuiker en Euroshopper melk heb ik wel in ieder geval :).

    Bedankt voor het makkelijke recept Aranka. Hihi, I love makkelijke recepten!

  • Reageren
    dita
    5 januari 2013

    Ben wel benieuwd

  • Reageren
    Sanne
    5 januari 2013

    Een interessant recept! Ik wil je wel even de tip geven om goed op je spelling te letten, er staat heel veel fouten in. ‘de/het melk’ ‘de/het pijpje(s)’ Dit leest erg ongemakkelijk.

  • Reageren
    Lenneke
    5 januari 2013

    Ik heb dit recept al eerder voorbij zien komen, maar ik heb me er nog niet aan gewaagd. Iets in mijn hoofd schreeuwt dat het een heel erg vieze combinatie is, haha. Maar dat slaat eigenlijk nergens op, dus wie weet ga ik het binnenkort eens proberen! Kan niet blijven roepen dat het vies is, zonder het ooit geprobeerd te hebben. Is dit trouwens een re-post? Ik zie comments uit maart vorig jaar voorbij komen…

  • Reageren
    Hester
    5 januari 2013

    Best apart, maar het lijkt me wel lekker eigenlijk! Volgens mij heb ik dit ook al wel eens gezien met rijst en dan een iets andere variant, met boter en suiker geloof ik.

  • Reageren
    Chantal
    5 januari 2013

    Klinkt erg apart, maar ook erg lekker. Ben benieuwd hoe het smaakt, dus ga het zeker een keertje maken.

  • Reageren
    femketje
    5 januari 2013

    ik heb dit nog nooit eerder ergens anders gezien :D wel apart!

  • Reageren
    Lin
    5 januari 2013

    Ik denk dat ik dit heel lekker ga vinden, ga het eens proberen :)

  • Reageren
    Nina
    5 januari 2013

    wat grappig, ben nu echt heel benieuwd hoe het smaakt!

  • Reageren
    anne
    5 januari 2013

    een beetje suiker? haha :-)

  • Reageren
    priscilla
    5 januari 2013

    Klinkt als een variant op rijstepap. Is ’t proberen waard :)

  • Reageren
    Marielle
    5 januari 2013

    Dit is toch al een oud artikel? Staan ook nog reacties bij van 4 maart 2012…

  • Reageren
    Martina
    5 januari 2013

    Volgens mij heb ik hier wel eens eerder wat over gelezen bij jou,Wel apart!

  • Reageren
    sheela
    5 januari 2013

    Ok, dit ziet er mega lekker uit!

  • Reageren
    Jana
    5 januari 2013

    Dit kende ik nog niet, ziet er lekker uit :D x

  • Reageren
    Michelle
    5 januari 2013

    Het klinkt echt heel erg smerig haha, maar ziet er toch wel erg lekker uit!!

  • Reageren
    Lifesplash
    5 januari 2013

    Stiekem klinkt het heel erg smerig, maar het lijkt mij eigenlijk wel lekker! Ik denk eigenlijk dat het wel lekker zoet kan zijn, maar of ik het echt lekker vind is de grote vraag. Lol.

  • Reageren
    selma
    6 januari 2013

    dit lijkt me erg lekker

  • Reageren
    Kimberly
    6 januari 2013

    Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt haha! Zelf vind ik rijstepap ook erg lekker

  • Reageren
    samiya
    6 januari 2013

    Ik eet dit altijd als ik ziek ben. Rijst in melk of macaroni in melk. Ik voeg wel zout toe en geen suiker. En ik kook het eerst in water en dan al het water eruit en wat melk toevoegen.

  • Reageren
    Miladylike
    6 januari 2013

    Het klinkt echt lekker, ik ben dol op pasta. :)

  • Reageren
    Anna
    6 januari 2013

    Dit ga ik niet proberen, ik vind ’t er echt heel vies uit zien haha. Sowieso hou ik niet echt van macaroni en melk.

  • Reageren
    Emma
    6 januari 2013

    Ik vind dit echt heel erg lekker!

  • Reageren
    Suzanne
    6 januari 2013

    Oh ik ben echt gek op dessertrijst gekookt in melk met bruine suiker! Dit ga ik ook zeker een keer proberen! Bedankt voor de tip. Als ik het heb gehad, zal ik er zeker een review over schrijven! Suzanne.

  • Reageren
    Cariena
    6 januari 2013

    Met dit soort dingen denk ik altijd: bah dit zal ik niks vinden. Maar… ik ga het gewoon een keertje proberen! :D Why not? ^^

  • Reageren
    xxxcharr
    6 januari 2013

    Je hebt dit wel eens eerder gedeeld en ik heb het toen gemaakt, en inderdaad Arank! het is echt goddelijk! <3
    yummm nu heb ik er weer zin in hihi. xx

  • Reageren
    Evelien
    7 januari 2013

    Ieeeh, nee dit is niks voor mij. Haha, ik houd ook absoluut niet van macaroni of melk..

