Mama was vorige week jarig en ik had wel weer eens zin om een zelf gemaakte taart te maken. Zelf had ik thuis niets te ‘vieren’ voor een hele taart, dus deze gelegenheid kwam goed uit. In de familie zijn we altijd gek op kwark en monchou taart dus ik bedacht me dat een mascarpone taart wellicht ook wel in de smaak zal vallen, met aardbeien natuurlijk.
Wat heb je nodig?
- heel pak Bastogne koekjes
- 100 gram boter
- 400 gram aardbeien
- 500 gram mascarpone
- 500 gram Griekse yoghurt
- 150 gram suiker
- zakje vanille suiker
- 12 gelatine blaadjes
Als eerst beginnen we met het verkruimelen van de koekjes, ik doe dit altijd in een vijzel. Maar je kunt de koekjes ook in een plastic zak doen en daarna kapot ‘slaan’ met een deegroller. Als het hele pak fijn gemalen is doen we 100 gram boter in een pannetje en smelten dit op laag vuur om tot een vloeibare massa. Daarna doen we de koek kruimels daarbij en roeren het goed door zodat de gesmolten boter goed verdeeld is.
Voor deze taart gebruik ik een wat grotere springvorm, waarvan ik de bodem bedek met een stuk bakpapier. Hier doen we met mengsel van koek kruimels en boter in en stampen het mooi plat voor een stevige bodem. Daarna gaat het bakblik met bodem de koelkast in om hard te worden.
Vervolgens leggen we de gelatine blaadjes in een laagje met water om zich vol te laten zuigen. Alle 12 de gelatine blaadjes die in een pakje zitten gebruiken we voor dit recept. Als de gelatine blaadjes rond de 5 tot 10 minuten hebben gelegen knijpen we ze goed uit. Ondertussen verwarm je alvast een pannetje met 4 eetlepels water op laag vuur en voeg je de uitgeknepen gelatine toe. Roer hier goed in tot de gelatine is opgelost. Draai daarna het vuur uit.
Daarna gaan we snel verder met het mascarpone mengsel, wat gelukkig heel gemakkelijk te maken is. Alle overige ingredienten doen me in de kom en mengen het door elkaar heen. Dat zijn dus de suikers, mascarpone en yoghurt. Als laatst spatelen we het gelatine mengsel er ook door heen. Dit is trouwens echt nodig, anders blijft het een yoghurt zachte taart.
De aardbeien vonden wij leuk door het beslag heen. De helft sneden we dus in stukjes voor door het mengsel. Roer dit daarna goed door en giet het in de springvorm. De andere helft snijden we in plakjes en bedekken de bovenkant er mee.
Laat de taart vervolgens een paar uur opstijven in de koelkast. Bij ons was hij al in 2 uur klaar om opgegeten te worden, maar blijf het even goed in de gaten houden wanneer hij niet meer zacht is. Dan is het natuurlijk tijd om de taart aan te snijden.
De taart was een groot succes en ontzettend lekker. Let er wel op dat het een erg machtige taart is door de yoghurt en mascarpone, kleinere stukjes van deze taart kunnen dus geen kwaad. Maar een groot stuk is ook zeker geen straf omdat hij zo lekker is.
De aardbeien kun je ook prima vervangen door ander fruit, het is maar net wat je lekker vind. Ik vond aardbeien nu wel bij het seizoen passen. Maar ik denk dat het ook erg lekker is met frambozen, bessen of misschien zelfs wel banaan.
De smaak is heel vol en romig, een beetje monchou achtig vond ik het wel. Het was zeker een geslaagde taart, jammer was wel dat ik hem vrij duur vond om te maken, alles bij elkaar kostte me € 10,-. Maar ik kwam laatst ook mascarpone bij de Lidl tegen en die was een stuk goedkoper, volgende keer dus even bij de Lidl shoppen. Eetsmakelijk!
29 reacties
Ik heb nog nooit een mascarpone taart op, maar met aardbeien lijkt me het heel erg lekker! Leuk dat de bodem van koek is!
Liefs, Iris
Ooo, goddelijk! Het wordt tijd dat ik ga ontbijten, want deze taart geeft mij lekkere trek, haha!
Mmmm op deze vroege ochtend is dit toch heerlijk ;-)
Aranka het is 8 uur smorgens. Wat doe je me aan! Ik wil het NU als ontbijt lijkt me verrukkelijk ♡♡
Oeehh dat ziet er echt heel lekker uit!
Wat ziet dit er heerlijk uit! Lekker voor bij warm weer, alleen is dat helaas een beetje over. Dit ga ik daarom zeker onthouden!
Mjam! Ziet er goed uit!
O! Mijn! God! Wat zie dat er verrukkelijk uit! Ik probeer juist net een beetje op mijn lijn te letten, dus ik klik dit maar snel weg, haha. ;-)
Oh dat ziet er zo lekker uit!
ook al is het pas 9 uur ‘ s ochtends. Dit zou er prima ingaan haha!
Liefs Lonneke
Oh dit blijft lekker!
Oh dit vind ik zo lekker.. nu heb ik trek haha!
Lekker!!!!
Wat weer een heerlijk recept!
Dat ziet er zooo lekker uit!
Ziet er lekker uit!
Wat een heeeerlijk recept, mmm <3
Ziet er heel feestelijk en zomers uit, yumm!
Ziet er heerlijk uit! Goede tip van de mascarpone bij de Lidl. Ik maak ook vaker cheesecake en ik verbaas me ook telkens dat de ingrediënten vrij prijzig zijn..
Oh jammie! Lijkt me erg lekker! En gefeliciteerd met je mams.
Lots of love!
Hmmmm, ziet er heerlijk uit! Met frambozen of mango lijkt me ook lekker! Ik zal mijn vriendin deze eens tippen, wie weet heb ik geluk :)
Oeii, dat ziet er heel lekker uit! X
Ziet er heerlijk uit, ben nog opzoek naar een lekkere taart voor mijn verjaardag volgende week.
Mmm heerlijk! Ik ben bijna jarig dus misschien maak ik wel deze!
Een andere tip ook voor een monchoutaart is een bodem van crunchykoekjes met stukjes chocola erin. Die koekjes heb je bij AH volgens mij. Dat is ook superlekker! Ik hou dan ook erg van chocola…;)
Jammie, wat ziet dit er heerlijk uit!
Dat ziet er heel yummy uit !
Ah heerlijk!
Dit ziet er echt HEERLIJK uit! <3
Oeh, dit ziet er zo lekker uit! En je food foto’s zijn zo mooi altijd :)
De aardbeienkwartaart die je maakt met het pakje van Dr oetker is echt de allerlekkerste :)