  • Reageren
    Si
    8 januari 2013

    War grappig, dit is een werlbekende Marokkaanse maaltijd (zonder suiker dan). Ik laat meestal de macaroni niet verdampen, maar eet het gewoon met de melk erbij en een beetje zout en je hebt een heerlijk gerecht!

  • Reageren
    Mariel
    9 januari 2013

    Rare combinatie haha! Lijkt me wel leuk om een keer uit te proberen

  • Reageren
    Shanna de Panna
    11 januari 2013

    Smaakt het niet naar warme melk? *huiver*

  • Reageren
    florettev
    12 januari 2013

    Na dit te lezen, ben ik macaroni gaan kopen. Vanavond probeer ik het uit!

  • Reageren
    Joyce (@JoyceNafzger)
    15 januari 2013

    Ik ben hier nog steeds zo nieuwsgierig naar! Je hebt dit recept al eens eerder geplaatst toch? En ook toen dacht ik: “Oh moet ik proberen!” Toch snel maar eens doen, want nog steeds ben ik erg benieuwd naar de smaak ervan.

  • Reageren
    Daphne
    22 januari 2014

    Mijn moeder maakte dit ook , lijkt me sterk dat ze dat van jou moeder geleerd heeft?! Wel lekker, ik maak het nog steeds…

  • Reageren
    Marcel
    30 januari 2014

    Geen raar recept mijn moeder maakte dit 35 jaar terug al
    Goedkoop en het vult. Was in die tijd belangrijk
    En is het gewoon lekker

  • Reageren
    karin
    28 maart 2014

    wij maken dit ook al jaren en het was bij ons een crisis maaltijd dan hadden de kids toch een wat warms naar binnen en het vulde goed, en ze vinden het nu nog steeds lekker

  • Reageren
    Esmée
    13 april 2014

    Wat grappig! Dit ga ik een keertje uitproberen, ik ben gek op rijstepap én macaroni, dus zal dit ook vast lekker zijn! X

  • Reageren
    Fred
    18 april 2014

    Hierna in een beboterde ovenschaal doen. Beschuit verkruimelen en mengen met suiker en kaneel en dat er overheen doen. Klontje boter erover en een kwartiertje in de oven.
    Maakte mijn moeder vroeger.
    Nog goddelijker…..!

  • Reageren
    Lisette
    25 juli 2014

    Wel jammer dat de hoeveelheid macaronie er niet bijstaat, als je dan toch een receptje doorgeeft, schrijf er dan bij hoeveel melk, suiker en macaronie..
    Ik ga het wel eens proberen. Toch bedankt!

  • Reageren
    Dorine
    9 september 2014

    Macaroni koken in melk met rozijnen. Daarna in ovenschaal met paneermeel en klontje boter. Heerlijk!

  • Reageren
    Hendrik Hogenberg
    16 september 2014

    ik ken het en I love it JUMJUMJUM

  • Reageren
    Mariëlle
    26 november 2014

    wat grappig, ikzelf kook spagetti in melk, en doe er dan geruld rundergehakt doorheen…

  • Reageren
    Christine
    11 december 2015

    Erg leuk om dit te lezen! Bij ons thuis heette dit ‘macaronipap’en mijn moeder deed er ook rozijnen door en dan een beetje witte suiker erover. Super lekker vind ik het !

  • Reageren
    Unknown
    11 februari 2016

    Sorry hoor maar dit is niet zelfbedacht in de marokkaanse keuken koken ze dit zoooo vaak. Ze doen er ook zout in en roomboter. Dus nee niet zelfbedacht. Het heet fdawcj.

  • Reageren
    lisse
    14 september 2016

    Mijn Oostenrijkse moeder maakte al begin jaren zestig een zoet macaronischoteltje uit het kookboek van Wannee. Daar staan veel bijna vergeten Hollandse klassiekers in.
    Ik maak het nog wel eens, mijn kinderen zijn er ook dol op en ik doe mijn broers een groot plezier met dit nagerecht. Alleen staat in ons recept dat er eieren bij moeten, is waarschijnlijk de luxere variant. Hoewel ik denk dat niet veel mensen de moeite nemen om alle reacties door te lezen, maar dan toch voor de doorzetter het volledige recept:
    1 liter volle melk laten koken (pan met dikke bodem en een metalen kookplaatje eronder)
    300-350 gram macaroni toevoegen.
    en niet vergeten: flinke snuf zout!
    2-3 eieren splitsen, het eiwit stijf slaan met een eetlepel suiker
    het eigeel schuimig roeren met drie lepels suiker.
    de macaroni ongeveer een half uur laten koken, na 25 minuten het eigeel met wat warme melk aanlengen en bij het macaronimengsel voegen. Het zal dan nog iets meer binden.
    De oven voorverwarmen op 180 graden en een ovenschaal invetten. Het eiwit door de macaroni scheppen en in de ovenschaal doen en wat vlokjes (gezouten) boter erop leggen. 20-30 minuten in de oven om een bruin korstje te krijgen.
    Serveren met bruine suiker en eventueel nog wat boter.

  • Geef een reactie